Latest News

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Δίνουν συντάξεις ακόμα και στους χιμπατζήδες!

Την ώρα που αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός  για να πάρουν κάποτε σύνταξη ειδικά οι νέοι στην Ελλάδα, έρχονται καλύτερες μέρες και θα περάσουν γεράματα με αξιοπρέπεια...
 οι χιμπατζήδες στα εργαστήρια των ΗΠΑ!
 Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι έως και 12 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για τη συνταξιοδότηση 310 χιμπατζήδων που ζούσαν ως σήμερα σε εργαστήρια.

Στις αρχές του έτους, τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς έρευνας στις ΗΠΑ,αποφάσισαν να διακόψει σταδιακά τη χρηματοδότηση επεμβατικών πειραμάτων στους χιμπατζήδες και να συνταξιοδοτήσουν τους 310 από τους 350 χιμπατζήδες που διατηρεί μέχρι σήμερα σε ερευνητικές εγκαταστάσεις της.


Τα ζώα αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο ομοσπονδιακό Κέντρο Χιμπατζήδων στο Κίθβιλ της Λουιζιάνα. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι τα εγκεκριμένα κονδύλια του κέντρου δεν επαρκούσαν για τη φιλοξενία δεκάδων επιπλέον ζώων.


Η λύση δόθηκε με τροπολογία που προστέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τη μείωση των πρόωρων γεννήσεων. Η Γερουσία ενέκρινε την τροπολογία, έπειτα από το πράσινο φως που είχε δώσει νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, και πλέον εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία όμως θεωρείται σίγουρη.


Η τροπολογία επιτρέπει στα  NIH  να δαπανά για τους συνταξιούχους 9 με 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την επόμενη πενταετία, εφόσον η φιλοξενία τους στο καταφύγιο είναι πράγματι η φθηνότερη λύση, όπως είναι το αναμενόμενο.


Με μια κατά κεφαλήν σύνταξη που ξεπερνά τα 34.000 δολάρια το χρόνο για την πρώτη πενταετία, οι βετεράνοι της έρευνας μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

@ Φαίνεται πως μάλλον είναι καλύτερα να είσαι χιμπατζής στις ΗΠΑ παρά νέος στην Ελλάδα...