Latest News

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Βόμβα-Reuters τινάζει στον αέρα το καλό κλίμα Σαμαρά

Το Reuters τινάζει στον αέρα το καλό κλίμα Σαμαρά
Το καυτό θέμα της αναδιάρθρωσης των ελληνικών δανείων προς το ΔΝΤ στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ αγγίζει...
το Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην ελληνική κυβέρνηση. 
Μια ημέρα νωρίτερα το ΔΝΤ είχε αποκλείσει γενικότερα νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δια στόματος του Γκέρι Ράις, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup ρίχνουν το βάρος της προσπάθειας στους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν και τον κύριο όγκο του χρέους στα χέρια τους.

Αν και στα media το θέμα επικεντρώνεται στην προοπτική νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς και στην τοξικότητά του στην πραγματικότητα το θέμα που ανοίγει είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο από την ίδια τη συζήτηση. Η προοπτική μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και η κωλυσυεργία των Ευρωπαίων στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωσή του, στη βάση της συμφωνίας με το ΔΝΤ αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα, η οποία μπορεί να αποκλειστεί από το ΔΝΤ λόγω "ευρωπαϊκών επιλογών".
Η επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα, αν αυτή συνοδευτεί από την έναρξη πολιτικών διεργασιών, συνεπάγεται ότι στα παρασκήνια υπάρχουν έντονες διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.
Αν και οι τόνοι ανέβηκαν λόγω του δημοσιεύματος του Reuters, εν τούτοις δεν αναμένεται να υπάρξουν αντίστοιχες επίσημες πολιτικές τοποθετήσεις τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την Ευρώπη, ενώ το ΔΝΤ θα διαψεύσει επισήμως και παρασκηνιακά τα σενάρια.
Οι εξελίξεις αυτές για την Ελλάδα όμως είναι βραχυχρόνια αρνητικές, καθώς ανοίγουν θέμα νέου κουρέματος, ενώ η χώρα αγωνίζεται να αλλάξει το κλίμα στις αγορές και να προσελκύσει επενδύσεις. 
Τα δημοσιεύματα και ο "ντόρος" γύρω από το θέμα απειλούν να δυναμιτίσουν τις κυβερνητικές προσπάθειες, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όπως η κατακόρυφη πτώση των spreads και η αλματώδης άνοδος του Χρηματιστηρίου.