Latest News

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Δήμος Πειραιά : Ιδιώτες θα μας αλλάξουν τα φώτα! - Εργολαβίες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Από τον Κύρο Παληκάρη 

Μόλις λίγους μήνες πριν από τη λήξη της πενταετής θητείας στο Δήμο Πειραιά η Δημοτική Αρχή Μώραλη δρομολογεί να δώσει σε ιδιώτες για τα επόμενα 12 χρόνια ολόκληρο το ...
σύστημα ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων της πόλης.

Με διαδικασίες - εξπρές εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, η μελέτη για «Ενεργειακή Αναβάθμιση  - Αυτοματοποίηση  του Οδοφωτισμού της πόλης, με εξοικονόμηση ενέργειας  και εφαρμογές έξυπνης πόλης (Smart Cities)».
Την σχετική εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Κτηματολογίου και Μηχανολογικού – Ηλεκτρολογικού Στέλιος Γαϊτανάρος, ο οποίος προσπάθησε να πείσει για τα οφέλη του Δήμου Πειραιά, υποστηρίζοντας πως για τα επόμενα 12 χρόνια "εξοικονομούμε  8,5 εκ. ευρώ..."
Επικαλούμενος την περίληψη μελέτης που περιέγραφε μεταξύ άλλων τους τρεις τρόπους χρηματοδότησης του έργου εντός του 2019 για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου (13.565 φωτιστικά σημεία), με νέα φωτιστικά σώματα σύγχρονης τεχνολογίας LED, το ακριβές κόστος των οποίων δεν έγινε γνωστό.  
Οι τρεις τρόποι χρηματοδότησης  είναι:
*Nα πληρώσει ο Δήμος από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, όπου εισπράττει ετησίως  από τους δημότες περί 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος πηγαίνει για άλλους σκοπούς
*Να πάρει δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων και να το αποπληρώσει σταδιακά με παρακράτηση ενός ποσού από τα ανταποδοτικά τέλη
* Να χρηματοδοτηθεί από την ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα κλείνει συμφωνία για 12 χρόνια, εισπράττοντας ένα άγνωστο ποσόν. 

Οι απαράδεκτοι...

Η εισήγηση Γαϊτανάρου δεν φάνηκε να πείθει τους παρόντες επικεφαλής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης Δημήτρη Γκερλέ (Το λιμάνι της Αγωνίας) και Ελπίδα Παντελάκη (Λαϊκή Συσπέιρωση) οι οποίοι αν και θεωρούν αναγκαίο να αντικατασταθεί ο δημοτικός φωτισμός καταψήφισαν το θέμα καθώς δεν πήραν απαντήσεις σε μια σειρά από εύλογες ερωτήσεις, όπως ποιο είναι το κόστος για την αντικατάσταση των φωτιστικών, αλλά και πόσα χρήματα θα εισπράξει η ιδιωτική εταιρεία στα 12 χρόνια.
Κάποια στιγμή μάλιστα ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με εκφράσεις τύπου " είστε απαράδεκτος"  - "όχι εσύ είσαι απαράδεκτος..."  

Προς ιδιωτικοποίηση 

Για πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά έκαναν λόγο εκπρόσωποι των εργαζομένων (Βασίλης Γκιτάκος και Σία), οι οποίοι ζήτησαν να αποσυρθεί το θέμα τουλάχιστον για μια με δύο βδομάδες ώστε να πάρουν στα χέρια τους τη μελέτη και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις που μπορεί να είναι προς όφελος του Δήμου Πειραιά.  
Κάτι τέτοιο αρνήθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ο οποίος φάνηκε να βιάζεται να περάσει  το θέμα της αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού, αδιαφορώντας για τις εντάσεις των εργαζομένων, με τους οποίους ήρθε σε αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Οι εργαζόμενοι ανησυχούν αν ιδιωτική εταιρεία αναλάβει την αντικατάσταση και συντήρηση για 12 χρόνια του δημοτικού φωτισμού ακυρώνει επί της ουσίας το έργο της Διεύθυνσης Ηλεκτρολογικού – Μηχανολογικού, όπου σήμερα  απασχολούνται περί τα 35 άτομα. Οι εργαζόμενοι αυτοί μένουν χωρίς ένα μεγάλο μέρος του αντικειμένου εργασίας τους και είτε θα πληρώνονται χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτα, είτε θα συγχωνευτούν με άλλη διεύθυνση ενώ αν καταργηθεί η υπηρεσία τότε κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμα και στο δρόμο... 

@ Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά τόσο για το κόστος της αντικατάστασης του φωτισμού και πόσα θα εισπράξει η ιδιωτική εταιρεία όσο και για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή Μώραλη επιλέγει να βάλει ιδιώτες για 12 χρόνια σε ανταποδοτική υπηρεσία του Δήμου Πειραιά. Τη στιγμή μάλιστα που τέτοιο δεν αναφέρεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα ενώ αν ήθελε  θα μπορούσε να το κάνει κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας ώστε τώρα να μπορούσε να κριθεί εκ του αποτελέσματος κατά πόσον αυτή η επιλογή είναι τελικά προς όφελος ή όχι των Δημοτών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα αναμένεται ν΄ απασχολήσει το επόμενο διάστημα εν όψει και της προεκλογικής περιόδου στο Δήμο Πειραιά ...