Latest News

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Μποφόρ αντιδράσεων στον Πειραιά που κινδυνεύει να μετατραπεί σε αρχαιολογικό χώρο!


Σε απέραντο αρχαιολογικό χώρο κινδυνεύει να μετατραπεί ολόκληρη η πόλη του Πειραιά, καθώς...
  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει αύριο Τρίτη προκειμένου να κρίνει ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος 11.500 στρέμματα στην περιοχή.

Την αναβολή του θέματος στο ΚΑΣ και την παρέμβαση της Πολιτείας ζήτησαν από κοινού ο  απερχόμενος Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Αντιπεριφεριάρχης Γιώργος Γαβρίλης σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, με τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Πειραιάς κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος και και θα απαιτούνται επιπλέον χρονοβόρες διαδικασίες για να γίνει το οποιοδήποτε έργο, μικρό ή μεγάλο από τον Δήμο ή ιδιώτες (γραφειοκρατία, εμπλοκή σε έργα, αλλαγές χρήσεων, συντελεστές κτλ) 
Ήδη έχει αποσταλλεί επιστολή στο υπουργείου Πολιτισμού η οποία δεν έχει απαντηθεί από τους Αρχαιολόγους, ενώ δεν έχει προσκληθεί να παραστεί εκπρόσωπός τους στην συνεδρίαση του ΚΑΣ.
O Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης επεσήμανε ότι αν περάσει η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργείται  πρόβλημα και για το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όχι βέβαια σε τόσο μεγάλο μέγεθος αλλά και εκεί θα υπάρχει ένα καθεστώς «τυπικής εποπτείας», ενώ τόνισε ότι ακόμη και αν το ΚΑΣ δεν ακούσει τη «φωνή διαμαρτυρίας» του Πειραιά, θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να προλάβουμε τις διαδικασίες πριν βγει το ΦΕΚ, μέσω αίτησης επανεξέτασης του θέματος.


Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη
για την αναοριοθέτηση και επέκταση του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως του Πειραιά

«Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μη διαπραγματεύσιμη αρχή και προτεραιότητα. Η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης του Πειραιά δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαφωνία μεταξύ εκείνων που εκπροσωπούν την προστασία και εκείνων που δεν την επιδιώκουν, όπως έχουμε πολλές φορές δει να συμβαίνει στο παρελθόν.
Η πόλη του Πειραιά έχει συγκεκριμένες και γνωστές αρχαιότητες, νεώτερα και βιομηχανικά μνημεία. Η αποκατάσταση και η ανάδειξή τους δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Ως Περιφέρεια συστηματικά επιδιώκουμε και χρηματοδοτούμε πολλά έργα αναστήλωσης και ανάδειξης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
Σ’ αυτό το διαμορφωμένο ασφυκτικά αστικό περιβάλλον η επέκταση της ήδη υφιστάμενης κήρυξης δεν συνεισφέρει θετικά. Αντίθετα και με δεδομένο το δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο θα οδηγήσει σε νέες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις οποιοδήποτε τεχνικό έργο ή παρέμβαση στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Η πόλη, οι φορείς της δεν έχουν πειστεί για την  αναγκαιότητα της επέκτασης της κήρυξης. Αντίθετα, συνεκτιμώντας την αρνητική εμπειρία από άλλες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες υφίστανται τόσο εκτεταμένες κηρύξεις, εύλογα ανησυχούν. Υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, να αποσαφηνιστούν τα όρια, οι σκοποί, οι επιδιώξεις της πρωτοβουλίας του ΥΠ.ΠΟ.

Τέλος, πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι η συνεργασία μας με τις Υπηρεσίες του ΥΠ. ΠΟ. είναι εξαιρετικά καλή και θετική, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν πρέπει να υποκαταστήσει την ανάγκη σταθερών, θεσμικών, σχέσεων συνεργασίας, αρμοδιοτήτων. Κατά τη γνώμη μας η οριστική απόφαση πρέπει να αναβληθεί και να υπάρξει χώρος και επαρκής χρόνος για μια οργανωμένη θεσμικά συζήτηση».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΟΥ ΒΛΑΧΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Κ.Α.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά κ. Νίκος Βλαχάκος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση του  Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με θέμα : «Έγκριση ή μη κήρυξης –οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής "Καστράκι", Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής», δήλωσε:
«Καλούμε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να αποσύρει από την αυριανή συνεδρίασή του, το σοβαρό θέμα που αφορά στην κήρυξη ως "αρχαιολογικού χώρου" ολόκληρης της πόλης του Πειραιά.
Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δεν μπορεί να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις ερήμην των Πειραιωτών.
Αποφάσεις, οι οποίες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων και θα προσθέσουν μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στην πόλη. Αποφάσεις, που θα οδηγήσουν σε μαρασμό τον Πειραιά.
Τέτοια σχέδια μας βρίσκουν αντίθετους.
Καλούμε το Κ.Α.Σ., να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος και να καλέσει σε διαβούλευση τον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, τους φορείς και τους επιστημονικούς συλλόγους της πόλης μας.
Επίσης, να δοθούν στη δημοσιότητα οι σχετικές μελέτες και επίσημα στοιχεία, εάν βέβαια υπάρχουν, τα οποία να αποδεικνύουν ότι όλος ο Πειραιάς και οι πέντε δημοτικές του κοινότητες, είναι "αρχαιολογικός χώρος"! Δεν μπορούν να αποφασίζουν εν κρυπτώ για την τύχη του πρώτου λιμανιού της χώρας.
Είναι άλλο θέμα οι γνωστοί και αδιαμφισβήτητοι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι (το αρχαίο θέατρο, οι Αστικές Πύλες, η Ηετιώνεια Πύλη, η Πειραϊκή, το Σηράγγειο, οι Νεώσοικοι) και άλλο θέμα να κηρυχθεί "αρχαιολογικός χώρος" ολόκληρη σχεδόν η πόλη μας!
Τέτοιες αιφνιδιαστικές ενέργειες και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προκαλούν συνειρμούς και σκέψεις άλλες».

Δήλωση Νίκου Μπελαβίλα για το ΚΑΣ
"Η συζήτηση περί της ευρείας ή όχι κήρυξης αρχαιολογικών χώρων στον Πειραιά, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι, και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο κακό θα κάνει κάτι τέτοιο-και στην αρχαιολογική υπηρεσία. Η αναβολή και η σοβαρή διαβούλευση, είναι η μόνη λογική πρόταση. Το ζήτησε ήδη η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση Πειραιά. Σε ότι αφορά την έγκριση ή όχι του Master Plan του ΟΛΠ από το ΚΑΣ, υπάρχουν όλα τα θεσμικά εργαλεία ώστε αυτό να συμβεί χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες αποφάσεις και καθυστερήσεις".

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Κατσαφάδος: Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην καταδίκη της πόλης του Πειραιά - REPORTAZ NET