Latest News

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Το μεγάλο παζάρι των εκλογών



Σκληρό παζάρι για τη δεύτερη Κυριακή βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πειραιά. 
Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει πυροδοτήσει τις διαπραγματεύσεις των δύο μονομάχων για το δήμο Πειραιά, καθώς αναζητούν συμμαχίες με τους συνδυασμούς που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. 
Η διαφορά των περίπου έξι μονάδων μεταξύ των επίσημων υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του Γιάννη Μίχα και του Βασίλη Μιχαλολιάκου.
Το "μεγάλο παζάρι"  γίνεται για τους περίπου 13.000 ψήφους που συγκέντρωσε ...





... ο ανεξάρτητος υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΛΑΟΣ,  πρώην βουλευτή της ΝΔ, Πέτρου Μαντούβαλου. 
Αν και ο ίδιος δεν έχει πάρει ακόμα ξεκάθαρη και δημόσια θέση, φαίνεται πως έχει διάθεση να διαπραγματευτεί τη στήριξη του γαλάζιου υποψηφίου για τη δεύτερη Κυριακή. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν επαφές μέσω τρίτου προσώπου που είναι κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Π. Μαντούβαλο.
Όμως, ανεξαρτήτως τι θα αποφασίσει να κάνει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Θρύλος», αρκετά από τα στελέχη του που πρόσκειται στη ΝΔ, έχουν ξεκινήσει ήδη περιοδείες με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Όπως έλεγαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του Π. Μαντούβαλου, ο αντίπαλός τους είναι πλέον ο υποψήφιος δήμαρχος της κυβέρνησης του μνημονίου, ενώ παράλληλα επεσήμαναν την ανάγκη ν’ αλλάξει σελίδα ο δήμος Πειραιάς. Ήδη, στο στρατόπεδο του Βασίλη Μιχαλολιάκου επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, καθώς θεωρούν πως μπορούν να πάρουν μέρος των ψηφοφόρων και των άλλων συνδυασμών που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, όπως του Αντώνη Καλογερόγιαννη (συγκέντρωσε  2.318 ψήφους).
Στον αντίποδα, η χαμηλή επίδοση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μίχα απέδειξε ότι η υποψηφιότητά του δεν εμφάνισε ιδιαίτερη δυναμική παρά τις αρχικές υψηλές προσδοκίες. Μάλιστα, ο συνδυασμός του Γ. Μίχα έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% με περίπου 20.000 ψήφους, όταν ο απερχόμενος δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας είχε συγκεντρώσει υπερδιπλάσιο αριθμό ψηφοφόρων (περί τις 46.000 ψήφοι) στις δημοτικές εκλογές του 2006. 
Η επόμενη Κυριακή στον Πειραιά έχει προβληματίσει τα τοπικά στελέχη, αλλά και στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη φιλικά προσκείμενη μεγάλη δεξαμενή ψήφων για τη δεύτερη Κυριακή. Οι συνδυασμοί, Λαϊκή Συσπείρωση-ΚΚΕ με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη (περίπου 10.000 ψήφους),  η «Συμμαχία για τον Πειραιά (5.121 ψήφους) και η «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ανταρσία στο Λιμάνι» (με 1.833 ψήφους) αναμένεται είτε να απέχουν τη δεύτερη Κυριακή είτε να καταψηφίσουν, σε μεγάλο βαθμό, τον υποψήφιο της κυβέρνησης του μνημονίου.
@ Από τον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ".