Latest News

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Πώς ο Ιβάν Σαββίδης έγινε παράγοντας σε οικονομία, ΜΜΕ, ποδόσφαιρο

Ήταν πρωινό Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2017, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε περιοδεία στα περίπτερα της ΔΕΘ στο πλαίσιο των εγκαινίων της...
γενικής έκθεσης. Ξεναγήθηκε στο χώρο της Αττικό Μετρό και ενθουσιασμένος έκανε μία -υποτίθεται χιουμοριστική- δήλωση, η οποία τότε πέρασε στα… ψιλά ως παραπολιτικό.
«Είναι η πρώτη φορά που το μετρό δεν είναι ανέκδοτο. Το μόνο που έμεινε είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα!», είπε. Ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν είχε απαρνηθεί την αγαπημένη «πράσινη» ομάδα του. Ωστόσο, είχε στο μυαλό του την ομάδα του Ιβάν Σαββίδη και ότι στην ουσία ήρθε η ώρα να πάρει το πρωτάθλημα. Λίγο αργότερα, υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τού έκανε δώρο μία φανέλα της ομάδας, όπως άλλωστε είχε γίνει και το 2015. Το ίδιο βράδυ, ο Ιβάν Σαββίδης πήγε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» για να χειροκροτήσει την ομιλία του πρωθυπουργού.
Σχεδόν ένα μήνα αργότερα (6 Οκτωβρίου) ο ομογενής επιχειρηματίας συμμετείχε στο δείπνο του Thessaloniki Summit όπου ομιλητής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση. Μάλιστα, οι δύο άντρες έχουν συναντηθεί και εκτός ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου 2015. Τότε, ο κ. Σαββίδης παρουσίασε στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό μέλη ομογενειακών συλλόγων της Ρωσίας και δεν έφυγε στιγμή από κοντά του.
Πριν από μία εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε τον -εκλεκτό του- ομογενή επιχειρηματία να μπουκάρει με όπλο στη ζώνη μέσα στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, προσπαθώντας να πετύχει αυτό που και ο ίδιος είχε ευχηθεί στην περιοδεία του στην 82η ΔΕΘ. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του βρέθηκαν σε… vertigo. Από τη μία έπρεπε να δείξουν δυναμισμό και να καταδικάσουν το συμβάν, από την άλλη όφειλαν να στηρίξουν -και κυρίως να μην… κακοκαρδίσουν- τον ομογενή επιχειρηματία. Δύσκολη ισορροπία…
ΜΜΕ
Αλέξης Τσίπρας και Ιβάν Σαββίδης βαδίζουν χέρι χέρι για μεγάλο διάστημα, ενώ το «τρίγωνο» συμπληρώνεται από τον Πάνο Καμμένο. Οι δημόσιες κοινές εμφανίσεις του πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ είναι πολλές και χαρακτηριστικό τους είναι η άνεσή τους και τα πλατιά χαμόγελα. Υπάρχει μία οικειότητα, η οποία δεν δικαιολογείται, ανάμεσα σε έναν πρωθυπουργό και έναν μεγαλοεπιχειρηματία. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι (Τσίπρας-Καμμένος) γνωρίζουν ότι έχουν ανάγκη (ο καθένας για διαφορετικούς λόγους) τον Ιβάν Σαββίδη. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει τη στήριξη των ΜΜΕ του επιχειρηματία για να μπορεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επιθυμεί να εμφανίζεται ως «προστάτης» των Ποντίων, σύμμαχος του ΠΑΟΚ και φίλος του επιχειρηματία. Γι’ αυτό άλλωστε και έσπευσε… στο Epsilon TV να τον συγχαρεί για την αγορά του, πριν καν φτάσει ο Σαββίδης στο κανάλι! Από την άλλη, ο Σαββίδης θεωρεί ότι πρέπει να στηρίξει το κυβερνητικό ντουέτο, ώστε να προχωρήσει ανενόχλητος την οικονομική διείσδυσή του και να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντά του.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αγορά από την οικογένεια Μπόμπολα των εφημερίδων «Εθνος» και «Ημερησία». Το «Εθνος» επανεκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την 24media του Δημήτρη Μάρη. Ομως, οι δρόμοι τους χώρισαν πριν από λίγες μέρες, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο ο Δημήτρης Μάρης χειρίστηκε -μέσω του «Εθνους»- το ζήτημα της ένοπλης εισβολής του στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Αλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Αν ήσασταν υπάλληλος στα ΜΜΕ στα οποία εγώ έχω κάποια επιρροή ή κάποιο συμφέρον, η διαδικασία είναι απλή: εγώ θα δηλώνω τη στρατηγική!».
