Latest News

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια: Μάχη για να σωθεί το Μακρυμάλλη – Αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη (ΒΙΝΤΕΟ/ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Εύβοια, ενώ...
σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Η πύρινη κόλαση τρέχει πολύ γρήγορα και αυτή την στιγμή γλύφει τα πρώτα σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη. Οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει το χωριό μετά και από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Λόγω των θυελλωδών ανέμων τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις. Πυροσβέστες με την συνδρομή του στρατού προσπαθούν να βάλλουν ένα τελευταίο φραγμό ώστε να σώσουν το χωριό.
Σε κίνδυνο βρίσκονται και άλλα  χωριά τα οποία έχουν εκκενωθεί και αυτά για προοληπτικους λόγους. Πρόκειται για τα χωριά Σταυρός, Κοντοδεσπότι και Πλατάνια.
Ακόμα η φωτιά κατέκαψε και μια ζώνη Natura η οποία περιλαμβάνει ένα συμπαγές παρθένο πευκοδάσος μαζι και με σπάνια άγρια ζωή.
Συγκεκριμένα η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 03:10 και ήδη έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Όπως ενημέρωσε η ΠΥ τούτη την στιγμή «Ενισχύονται οι δυνάμεις στην περιοχή Αγριλίτσα του δ. Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας & συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν».
Η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως έγινε γνωστό  εκκενώθηκε η Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, για προληπτικούς λόγους. Το πυκνό δάσος φλέγεται και οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι την Αττική.
Πιο νωρίς το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός είχε δηλώσει στο RealFM πως «Είναι μία μεγάλη, επικίνδυνη και δύσκολη φωτιά η οποία βρίσκεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά σε μεγάλο μέτωπο και με εναλλασσόμενους ανέμους. Εχουμε πλήρη ανάπτυξη στόλου και εναέριων μέσων, με το που ξημέρωσε ήδη πετούσαν τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα… Όλες οι δυνάμεις είναι σε ενέργεια και το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε πιο αισιόδοξοι, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο. Ο πιο κοντινός χιλιομετρικά οικισμός στο μέτωπο της φωτιάς είναι το Μακρυμάλλη, απέχει 7,3 χιλιόμετρα. Εάν για κάποιο λόγο αρχίζει να γίνεται πιο επικίνδυνο εντός 15 λεπτών θα έχει εκκενωθεί. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι και για αυτό το σενάριο».