Latest News

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Έρχονται αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες-Εφιάλτης από 117.000 κατασχέσεις ακινήτων

Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να υπάρξει σύγκλιση με τις αγοραίες τιμές τους, καθώς σήμερα βρίσκονται σε...
χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.
Η υποχρέωση έχει περιληφθεί και στα τρία Μνημόνια, αλλά μέχρι τώρα έμενε στα χαρτιά.
Το δρόμο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, ανοίγει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την οποία ορίζεται η σύσταση ειδικής επιτροπής με έργο τη «μελέτη και εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να εξομοιωθούν κατά το δυνατόν, με τις εμπορικές αξίες».

Η επιτροπή που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι μειώσεις τιμών θα είναι περισσότερες από τις αυξήσεις, καθώς οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007, ενώ την τελευταία τριετία η πτώση των εμπορικών τιμών των ακινήτων είναι διαρκής.

Στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών μάλιστα, οι μειώσεις στις εμπορικές αξίες των ακινήτων αγγίζουν το 30% με 40% στα αστικά κέντρα, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εντοπίζονται στα παλαιά ακίνητα. 
 Ενδεικτικό είναι ότι στον Πειραιά, διαμέρισμα 90 τ.μ. πωλείται προς 48.000 ευρώ όταν η αντικειμενική του αξία φθάνει τα 85.000 ευρώ, είναι δηλαδή υψηλότερη κατά 77%, και στο Παγκράτι κατάστημα 290 τ.μ. πωλείται προς 240.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του αξία φθάνει τα 480.000 ευρώ, είναι δηλαδή ακριβώς διπλάσια.

Αντίστοιχη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπου στο Πανόραμα μεζονέτα 220 τ.μ. πωλείται προς 180.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική της αξία είναι 260.000 ευρώ, υψηλότερη δηλαδή κατά 44%. Στο κέντρο της Λάρισας οικόπεδο 155 τ.μ. διατίθεται προς 195.000 ευρώ όταν η αντικειμενική του αξία φτάνει τα 230.000 ευρώ (+18%).

Οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν περίπου 20 φόρους και τέλη, μεταξύ των οποίων το ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων και στην αντιπαροχή, τα τεκμήρια, το φόρο μεταβίβασης αλλά το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον επερχόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στο μεταξύ, ο εφιάλτης της κατάσχεσης επικρέμαται πάνω από 117.300 πολίτες. Τα χρέη προς πιστωτικές κάρτες, για καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας προκάλεσαν προσφυγές στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Αθήνας, με αποτέλεσμα την έκδοση ισάριθμων διαταγών πληρωμής.

Το συνολικό χρέος φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με δικηγόρους αποτελεί μία «ωρολογιακή βόμβα» εσωτερικού χρέους, η οποία συνιστά απειλή για τα σπίτια των χρεωμένων πολιτών μόλις απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απαγορεύονται με νόμο ως το τέλος του 2013

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις για την έκδοση διαταγής πληρωμής που υπέβαλαν τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τις 74.830 ολόκληρο το 2012 έναντι 73.259 τον προηγούμενο χρόνο.