Latest News

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Β. Κορκίδης: Να μην πάνε τα Δικαστήρια Πειραιά στον "Κεράνη"

Φωτογραφία για Στις καπναποθήκες του «Κεράνης» μεταφέρονται τα δικαστήρια του ΠειραιάΜε προσφυγές στη Δικαιοσύνη προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, αν το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρήσει στη μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτήριο των παλιών αποθηκών του «Κεράνη» στη Θηβών στο Δήμο...
Νίκαιας- Ρέντη.

Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί τους λόγους που δεν πρέπει να γίνει μεταφορά των Δικαστηρίων του Πειραιά σε ανοιχτή επιστολή, που υπογράφειπρος τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Αθανασίου.
Ειδικότερα, στην επιστολή σημειώνει:


1. Δεν περιλαμβάνεται μέσα στις ζώνες καταλληλότητας των κεντρικών Υπηρεσιών των Υπουργείων και των Δημοσίων Οργανισμών, τις οποίες έχει εγκρίνει η E.E. του Οργανισμού Αθήνας για θεσμοθέτηση.

2. Δεν υπάρχει σήμερα επαρκές σύστημα μαζικών μεταφορών προς τη συγκεκριμένη θέση, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στους πολίτες που επισκέπτονται τα Δικαστήρια, ενισχύοντας κατά βάση τη χρήση του I.X., με αρνητικές συνέπειες.

3. Δεν συναρτάται η χωροθέτησή του με άλλες συνεργαζόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες και Φορείς, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επικοινωνία των Υπηρεσιών, άρα και η λειτουργία τους. Επίσης, η μονομερής χωροθέτησή του δεν αναμένεται να συνοδευτεί από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.

4. Από κυκλοφοριακή άποψη ειδικότερα, η θέση των κτιριακών εγκαταστάσεων στη Θηβών δεν συνδέεται με τις γραμμές του Μετρό, ούτε εντάσσεται σε δίκτυο βασικών αξόνων κυκλοφορίας, από το οποίο να διέρχονται γραμμές κορμού των αστικών συγκοινωνιών. Μια επικείμενη νέα γραμμή λεωφορείου με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά δεν καλύπτει τις ανάγκες, αφού η θέση που συζητείται για τη χωροθέτηση, δεν έχει ζήτηση μητροπολιτικής εξυπηρέτησης από το σύνολο του Λεκανοπεδίου και της νησιωτικής χώρας.

5. Τα κριτήρια επιλογής της θέσης για το κτίριο των Δικαστηρίων Πειραιά, στις δυτικές περιοχές του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, χωρίς νέα δόμηση και σε ανενεργές βιομηχανικές εγκαταστάσεις με επανάχρηση για γραφεία και αίθουσες Δικαστηρίων με σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα μάλιστα και με τη μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας για ζώνες καταλληλότητας, η συγκεκριμένη περιοχή του Ρέντη, δεν διασφαλίζει τα πρόσθετα και κρίσιμα κριτήρια εξυπηρέτησης, είτε από το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς, είτε από πληθώρα συγκοινωνιακών γραμμών αστικών συγκοινωνιών.

H θέση στις αποθήκες Κεράνη στη Θηβών, είναι έκκεντρη και απομακρυσμένη και δεν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια μητροπολιτική χωροθέτηση και εγκατάσταση ενός σημαντικού κτηρίου Δημόσιας Διοίκησης, όπως τα Δικαστήρια. Ορισμένες ουσιώδεις συνθήκες που πρέπει ενδελεχώς μεταξύ άλλων να διερευνηθούν είναι οι εξής:

(α) Εάν υφίσταται κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας μετακίνησης. Όσοι ζουν ή περνούν καθημερινά από το συγκεκριμένο σημείο, γνωρίζουν τις σχετικές δυσκολίες.

(β) Εάν έχει ελεγχθεί η ενδεχόμενη ύπαρξη αμίαντου στο κτίριο. Έχει η Γενική Διεύθυνση Συνθηκών & Υγιεινής της Εργασίας γνώμη, για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα ;

(γ) Εξίσου σημαντικό θέμα είναι κατά πόσο διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως Υπουργείο κοινωνικών θεμάτων θα πρέπει να εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση, τόσο στους Δικαστές, τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, όσο και στους επισκέπτες και κυρίως στα ΑμεΑ. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, ένα βασικό επιχείρημα που ακούγεται από το Δ.Σ.Π. είναι ότι, μια τέτοια μετακίνηση θα «ανακουφίσει» τα Δικαστήρια από τις κάθε είδους κοινωνικές αντιδράσεις, όμως η
υπερσυγκέντρωση των δικαστικών υπηρεσιών σε ένα μόνο κτήριο μήπως τελικά τις
«διευκολύνει»;


Ταυτόχρονα, η δυσκολία πρόσβασης προς το κτήριο αυτό, που θα έχουν τις ώρες αιχμής, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι επισκέπτες δημιουργούν, ευλόγως, ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, για τους λόγους που υπάρχουν πίσω από αυτή τη φερόμενη εσπευσμένη απόφαση μεταστέγασης των «ακατάλληλων» Δικαστηρίων, για τη δημιουργία ενός «Δικαστικού MALL».

Το Ε.Β.Ε.Π. και μαζί χιλιάδες πειραϊκές επιχειρήσεις έχουμε έννομο συμφέρον από τη μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά εκτός της πόλης μας και ως εκ τούτου, επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα και δυνατότητα να προσβάλλουμε την Υπουργική Απόφαση, που αδικεί από κάθε άποψη, μια ολόκληρη πόλη.


 Σημειώνεται τέλος ότι η επιστολή προέδρου του ΕΒΕΠ κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Δήμαρχο Πειραιά, στους Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Νήσων, στους Βουλευτές Α’ Πειραιά και στα μέλη του Άτυπου Συμβουλίου Πόλης, και σε αυτή εκφράζεται για άλλη μια φορά η απόλυτη αντίθεση του ΕΒΕΠ στην απόφαση μεταφοράς των Δικαστηρίων εκτός της πόλης.