Latest News

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

«Στο σφυρί» για 800.000 ευρώ η βίλα της Δήμητρας Λιάνη - Η ιστορία του κ@λόσπιτου της Εκάλης

Σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 27 Νοεμβρίου η βίλα της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου επί της οδού Αγράμπελης 3 ...
 στην Εκάλη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Reportaz Net", πρόκειται για νεόδμητη βίλα 467 τ.μ. με κήπο 278 τ.μ. και πισίνα. Η βίλα έχει τέσσερις ορόφους. Δύο υπόγεια, το ισόγειο και έναν όροφο πάνω από το ισόγειο. Όλοι οι όροφοι μεταξύ τους επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα. Η αρχική τιμή εκκίνησης είναι 800.000 ευρώ.
Η Δήμητρα Λιάνη αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τον τελευταίο καιρό. Όπως είναι γνωστό, η σύνταξη που λαμβάνει η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου δεν φθάνει να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της που προέρχονται κυρίως από την συντήρηση των τριών μεζονετών, οι οποίες εξακολουθούν να μένουν απούλητες και ξενοίκιαστες.  Ήταν τον Ιανουάριο του 2007 η Δήμητρα Λιάνη αποφάσισε να γκρεμίσει τη βίλα της οδού Αγράμπελης, και να τη δώσει αντιπαροχή, καθώς και να παραδώσει μέρος του αρχείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην Βουλή των Ελλήνων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο λόγος που βγαίνει σε πλειστηριασμό είναι τα χρέη της ύψους περίπου 440.000 ευρώ σε τράπεζα, εφορία και στη Χριστιανική Ένωση Νεανίδων. Ειδικότερα, η κυρία Λιάνη χρωστά 360.000 ευρώ στην τράπεζα Eurobank, 51.050,40 ευρώ στην Εφορία της Κηφισιάς και 25.943,52 ευρώ στη Χριστιανική Ενωση Νεανίδων (ΧΕΝ Ελλάδος). 
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η βίλα βγαίνει σε πλειστηριασμό.  Η πρώτη φορά ήταν η Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 με τιμή εκκίνησης 1.200.000.00 ευρώ. Όμως, λόγω αντιδικίας της κυρίας Λιάνη με τη ΜΚΟ Χριστιανική Ενωση Νεανίδων, ανεστάλη. 
Τελικά, ο εξωδικαστικώς συμβιβασμός δεν προχώρησε και έτσι στις 11 Ιανουαρίου του 2012 ορίστηκε να γίνει ο πλειστηριασμός της τετραώροφης μεζονέτας της κυρίας Λιάνη στην Εκάλη, στον οποίο όμως δεν βρέθηκε αγοραστής. 

Η ιστορία του κ@λόσπιτου


Ο σάλος για τη βίλα της οδού Αγράμπελης, ξέσπασε περίπου το καλοκαίρι του 1994 και ξεκίνησε από τα πρωτοσέλιδα της επίμονης εφημερίδας «Αυριανή» που έλεγε πως ξοδεύτηκαν 800 εκατομμύρια δραχμές για την κατασκευή της. Μάλιστα η εφημερίδα τότε κατήγγειλε τη Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου ότι για να στεγάσει τις φιλοδοξίες τους υποχρέωνε τον πρόεδρο να προβεί σε υπέρμετρους δανεισμούς. Τον Ιανουάριο του 1995 ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος σε μια από τις γνωστές εκρήξεις του είπε το ιστορικό πλέον «Σιγά μη μας ρίξουν για ένα κωλόσπιτο».
Η υπόθεση ξεκίνησε και τότε από την «Αυριανή», που ως εκφράστρια του «ηθικώς αναλλοίωτου ΠΑΣΟΚ» κατακεραύνωνε τα στεγαστικά όνειρα του ζεύγους. Μιλούσε για 800 εκατομμύρια δραχμές και φυσικά σταύρωνε τη σύζυγο του Ανδρέα που «τον ανάγκασε να προσφύγει σε δανεισμούς και διάφορα άλλα». Ηταν την ίδια χρονιά που το σπίτι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πόθεν έσχες του Ανδρέα Παπανδρέου: επρόκειτο για την μονοκατοικία της οδού Αγράμπελης 6, στην Εκάλη, εμβαδού 532 τ.μ., που είχε και επέκταση κατά 380 τ.μ. Προφανώς διέθετε χώρους στάθμευσης, πισίνα, υπόγειους βοηθητικούς χώρους, αποθήκες και το εκκλησάκι στον κήπο.
Αναφερόταν επίσης ότι για την αγορά του σπιτιού ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δανειστεί χρήματα από έξι άτομα του στενού του φιλικού περιβάλλοντος. Από τον Γιάννη Αλεξίου 10 εκατ., ο οποίος είχε κάνει και τη διαπραγμάτευση με τους κληρονόμους Λουμίδη και είχε υπογράψει προσύμφωνο στο όνομά του. Τον μαιευτήρα Θέμη Λαμπρινόπουλο 20 εκατ., τον επιχειρηματία Τζορτζ Χάλαγκ 65 εκατ., τον Κάρολο Παπούλια 10 εκατ., τον Γιώργο Κατσιφάρα 20 εκατ. και τον Αντώνη Λιβάνη 30 εκατ.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει το σπίτι μέσα από μια ιδιαίτερη τηλεοπτική ξενάγηση, μια μετά τις εκλογές του 1996 και περίπου τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν η Δήμητρα Λιάνη άνοιξε τις πόρτες του για χάρη του ΣΚΑΪ. «Ο Παπανδρέου ήθελε να με αποκαταστήσει και γι' αυτό φτιάξαμε αυτό το πανάκριβο σπίτι, ώστε, αν χρειαστεί, να το πουλήσω και να ζήσω καλά. Προς το παρόν δεν θα το κάνω, αλλά δεν μπορώ να το συντηρήσω χωρίς πόρους», είχε πει σε μια μεταγενέστερη συνέντευξή της η χήρα.
Τώρα η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου καλείται να δώσει σκληρή μάχη για να καταφέρει να σώσει το ακίνητο, αφού, μέσα στον μήνα, βγαίνει για ακόμα μια φορά «στο σφυρί» το πολυτελές οίκημα...