Latest News

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

"Μαύρη τρύπα" με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πίσω από τους πανηγυρισμούς για την πρεμιέρα - φιέστα με τα εξαήμερα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έχει αρχίσει να δημιουργείται μια ...
"μαύρη τρύπα"!
Οι εμπλεκόμενοι της λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου είτε δεν το έχουν πάρει χαμπάρι είτε κάνουν πως δεν τρέχει τίποτα. Όμως έχει ξεκινήσει ήδη μια πρακτική που θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει σε οικονομικό ναυάγιο αν συνεχιστεί στο μέλλον. Τα πρώτα δείγματα της οικονομικής διαχείρισης του Δημοτικού Θεάτρου δείχνουν πως αν δεν το πάρουν αλλιώς όσο είναι ακόμα καιρός, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο και θέμα χρόνου να βουλιάξει οικονομικά. 
 Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εγκρίθηκε δαπάνη για την επανάληψη των εκδηλώσεων των εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου που έγινε με απευθείας ανάθεση στον Φωκά Ευαγγελινό και την εταιρεία "VIEW MASTER AE". 
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, το συνολικό κόστος για τις τέσσερις παραστάσεις ανέρχεται στα 48.593, 81 ευρώ. Δηλαδή, περί τις 12.000 ευρώ ανά παράσταση.
Εδώ να σημειώσουμε ότι το θέατρο έχει χωρητικότητα 658 θέσεων,με ουσιαστικά λειτουργικές τις 560. Άρα συνολικά τις τέσσερις παραστάσεις δεν μπορεί να παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.400 θεατές ( Κάτι υπερβολές περί πάνω από 4.000 θεατές είναι για γέλια). 
Το εισιτήριο για την παράσταση ήταν στα 10 ευρώ αν και υπήρχαν και δωρεάν εισιτήρια για ειδικές κατηγορίες, όπως άνεργοι κλπ. (Αυτά είχαν εξαφανιστεί από την πρώτη στιγμή και μάλλον πήγαν σε πελάτες -ψηφοφόρους της δημοτικής αρχής).
Ακόμα όμως και αν όλοι οι θεατές των εκδηλώσεων των εγκαινίων πλήρωναν εισιτήριο 10 ευρώ οι συνολικές εισπράξεις των τεσσάρων παραστάσεων δεν πρόκειται να ξεπέρασαν τις 24.000 ευρώ. Δηλαδή, δεν καλύπτουν ούτε τα μισά χρήματα  που δόθηκαν για τις παραστάσεις από τους υπεύθυνους λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου. 
Αλήθεια, αν επρόκειτο για δική τους επιχείρηση υπήρχε περίπτωση ένας επιχειρηματίας να πλήρωνε περί τις 48.500 ευρώ για έξοδα μόνο στον καλλιτέχνη της παράστασης, όταν γνώριζε ότι τα έσοδα του δεν θα ξεπερνούσαν τις 24.000 ευρώ; 
Δεν θα έκανε καλύτερη συμφωνία με τον καλλιτέχνη με δεδομένο ότι ακόμα και να γέμιζε το θέατρο δεν έβγαιναν με τίποτα τα χρήματα που ζητούσε για κάθε παράσταση;

@ Και καλά που υπάρχουν τώρα τουλάχιστον οι διάφορες χορηγίες, αλλά αν συνεχίζουν με την ίδια νοοτροπία τότε είναι θέμα χρόνου να βουλιάξουν οικονομικά το Δημοτικό Θέατρο και θα φταίνε αποκλειστικά οι ίδιοι που σήμερα πανηγυρίζουν για τη μεγάλη επιτυχία να δημιουργούν μαύρες τρύπες...