Latest News

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Viral: Tο "αόρατο" κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Πειραιά!

Σάλος προκλήθηκε από την αποκάλυψη του reportaznet.gr για τον πατέρα και το γιο του που κοιμόντουσαν αγκαλιά στον πεζόδρομο της Καραϊσκου δίπλα από το Δημαρχείο...
του Πειραιά. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Το θέμα - ίσως με τις πιο συγκλονιστικές εικόνες της Μεγάλης Βδομάδας  του 2018- έχουν διαβάσει μέχρι στιγμής πάνω από 96.000 αναγνώστες στο Reportaz Net (και συνεχίζει να διαβάζεται με δυναμική να ξεπεράσει τις 100.000), ενώ έγινε ...viral με αμέτρητες κοινοποιήσεις φίλων στο facebook, αλλά και αναδημοσιεύεις σε sites και blogs.
(Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα σχόλια των πολιτών, τότε μπορεί ίσως να καταλάβει για ποιες κοινωνικές υπηρεσίες προσφέρουν στους άστεγους και τους οικονομικά αδύναμους στην πόλη...)

Οι "αθόρυβοι"
Την ώρα που γίνεται όλος αυτός ο χαμός στο διαδίκτυο και είναι πρώτο θέμα στην πόλη, ο Δήμος Πειραιά απαντά επικοινωνιακά προαναγγέλλοντας ότι θα προσφέρει, όπως κάθε χρόνο, πασχαλινά γεύματα αγάπης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε,  το Μεγάλο Σάββατο θα διανείμει φαγητό και πασχαλινά εδέσματα στους άστεγους που βρίσκονται στο λιμάνι και οι οποίοι δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν στις δομές του Δήμου, καθώς και σ' αυτούς που διαμένουν στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων. Την Κυριακή του Πάσχα θα διανείμει παραδοσιακό αρνί, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα θα προσφερθεί, σε όσους διαμένουν στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων, αρνί και πασχαλινά εδέσματα".

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Ξενώνας Αστέγων της ΚΟΔΕΠ φιλοξενεί μόλις 12 ανθρώπους, ενώ είναι δυναμικότητας για περίπου 35 ατόμων. Δηλαδή, είναι άδειος κατά σχεδόν κατά τα 2/3, ενώ στον Πειραιά υπάρχει μεγάλος αριθμός αστέγων που όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος, δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα, αλλά προτιμούν να κοιμούνται στους δρόμους της πόλης! 
Όμως το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και αυτούς του λιγοστούς φιλοξενούμενους η ΚΟΔΕΠ δεν τους  προσφέρει καθημερινά ένα πιάτο φαγητό όλο το χρόνο, αλλά μόνο τώρα λόγω της εορτής του Πάσχα!

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από δήλωση του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, ο οποίος εμφανίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι ικανοποιημένος από τις κοινωνικές υπηρεσίες και την ΚΟΔΕΠ, υποστηρίζοντας πως "αθόρυβα μεν ουσιαστικά δε"προσφέρουν στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη".
Δυστυχώς, δεν προσφέρουν ούτε "αθόρυβα" (αλλιώς δεν θα γινόταν η ανακοίνωση προαναγγελία από το Γραφείο Τύπου), αλλά ούτε και "ουσιαστικά", αφού το κοινωνικό πρόσωπο της ΚΟΔΕΠ του Δήμου Πειραιά φαίνεται πως είναι ...αόρατο!
Το θέμα όμως δεν είναι κατά πόσον ικανοποιημένος ή όχι δηλώνει ο Δήμαρχος, αλλά οι άστεγοι. 

Γιατί, λοιπόν, δεν κάνει μια έρευνα η ΚΟΔΕΠ του Δήμου Πειραιά στους άστεγους και να τους ρωτήσει εάν είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρει και μετά να την πάει στο Δήμαρχο για να μην εκτίθεται;

@Καλή Ανάσταση!