Latest News

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γιατί δεν μείωσε τα δημοτικά τέλη ο δήμαρχος

"Δεν τίθεται θέμα ύπαρξης του Δήμου, αν μειώσουμε τώρα τα τέλη" απαντά ο δήμαρχος  Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος. Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, όπου... αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να μην αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη για το 2012. 
 Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο ιδιοκτήτης σπιτιού από τον Οκτώβριο του 2009 έχει υποστεί πολλούς νέους φόρους, οι οποίοι είναι φόροι που δεν του αποδίδουν καμία υπηρεσία.
Τα ανταποδοτικά τέλη, δεν είναι φόρος. Είναι τέλος για την υπηρεσία που προσφέρουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο, να είναι η πόλη καθαρή.
Είτε κάποιος μένει στα Μανιάτικα είτε μένει στη Φρεαττύδα - αυτό λέει ο νομοθέτης – ο Δήμος του προσφέρει την ίδια υπηρεσία. Του μαζεύει τα ίδια σκουπίδια.

Δεν τίθεται θέμα ύπαρξης του Δήμου, αν μειώσουμε τώρα τα τέλη. Δεν μπορούμε όμως να τα αυξήσουμε, διότι θα είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Δεν τίθεται θέμα μείωσης των τελών. Πρέπει όμως να δούμε αν μπορούν να γίνουν πιο δίκαια κοινωνικά.

Ως γνωστόν οι πολύτεκνοι πληρώνουν το 50%.  Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες λογικές. Όπως : τι απορρίμματα παράγει μια ταβέρνα που κάποτε βλέπαμε γεμάτη από κόσμο;
Τι απορρίμματα παράγουν εστιατόρια που προσφέρουν γρήγορο φαγητό; Μάλλον παράγουν πολλά περισσότερα.
Αυτά θα μπορούσαν να μελετηθούν π.χ. σε ένα τετράμηνο από σήμερα με τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και με ειδικούς αν χρειαστεί.

Το λέω και το εννοώ. Τι θα πάρουμε από κάποιον που αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα; Τα ανταποδοτικά; Θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο νομιμοποίησης της απαλλαγής του.

Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με νέες συνθήκες, με νέα δεδομένα. Η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα που ξέραμε. Δεν είναι η Ελλάδα που άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι η Ελλάδα που έρχεται η φτώχεια.

Περπατάω στους δρόμους του Πειραιά. Όλοι οι πολίτες μου λένε να καταργηθεί το «χαράτσι». Κανείς  δεν μου λέει να μειώσουμε τα ανταποδοτικά τέλη.  Ξέρετε μόνο πότε μου είπαν να μειωθούν τα τέλη; Στην αρχή, όταν δεν είχε καθαρίσει ακόμη η πόλη. Έλεγαν οι πολίτες «γιατί να πληρώνουμε τόσα ανταποδοτικά τέλη, αφού δεν έχουμε καθαρή πόλη»;
Άρα λοιπόν, είναι παράλογο να μιλάμε σήμερα για μείωση των ανταποδοτικών τελών. Θα ήμουν ο πιο ευτυχής άνθρωπος, αν μπορούσα να το κάνω.

Δεν επιτρέψαμε στον εαυτό μας – παρά τις δυσκολίες – ούτε μια στιγμή  να σκεφτούμε για αύξηση. Αλλά δεν μπορούμε να σκεφτούμε -απέναντι στην ευθύνη που έχουμε προς τον Πειραϊκό λαό για καθαρή πόλη- μείωση των ανταποδοτικών τελών».      

@ Μπράβο ρε θηρίο, αφού μπόρεσες και το διάβασε μέχρι το τέλος...