Latest News

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΤΡΟΙΚΑ: Έρχεται Μνημόνιο για τους Δήμους

Ένα νέο Μνημόνιο για τους Δήμους ζητά άμεσα η Τρόικα. Διαμηνύει, μάλιστα, ότι το θέμα πρέπει να έχει διευθετηθεί πριν από το Eurogroup... της ερχόμενης Τρίτης. 
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα επεκτείνει στους ΟΤΑ το πλαίσιο αυξημένης εποπτείας σε ΔΕΚΟ -το οποίο περιλαμβάνει αυτόματες περικοπές δαπανών, επίτροπο και αναστολή αμοιβών μελών ΔΣ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, το νέο «χαλινάρι» στους ΟΤΑ θα περιλαμβάνεται σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα αντικαταστήσει αυτή που είχε συντάξει στο τέλος Οκτωβρίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το «στενό» δημόσιο και πλέον επεκτείνεται. 
Η πράξη ανέφερε ότι συνάπτονται με το υπουργείο Οικονομικών ή το αρμόδιο υπουργείο, αν πρόκειται για φορέα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου μνημόνια συνεργασίας με τριμηνιαίους στόχους, προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων, δεσμεύσεις ότι υφίστανται και λειτουργούν εσωτερικά συστήματα και ρυθμό αποδέσμευσης των εγκεκριμένων πιστώσεων. Όποιος φορέας δεν έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι την 31η Ιανουαρίου καμία δαπάνη πλην των πληρωμών συντάξεων και αποδοχών δεν θεωρείται νόμιμη. Έως τις 15 Ιανουαρίου υποβάλλεται μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τριμηνιαίοι στόχοι από τα υπουργεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έως τις 15 Φεβρουαρίου από τους φορείς στα αρμόδια υπουργεία.

  Όταν διαπιστώνεται απόκλιση που υπερβαίνει το 10% περικόπτονται ισόποσα πιστώσεις-επιχορηγήσεις. Όπου διαπιστώνεται σοβαρή απόκλιση, ο υπουργός Οικονομικών δύναται να ορίζει Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών. 
 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα ρύθμιση θα βασίζεται στην διάταξη του πολυνομοσχεδίου περί ΔΕΚΟ που θα «επεκταθεί» και για τους ΟΤΑ. Η διάταξη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι όποιος φορέας αποκλίνει σε μηνιαία βάση, το ποσό θα αφαιρείται από την επιχορήγηση του επόμενου μήνα, ενώ το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού θα μειώνεται ισόποσα έως ότου αντισταθμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις (τότε η επιχορήγηση και ο δανεισμός θα αναπροσαρμόζονται στα αρχικά εγκεκριμένα όρια). Αν υπάρξει απόκλιση σε βάθος 3μήνου, εξαμήνου ή έτους, η ίδια διάταξη προβλέπει για τις ΔΕΚΟ αναστολή της καταβολής των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Εάν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συγκεκριμένου φορέα, λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μήνα από την διαπίστωση της εν λόγω απόκλισης. 
Αν η διοίκηση διαπιστώσει αδυναμία εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού που οφείλεται αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και εκτός του πεδίου δράσης της, οφείλει να υποβάλει άμεσα αίτημα αναθεώρησης του ετήσιου εγκεκριμένου προϋπολογισμού που θα εξετάζεται εντός 15 ημερών. Υπάρχει υποχρέωση υποβολής ετήσιων προϋπολογισμών που θα εξειδικεύονται σε μηνιαία και σε τριμηνιαία βάση και να υποβάλλουν μηνιαία οικονομικά στοιχεία.