Latest News

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Καλό ταξίδι στον Στέλιο Κυριακάτο...

Το τελευταίο αντίο στον επιχειρηματία Στέλιο Κυριακάτο, που έφυγε σε ηλικία 86 ετών, είπαν συγγενείς και φίλοι...
σήμερα στις τρεις το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Κουρουκλάτων στην Κεφαλονιά.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
Ο Στέλιος Κυριακάτος ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Μικρό παιδί ξεκίνησε από την Κεφαλονιά και γύρισε όλο τον κόσμο, ταξιδεύοντας επί 15 χρόνια ως α’ μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Πριν από χρόνια επέστρεψε στο αγαπημένο νησί του και ασχολήθηκε φυτώρια και κήπους, δημιουργώντας ένα πραγματικό επίγειο παράδεισο στο κτήμα του στις Μηνιές, κοντά στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς.

(Δείτε μια συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" πριν λίγα χρόνια)

  • Πως από μηχανικός στα πλοία ασχοληθήκατε με τη γη και τα λουλούδια;

Κοιτάξτε, πάντα αγαπούσα τη φύση και τα λουλούδια. Όμως όταν ήμουνα στο σχολείο άκουγα τους δασκάλους να μας λένε πως η γη είναι μια στρογγυλή σφαίρα. Είχα την περιέργεια να την γυρίσω και να δω πως είναι όλα αυτά που μου έλεγαν. Μικρό παιδί έφυγα από το νησί και πήγα στην Αθήνα. Δούλευα το πρωί σε εργοστάσιο και το βράδυ πήγαινα σε σχολείο. Έγινα ναυτικός για να μπορέσω να γυρίσω τον κόσμο. Για 15 χρόνια όργωσα τους ωκεανούς και ταξίδευσα σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.


  • Πότε επιστρέψατε στην Κεφαλλονιά;

Ήταν το 1981, όταν πέθανε η μητέρα μου, Κωνσταντίνα. Ήρθα στο νησί και ήθελα να προσφέρω λίγα λουλούδια για τελευταίο αντίο. Τότε μου είπαν πως στο νησί υπάρχουν μόνο πλαστικά λουλούδια. Ένοιωσα πραγματικά μεγάλη ντροπή να μην μπορώ να προσφέρω αληθινά λουλούδια, σε ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο, όπως είναι η μάνα για τον κάθε άνθρωπο.

  • Τότε πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την ανθοκομική;

Εγκατέλειψα τη σταδιοδρομία μου στα καράβια και εγκαταστάθηκα με την οικογένεια μου στο νησί. Όταν είπα πως θα ασχοληθώ με τα λουλούδια, οι περισσότεροι συμπατριώτες μου δεν πίστευαν πως μιλούσα σοβαρά και πολύ περισσότερο πως θα καταφέρω να πετύχω στην ανθοκομία. Θυμάμαι, μάλιστα, πως έλεγαν τι σχέση μπορεί να έχει ένας ναυτικός με τα λουλούδια. Εμένα όμως δεν με σταματούσε τίποτα. Το είχα πάρει απόφαση και θα τα κατάφερνα με το καλοπροαίρετο πείσμα του Κεφαλλονίτη.

-Πως ξεκίνησε η νέα δραστηριότητα με την ανθοκομία;

Στην αρχή ήταν δύσκολα αλλά και όμορφα κοντά στη φύση. Από το πρωί έως το βράδυ προσπαθούσα να μάθω και να αποκωδικοποιήσω τον κόσμο των λουλουδιών. Παρόλα αυτά, τότε πήρα μια επιδότηση 16 εκατομμύρια δραχμές από την Ευρωπαϊκή Ενωση κι έκανα μια μονάδα πρωτογενούς παραγωγή για άνθη και φυτά. Η παραγωγή μου έφτανε να ξεπερνά τις 75.000 φυτά όλο τον χρόνο και είναι μια από τις πιο αξιόλογες μονάδες της περιφερειακής Ελλάδας.


  • Ασχολείστε με την αρχιτεκτονική τοπίου και κήπων;
Έχω φτιάξει τους κήπους σχεδόν στη μισή Κεφαλλονιά. Έχοντας τα λουλούδια άρχισα να διαμορφώνω το δικό μου κτήμα, έκτασης 20 στρεμμάτων στις Μηνιές. Με την εμπειρία από τα ταξίδια στον κόσμο έφτιαξα κομμάτια που μου έμειναν ανεξίτηλα ριζωμένα μέσα στη ψυχούλα μου. Κοιτώντας προς μια κατεύθυνση του κήπου αποτυπώνεται με κάκτους η Αριζόνα του Μεξικού. Σε άλλη πλευρά βλέπεις φοίνικες λες και βρίσκεσαι στα νησιά του Ειρηνικού, ενώ στην άλλη κατεύθυνση αντικρίζεις φίκους, όπως στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας. Ο κήπος του κτήματος αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό φυσικό παράδεισο με εικόνες από αξιόλογα τοπία ολόκληρου του κόσμου.


- Ποιες είναι οι εντυπώσεις όσων επισκέπτονται το κτήμα;

Πριν από λίγα χρόνια έκανα εδώ το γάμο της κόρης μου της Μαρίας και του Ευγένιου. Όσοι παραβρέθηκαν στο γάμο έλεγαν πως δεν είναι στην Κεφαλλονιά, αλλά στη Χαβάη. Από τότε ο χώρος αυτός έχει περάσει τα σύνορα της πατρίδας μας. Εδώ έγιναν γάμοι και εκδηλώσεις με καλεσμένους από όλα τα μέρη του κόσμου. Όπου παίρνω πάντοτε ευχαριστήρια και συγχαρητήρια.
Αισθάνομαι διπλά ικανοποιημένος όταν οι επισκέπτες μένουν τόσο ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι στις ανεξίτηλες στιγμές της ζωής τους.
Είμαι υπερήφανος που πραγματοποίησα τα όνειρα μου και γύρισα όλο τον κόσμο, ενώ έφτιαξα τον παράδεισό μου σε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια του κόσμου, όπως είναι Κεφαλλονιά. Κι αυτά με κρατάνε σε ζωντάνια.

@ Καλό ταξίδι στον Στέλιο Κυριακάτο και θερμά 

συλλυπητήρια στην οικογένειά του από το Reportaz Net