Latest News

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πόσοι υπάλληλοι φεύγουν από τους δήμους

Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι εκ νέου ο κύριος όγκος των εργαζομένων που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα στο β” κύμα της διαδικασίας. Περισσότεροι από...
  5.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 83.000 που εργάζονται σε δήμους και περιφέρειες αναμένεται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος του έτους. 
Η μνημονιακή υποχρέωση προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι, πέραν των 12.500 που έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο του α” κύματος. Σύμφωνα με το «Έθνος», το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει εθελοντικές μετακινήσεις, αξιολόγηση των ΟΤΑ ώστε να οριστεί ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων στους δήμους με βάση των πληθυσμό τους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται «λουκέτα» για τις ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, κάτι που παραπέμπει σε απολύσεις. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει παράταση έως το Μάρτιο του 2014 προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις δομών και προσωπικού εν όψει του β κύματος διαθεσιμότητας, ωστόσο δεν έχει λάβει απάντηση από την τρόικα.
Ποιες είναι οι 3 φάσεις του σχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών
  • Διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα
Η κυβέρνηση, έκανε δεκτή την πρόταση της ΚΕΔΕ για εθελοντική διαδημοτική και ενδοδημοτική κινητικότητα. Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση των ΚΕΔΕ αναφέρει πως οι υπάλληλοι οι οποίοι επιθυμούν να μετακινηθούν σε κάποιον άλλο ΟΤΑ, θα καταθέτουν αίτηση και με μια απλή διαδικασία θα μετακινούνται στον δήμο της επιλογής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο, είναι να μείνουν τουλάχιστον για έναν μήνα σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους και κατόπιν να μεταταγούν στον ΟΤΑ της επιλογής τους, εάν φυσικά ο δήμος έχει εγκεκριμένες πιστώσεις που επιτρέπουν την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.
  • Αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους ΟΤΑ
Ο αριθμός των εργαζομένων ανά δήμο θα υπολογίζεται με βάση την αναλογία, η οποία προκύπτει στους περίπου 6,2 υπαλλήλους ανά 1.000 πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών η οποία ασχολείται με την αξιολόγηση των δομών στους ΟΤΑ. Με τη μέθοδο αυτή, θα προκύπτει συνολικά το πλεονάζον προσωπικό των δήμων και των περιφερειών, ενώ παράλληλα θα ισχύουν και ποιοτικοί δείκτες προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς από τους οποίους θα τεθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι σε κινητικότητα, με όσους διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ να βρίσκονται στην «κόκκινη» γραμμή.
  • Αξιολόγηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ
Η αξιολόγηση σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο. Οσον αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει τις διατάξεις του Καλλικράτης σύμφωνα με τις οποίες οι δημοτικές επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές για τρεις οικονομικές περιόδους θα κλείνουν και θα απολύεται το προσωπικό τους. Παράλληλα, λουκέτα θα μπουν σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που έχουν εμπορική δραστηριότητα και χρηματοδοτούνται από τους δήμους, ενώ θα ελεγχθεί και η βιωσιμότητα των κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ.

@ Τι δεν κατάλαβες τώρα;