Latest News

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το "ραβασάκι" διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου

Ένα απρόοπτο με "ραβασάκι" διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων - φιέστα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. 
Όπως μας ενημερώνει...

η Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων Πειραιά βρήκε την ευκαιρία με τα εγκαίνια κι επέδωσε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιστολή διαμαρτυρίας για την μετεγκατάσταση των δικαστηρίων εκτός πόλης. 

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα:
"Στις 22/10/2013 με την ευκαιρία των εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά επιδιώχθηκε και έγινε δυνατή συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό στον οποίο αναπτύχθηκε η πάνδημη αντίθεση των πολιτών, των φορέων του Δήμου Πειραιά αλλά και των φορέων και των Δημάρχων των νησιών στη μετεγκατάσταση των Δικαστικών Υπηρεσιών στην οδό Θηβών (Ρέντης). Παράλληλα επιδόθηκε στον κ. Πρωθυπουργό από τον κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΔΑΡΑ, δικηγόρο, Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά επιστολή υπογραφόμενη από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ-ΡΕΝΤΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ υπογραφόμενη και από τον κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΖΗΣΙΜΑΤΟ Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.
Ο κ. Πρωθυπουργός απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα.

 Η επιστολή που επιδόθηκε στον κ. Πρωθυπουργό έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ
Τον αξιότιμο κ. Αντώνιο Σαμαρά
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θέμα: Μετεγκατάσταση Δικαστηρίων Πειραιά
 εκτός των ορίων της πόλης

Οι φορείς της πόλης του Πειραιά που αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα, βλέπουν ως χαραμάδα αισιοδοξίας την ημέρα των εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου, κοσμήματος και συμβόλου της πόλης μας. Πλην όμως, η χαρά αυτή σκιάζεται από την εντός του τρέχοντος μηνός δρομολόγηση της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων του Πειραιά έξω από τα όρια της Πόλης μας, στην περιοχή «Ελαιώνας» του Δήμου Νικαίας – Ρέντη.
Όλοι οι φορείς του Πειραιά θα θέλαμε με την παρούσα να φέρουμε σε γνώση Σας  με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο την αναστάτωση, που δημιουργήθηκε, ευθύς ως έγινε ευρύτερα γνωστό, αμέσως μετά τις θερινές διακοπές. Το ζήτημα, ως γνωστόν, δημιουργήθηκε ύστερα από αυθαίρετη πρωτοβουλία μιας πλειοψηφίας της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, που τμήμα της έχει ήδη αλλάξει γνώμη, η οποία δήλωνε ότι το αίτημα της μετεγκατάστασης ετύγχανε ευρύτατης αποδοχής.  Πλην όμως, η  Γενική Συνέλευση των Δικηγόρων του Πειραιά που έλαβε χώρα την 3η.10.2013, ως ανώτατο όργανο του Δικηγορικού Συλλόγου, αντιτάχθηκε, χωρίς περιστροφές, με ποσοστό 98% στην μετεγκατάσταση και αποδοκίμασε την πλειοψηφία της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων σημαίνει:
(1)                     Τον περαιτέρω μαρασμό της πόλης και του εμπορίου που χειμάζεται στην πόλη μας.
(2)                     Συνέχιση της υποβάθμισης της πόλης του Πειραιά, κατά τρόπο αδιανόητο, αφού δεν νοείται τα δικαστήρια μίας πόλης και της ευρύτερης περιοχής της να βρίσκονται έξω από τα όρια της πόλης – πρωτεύουσας της περιοχής.
(3)  Αποξένωση της πόλης του Πειραιά από τα μοναδικά ειδικά Ναυτικά Δικαστήρια της Χώρας, που εδρεύουν εδώ.
(4) Μεγάλη ταλαιπωρία όλων των ενδιαφερομένων δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκοινωνιακή υποδομή, ούτε χώροι στάθμευσης.  Η ταλαιπωρία αυξάνεται κατακόρυφα για τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται από την παραμονή της δίκης στον Πειραιά. Για το λόγο αυτό μάλιστα όλοι οι Δήμαρχοι των νησιών έχουν αποστείλει έγγραφες διαμαρτυρίες.
(5) Εγκατάσταση των Δικαστηρίων σε κτίριο που δεν έχει τις προδιαγραφές του Νόμου για Δικαστήριο και ιδιαίτερα κατάλληλες αίθουσες συνεδριάσεων και κατάλληλη στατική επάρκεια. (Το κτίριο είχε κατασκευαστεί για να χρησιμοποιηθεί ως γραφεία υπουργείου και όχι ως «χώρος συνάθροισης κοινού»).
(6) Οικονομική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Σήμερα το Δημόσιο πληρώνει μίσθωμα για την στέγαση όλων των υπηρεσιών, που υπάρχει πρόθεση να μετεγκατασταθούν, ευρώ 1.133.040 ετησίως. Στο κτίριο όπου σχεδιάζεται να γίνει η μετεγκατάσταση το μίσθωμα θα ανέρχεται σε ευρώ 2.658.000 έως 3.300.000 ετησίως, πλέον των δαπανών μετεγκατάστασης και διαμόρφωσης του νέου κτιρίου.
- Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι, στην ουσία, προωθείται η «αξιοποίηση» του κτιρίου του Ελαιώνα (περιοχή Αγ. Ι. Ρέντης), στο οποίο αρνήθηκαν να μεταφερθούν άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Υπουργεία) για τις οποίες προοριζόταν εκ κατασκευής και επιχειρείται σε συνεργασία με την πλειοψηφία της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά να το «φορτώσουν» ως έσχατη λύση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην πόλη του Πειραιά. 
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Υπάρχουν λύσεις για μία λογική και αξιοπρεπή μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά. 
Ο Δήμος του Πειραιά όπως έχει δεσμευθεί ο Δήμαρχος, κ. Β. Μιχαλολιάκος, είναι πρόθυμος να παραχωρήσει για στέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά
(Α) το κτίριο του Εμποροβιομηχανικού κέντρου στο λιμάνι του Πειραιά (ΠΥΡΓΟΣ)
(Β) το κτίριο της πρώην Ραλλείου έναντι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
(Γ) το ήδη υπάρχον Δημαρχείο της πόλης υπό την αίρεση της μετεγκατάστασης των Υπηρεσιών  Δήμου σε άλλο ακίνητο
Επίσης υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα κτίρια π.χ. ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς (για τα οποία παραδοσιακά κτίρια υπάρχει ήδη Νόμος περί μετεγκατάστασης σε αυτά, Ν. 3226/2004 ΦΕΚ 24/4/2004), ΟΛΠ (Παγόδα), και βεβαίως κτίριο του Δημοσίου στο Λιμάνι πλησίον του Αγίου Διονυσίου (παλαιό Τελωνείο), το οποίο είναι αχρησιμοποίητο πλην απολύτως κατάλληλο για τη χρήση που προορίζεται.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Πιστεύουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα εισακούσετε την φωνή του Πειραϊκού Λαού και των φορέων του.
Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, ακόμη και αν ήθελε επιχειρηθεί σε πρώτη φάση η παράλογη και εντελώς βλαπτική μετεγκατάσταση."

@ Με καλά να δίνεται "ραβασάκι" διαμαρτυρίας για τα δικαστήρια στον πρωθυπουργό, την ώρα των εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά;