Latest News

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

"Βόμβα" Μώραλη για τα σκουπίδια στο Δήμο Πειραιά - Δημοψήφισμα για να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτες!


Από τον Κύρο Παληκάρη

Μια δήλωση -ρουκέτα που αναμένεται να ταράξει τα νερά στο Δήμο Πειραιά έκανε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης για το πρόβλημα των σκουπιδιών...
στην πόλη.

Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά έθεσε για πρώτη φορά δημόσια το θέμα των ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας.  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πρόβλημα με τα σκουπίδια στον Πειραιά, ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μπορεί προεκλογικά να ήταν υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας
Ωστόσο  αποκάλυψε πως εξετάζει το ενδεχόμενο εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τα σκουπίδια - εκτιμάται ότι θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα με τις καλοκαιρινές άδειες του ήδη υπάρχοντος μειωμένου προσωπικού-  τότε θα αναγκαστεί να καλέσει τους δημότες σε δημοψήφισμα, προκειμένου ν΄ αποφασίσουν εάν θέλουν να αναλάβουν ιδιώτες τις υπηρεσίες καθαριότητας στο Δήμο Πειραιά!

Το δημοψήφισμα για τα απορρίμματα
Η αποκάλυψη Μώραλη περί δημοψηφίσματος αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργαζομένους, καθώς είναι "κόκκινη γραμμή" ακόμα και οποιαδήποτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση.
 Ο Δήμαρχος μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, καθώς απέφυγε να κάνει  κάτι τέτοιο ακόμα όταν του προτάθηκε για το μείζον θέμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ έναντι μόλις 280 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα συμμετέχει στο νέο Δ.Σ. της εταιρείας που ελέγχεται από τους Κινέζους της Cosco.

Τα ακριβά δημοτικά τέλη


Οι κακές γλώσσες λένε πως ο λόγος της προαναγγελίας δημοψηφίσματος είναι για να  κερδίσει χρόνο και  ν' αποφύγει την φθορά από την αγανάκτηση των δημοτών που πληρώνουν από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στη χώρα και δεν απολαμβάνουν ανάλογου επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πειραιά εισπράττει ετησίως από τα ανταποδοτικά τέλη περί τα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 20 εκατομμύρια ευρώ δίνονται για την καθαριότητα και τα υπόλοιπα καλύπτουν άλλες οικονομικές "τρύπες" που συνήθως δεν έχουν σχέση με ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες. 

Τα σκουπίδια έχουν ρίξει "άγκυρα" στον Πειραιά

Το πρόβλημα των σκουπιδιών στο Δήμο Πειραιά τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν στην πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο Πειραιάς δεν ήταν ποτέ μια καθαρή πόλη παρά τα όσα διατείνονται κατά καιρούς από τους δημοτικούς άρχοντες, που απλά έκρυβαν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.
Απλά δεν μπορούσαν να το κρύψουν όταν  έληγαν οι συμβάσεις των συμβασιούχων ή καθυστερούσαν οι διαδικασίες πρόσληψης νέων εργαζόμενων μέσω ΑΣΕΠ και τότε έβγαιναν και πετούσαν το μπαλάκι των ευθυνών για τα σκουπίδια στην πόλη.
Η κατάσταση με τα απορρίμματα στο Δήμο Πειραιά έχει αρχίσει να επιδεινώνεται από τα τέλη Μαρτίου και αναμένεται χειροτερεύσει μέσα στο καλοκαίρι με τους χιλιάδες διερχόμενους τουρίστες στο λιμάνι της πόλης....


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