Latest News

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Αρβανιτόπουλος: Υπερκομματικό το σχέδιο "Αθηνά"

Για υπερκομματική υπόθεση που αφορά τους πάντες και κυρίως το μέλλον της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας για το... σχέδιο «Αθηνά». 
«Ο εξορθολογισμός του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εθνική υπόθεση που ξεπερνά τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Γι’ αυτό και συνάντηση τους προέδρους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο» τονίζει ο υπουργός Παιδείας. 
 «Η εισαγωγή του ομοσπονδιακού μοντέλου, ενός μοντέλου που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στα δημόσια πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, είναι δυνατόν να αποτελέσει πολύ μεγάλη τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, αρκεί να το στηρίξουν έμπρακτα οι συνάδελφοι πανεπιστημιακοί αυτών των ιδρυμάτων. Επιδιώκουμε ως υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία "κόμβων αριστείας", μεγαλύτερη κινητικότητα του προσωπικού, μεγαλύτερες δυνατότητες για τους φοιτητές, δυνατότητες οικονομίας κλίμακος και σύνδεση με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας» συμπληρώνει ο κ. Αρβανιτόπουλος. 
 Όπως τονίζει ο ίδιος, το πολιτικό κόστος δεν τον φοβίζει: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάθε μεταρρύθμιση έχει το κόστος της και όσο σημαντικότερη είναι τόσο μεγαλύτερο είναι αυτό».
 Όσον αφορά τους εισακτέους, πάντως, ο υπουργός Παιδείας διευκρινίζει ότι δεν θα μειωθούν περισσότερο από 4%: «Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση 15% των εισακτέων στα πανεπιστήμια και μείωση 30% στα ΤΕΙ. Η συνολική εκτίμηση είναι ότι η μείωση δεν θα υπερβεί το 4%».