Latest News

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Τίτλοι τέλους για το Γιώργο Φούντα

Στα 85 του χρόνια ο Γιώργος Φούντας έχασε τη μάχη με την ζωή, το απόγευμα της Κυριακής. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον κινηματογράφο, είχε στενούς δεσμούς με την πόλη του Πειραιά. Ο γιος του Θύμιος εργάζεται εδώ και χρόνια στο δήμο και είναι ένας από τους πιο αγαπητούς υπαλλήλους στο δημαρχείο της Κοραή. 
Ο Γιώργος Φούντας...
...γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδος. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την ηθοποιία μετά τον θάνατο στενού του φίλου. Σπούδασε στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών.Η παρθενική του εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι ήταν στο έργο "Νυφιάτικο τραγούδι" ενώ η πρώτη του κινηματογραφική ταινία ήταν το 1944 τα "Χειροκροτήματα".
Γρήγορα εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στον χώρο του κινηματογράφου σημαδεύοντας με τις ερμηνείες του και την επιβλητική του παρουσία ορισμένες από τις σπουδαιότερες και εμπορικότερες ταινίες, όπως τα "Κόκκινα Φανάρια".
Η σκηνή που σημάδεψε όχι μόνο τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και μια ολόκληρη εποχή ήταν στην ταινία "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη το 1955 με τον Γιώργο Φούντα και την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.
Πρωταγωνίστησε δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς όπως την Έλλη Λαμπέτη, το Δημήτρη Χορν, τη Δέσπω Διαμαντίδου ενώ βραβεύθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες "Με τη λάμψη στα μάτια" και "Πυρετός στην άσφαλτο".Εκτός όμως από τον κινηματογράφο, πρωταγωνίστησε και σε τηλεοπτικές σειρές που άφησαν εποχή, όπως η "Γαλήνη" και ο "Χριστός ξανασταυρώνεται" του Βασίλη Γεωργιάδη το 1975, στην κρατική τηλεόραση.Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και την τελευταία εβδομάδα νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Η κηδεία του θα γίνει το πρωί της Τρίτης από το πρώτο νεκροταφείο.