Latest News

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Μας έκλεψαν τη ζωή, θέλουν να μας πάρουν και τα σπίτια μας...

Πλέον είμαστε πεπεισμένοι. 
Η τρόικα θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα, όπως άλλωστε κάνει και με άλλες χώρες, όχι ότι έχει προηγούμενο με εμάς. 
Το σχέδιο που υποτίθεται ότι πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων, ακόμη και...
για μικρές οφειλές, θα φέρει τέτοια καταστροφή που όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα είναι πταίσματα.

Σύμφωνα με την φαεινή ιδέα των τροικανών, μόλις λήξει η απαγόρευση των πλειστηριασμών, στις αρχές του επόμενου έτους δηλαδή, να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί σπιτιών για οφειλές σε τράπεζες, κράτος κ.λπ. Όποιος δεν έχει να πληρώσει το δάνειό του θα δει την πρώτη του κατοικία να κατάσχεται και να εκπλειστηριάζεται. Υπολογίζεται ότι έτσι πάνω από 100.000 ακίνητα θα πέσουν στην αγορά και θα δίνονται με εξαιρετικά χαμηλές τιμές, συμπαρασύροντας έτσι και την υπόλοιπη κτηματαγορά.

Οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν και η περιουσία των Ελλήνων, οι αποταμιεύσεις που έγιναν σπίτια ή άλλα ακίνητα θα απαξιωθεί πλήρως.

Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το δάνειο που πήραν, παρά το γεγονός ότι η αξία του ακινήτου τους θα είναι εξαιρετικά χαμηλότερη από την προσημείωση της τράπεζας.

Για παράδειγμα, ένας πολίτης αγόρασε σπίτι αξίας 250.000 ευρώ και πληρώνει δόση 1.000 ευρώ ενώ η προσημείωση του ακινήτων είναι για 200.000 ευρώ, με την κατάρρευση των τιμών λόγω της υπερπροσφοράς, θα πληρώνει το ίδιο δάνειο, αλλά το σπίτι του θα αξίζει πολύ λιγότερα από 200.000 ευρώ.

Άλλωστε, όταν γίνονται πλειστηριασμοί, η τιμή εκκίνησης είναι πάντα κάτω από την αντικειμενική αξία των ακινήτων, οπότε όποιος έχει χρήμα θα αγοράζει ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές την ώρα που ο ιδιοκτήτης του θα δει την περιουσία του να χάνεται.

Φυσικά, με τη ζήτηση να είναι ελάχιστη, τα προσφερόμενα ακίνητα θα δημιουργήσουν ένα απίστευτο στοκ το οποίο θα οδηγήσει σε διάλυση την κτηματαγορά. Ηδη σήμερα υπάρχουν πάνω από 200.000 απούλητα σπίτια, οι τιμές έχουν υποχωρήσει 10% έως 25%, αλλά με επιπλέον 100.000 προσφερόμενα σπίτια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πάμε σε ένα βίαιο σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1998 και για μια δεκαετία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 170% ενώ μέσα στην τριετία μειώθηκαν μόλις 20%-30%.

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο, εκτός από την κατάρρευση της οικογενειακής περιουσιακής κατάστασης, οδηγεί και σε νέα γενιά επισφαλειών. Για φανταστείτε, πόσο συμφέρει κάποιον να πληρώνει ένα δάνειο που πήρε όταν οι τιμές ήταν στα ύψη την ώρα που η περιουσία του δε θα αξίζει παρά ελάχιστα.

Επίσης, θα οδηγήσει και σε κατάρρευση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων ακινήτων καθώς ουσιαστικά θα εκπλειστηριάζουν ακίνητα σε χαμηλή τιμή αν και έδωσαν πολύ μεγαλύτερα δάνεια.

Το σενάριο αυτό το είδαμε να γίνεται πραγματικότητα στις ΗΠΑ και στην κτηματαγορά της Ισπανίας. Στην Ισπανία, η οποία έχει ποσοστό ιδιοκατοίκησης πάνω από 80% όπως και η Ελλάδα, η κρίση έπληξε κυρίως τα εξοχικά. Στη χώρα μας όμως, θα πληγεί το σύνολο των Ελλήνων οι οποίοι δούλευαν και δουλεύουν μια ζωή και θα δουν τους κόπους τους και τις αποταμιεύσεις τους να γίνονται στάχτη σε μια νύχτα.

Από την άλλη, στο τέλος του χρόνου, ποιος θα τολμήσει από την κυβέρνηση να βάλει υπογραφή για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών; Ποιος θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι αφού έχασαν τα εισοδήματά τους, θα χάσουν και τα ακίνητά τους;antinews.gr