Latest News

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Αυτά (ΔΕΝ) δείχνει δημοσκόπηση για τον Δήμο Πειραιά


Από τον Κύρο Παληκάρη

Δύο βδομάδες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση  στο Δήμο Πειραιά βγήκε στον "αέρα" μια δημοσκόπηση που επιχειρεί να καταγράψει την τάση των ψηφοφόρων εν όψει...
των Δημοτικών Εκλογών.

Η έρευνα για λογαριασμό της εταιρίας Marc εμφανίζει ένα προβάδισμα στο Γιάννη Μώραλη, κάτι που αυτήν την στιγμή είναι λίγο πολύ αναμενόμενο, μιας και ο εν ενεργεία Δήμαρχος έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα τον προεκλογικό του αγώνα, όταν πριν σχεδόν ενάμιση χρόνο ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητα σε κάλεσμα του συνδυασμού "Πειραιάς Νικητής" στην ταβέρνα "Μουριές". 
Ο σημερινός Δήμαρχος δείχνει ότι θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο της ΝΔ, Νίκο Βλαχάκο στο δεύτερο γύρο, αφού ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας εμφανίζεται να είναι αρκετά πίσω, σύμφωνα με την έρευνα, που δεν καταγράφει ή δεν δημοσιεύει την πορεία των υποψηφίων, ώστε να μπορεί κανείς ν' εκτιμήσει τη δυναμική τους στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Νικητής», Γ. Μώραλης φαίνεται να συγκεντρώνει το 34% ποσοστό που, μάλλον προβληματίζει περισσότερο, καθώς κινείται  περίπου στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του 2014 παρά τις μετεγγραφές υποψηφίων και  προηγείται του Νίκου  Βλαχάκου, ο οποίος δείχνει να φτάνει στο 22,8%, αλλά εκτιμάται ότι φυσιολογικά έχει περιθώρια ανόδου με δεδομένη την χαμηλή αναγνωρισιμότητα του, μιας και κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος για Δήμαρχος Πειραιά.
Πίσω και αρκετά μακριά, ο Νίκος Μπελαβίλας με 13,4% και έπονται με χαμηλότερα ποσοστά η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου με 5,1%, ο Θανάσης Διαβολάκης με 2,2% και Κωνσταντίνος Νιζάμης με 0,9%, ενώ απουσιάζει το ποσοστό του υποψήφιου Δημάρχου με την στήριξη της Ελληνικής Αυγής Γρηγόρη Δεμέστιχα, ο οποίος δεν μπορεί να μην καταγράφει καθόλου ποσοστό, αλλά δεν ανακοινώνεται στην έρευνα. 
Αντιθέτως, στο 7%  φαίνεται να βρίσκονται όσοι προτιμούν λευκό, άκυρο, αποχή και 8% οι αναποφάσιστοι.
Από κει και πέρα, στον υπολογισμό της πρόθεσης ψήφουεπίτων  έγκυρων και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων γίνεται το... μαγικό με την επίδοση του Γ. Μώραλη ν' ανεβαίνει στο 40,4%, μεγαλώνοντας το προβάδισμά του στις 13,4% μονάδες δίνοντας περιέργως μεγαλύτερο ποσοστό των κατ΄ δήλωση τους αναποφάσιστους στον απερχόμενο Δήμαρχο με την απήχηση του Ν. Βλαχάκου να εκτιμάται στο 27% και του Ν. Μπελαβίλα στο 15,9%, που αγγίζει το ποσοστό του Θ. Δρίτσα στις εκλογές του 2014, αλλά τον αφήσει και μάλιστα με διαφορά 10 μονάδων εκτός δεύτερου γύρου.
Στην επαναληπτική εκλογή που, κατά τα φαινόμενα, θα διενεργηθεί ανάμεσα σε Μώραλη και Βλαχάκο, η έρευνα διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμά του και διατείνεται πως θα προηγηθεί με 14,4 μονάδες (57,2 έναντι 42,8) με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων οι οποίοι φαίνεται να  προσμετρώνται περισσότεροι προς τον απερχόμενο Δήμαρχο.
 Αυτό δείχνει να είναι κάπως παράδοξο, μιας και οι ψηφοφόροι δεν μπορεί να δηλώνουν αρχικώς αναποφάσιστοι και μετά να λένε πως προτιμούν και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό τον εν ενεργεία Δήμαρχο που υποτίθεται ότι πρέπει να έχουν κατασταλγμένη άποψη μετά από σχεδόν πενταετή δημαρχιακή θητεία...