Latest News

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Προτάσεις και αιχμές για την αξιοποίηση...

Τέσσερεις προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας Πειραιά, καταθέτει ο επικεφαλής του συνδυασμού Αντώνης Καλογερόγιαννης, με αφορμή την... 

...έναρξη των διαδικασίων για την 
εκμετάλλευση του Πύργου, του Δημαρχείου Πειραιά, του κτιρίου της Ραλλείου και οι δύο χώροι στη Ρετσίνα. 

Ο Αντώνης Καλογερόγιαννης προτείνει:

1. Θα μπορούσε να μην εκχωρείται η χρήση των ακινήτων για 40 έτη αλλά για μέγιστο χρόνο 25-30 έτη ( να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος στην αγορά κυμαίνεται στα 25 έτη – π.χ. Αερολιμένας Ελ. Βενιζέλος, 15 έτη). 

2. Το ετήσιο οικονομικό όφελος για τον Δήμο να μην είναι μόνο 1% επί των ακαθαρίστων εσόδων του επενδυτή αλλά τουλάχιστον 2, 5 % ώστε το χρήμα που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δήμου Πειραιά να αποτελεί σημαντική βοήθεια προς τον υπερχρεωμένο Δήμο μας. 

3. Να καθοριστεί σαφώς η χρήση των προς εκχώρηση ακινήτων και να μην αφήσουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο να δράσει ανεξέλεγκτο.

4. Ο Δήμος να απαιτήσει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από τα 17.500 τμ που ζητά επί συνόλου 84.000 τμ, δεδομένου μάλιστα των «αστέγαστων» σε δημόσια κτίρια δημοτικών υπηρεσιών. 
Αν μιλήσει κανείς με όρους αγοράς, αυτό που προτείνει ο κος Μιχαλολιάκος, είναι σαν να δίνουμε αντιπαροχή με ποσοστό 20 % και το 80 % να το παίρνει ο εργολάβος. Σίγουρα, είναι δελεαστικό για τον υποψήφιο επενδυτή όμως ας είμαστε πιο αυστηροί και πιο απαιτητικοί σε πρώτη φάση. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αναλογία 40 % ο Δήμος και 60 % ο ιδιώτης, δηλαδή να διπλασιάσουμε τα τετραγωνικά μέτρα στα 35.000 τ.μ.


Οι προτάσεις αυτές δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, με τον Αντώνη Καλογερόγιαννη να επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος στους όρους της, διαφορετικά η «συνεκμετάλλευση» γίνεται παραχώρηση».

Ο δημοτικός σύμβουλος δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, αλλά και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννη Μίχα, λέγοντας ότι ο μεν πρώτος, οραματιζόταν να ισοπεδώσει τα εν λόγω κτίρια, ο δε δεύτερος αναφερόταν σε πιθανές πωλήσεις...