ΠΑΟΚ
Ομως, ο διακαής πόθος του ομογενή επιχειρηματία είναι ο ΠΑΟΚ. Αλλωστε, η ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα αποτέλεσε τον… Δούρειο Ιππο για να μπει στην ελληνική επιχειρηματική ελίτ. Εχει επενδύσει πολλά χρήματα και θέλει απεγνωσμένα ένα πρωτάθλημα. Τόσα χρόνια κατηγορούσε τις ομάδες της Αθήνας, ζητούσε εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου και το μόνο που κατάφερε ήταν να βρεθεί ο ίδιος εκτεθειμένος με… αυτογκόλ! Τον Αύγουστο του 2006 έφτασε με γκρίζο μουστάκι και μαλλί, ριγωτό καφεγκρί κοστούμι και ριγέ γραβάτα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με την πρόθεση να αγοράσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Γιάννη Γούμενο. Παρά την προθυμία του να αποκτήσει την ομάδα, φάνηκε μάλλον ανενημέρωτος για το καθεστώς ιδιοκτησίας της και η εξαγορά δεν τελεσφόρησε, γεγονός που δημιούργησε σχετική πικρία στους οπαδούς. Ο πόθος του για τον ασπρόμαυρο δικέφαλο αετό δεν υποχωρούσε.
Εξι χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2012, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, πιο έμπειρος και πολύ πιο διαβασμένος, για το νέο εγχείρημα. Αγόρασε τον ΠΑΟΚ και «πάτησε πόδι» στην Ελλάδα. Εριξε αμέσως 21 εκατομμύρια ευρώ, σώζοντας την ομάδα από σίγουρες οικονομικές και όχι μόνο περιπέτειες και τον Μάιο του 2015, με προσωπικές ενέργειες και με τις «πλάτες» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ολοκλήρωσε την αποπληρωμή χρεών δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμοδικούσαν και βάραιναν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την προηγούμενη δεκαετία. Εχει ανακαινίσει τη σουίτα του στο γήπεδο της Τούμπας, εκεί όπου στις 16 Φεβρουαρίου 2017 έβλεπε το ματς ΠΑΟΚ-Σάλκε παρέα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να εργάζεται για την ολοκλήρωση της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης.
ΣΕΚΑΠ
Εκτός από τον καημό του πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ, μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον επιχειρηματία ήταν -μέχρι προχθές το μεσημέρι- η «πληγή» της ΣΕΚΑΠ. Με μία ξαφνική κίνηση, ο ομογενής επιχειρηματίας ξεφορτώθηκε όχι μόνο την καπνοβιομηχανία της Θράκης αλλά και τη μητρική ρωσική καπνοβιομηχανία! Αγοραστές είναι οι Ιάπωνες της Japan Tobacco, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν το πλειοψηφικό πακέτο της ΣΕΚΑΠ. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα στελέχη της ιαπωνικής καπνοβιομηχανίας είναι ενήμερα για το πρόστιμο των 40 εκατομμυρίων ευρώ που εξακολουθεί να διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο από τη ΣΕΚΑΠ. Η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια και μένει να φανεί αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα δείξει απέναντι στους Ιάπωνες επενδυτές την ίδια «ευαισθησία» που έδειξε στον Σαββίδη, επιχειρώντας με τροπολογία να διαγράψει το πρόστιμο. Θα προσπαθήσει να το διαγράψει και για τα «μάτια» των Γιαπωνέζων ή θα απαιτήσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ;
Πάντως, με φόντο την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ και της απόπειρας διαγραφής του προστίμου, ο Ιβάν Σαββίδης είχε προσχωρήσει σε… κήρυξη πολέμου στη Ν.Δ. Με συνέντευξή του έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον… Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε μόνο κακά λόγια να πει. Μάλιστα, με πολύ υποτιμητικό τρόπο αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. με τη φράση: «Αυτός ο… κύριος»! Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τον χαρακτήρισε ως «μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας», διατύπωση που τη διόρθωσε με τη φράση «υποτιθέμενο πρωθυπουργό», για να προσθέσει αμέσως μετά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός!
ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στα χέρια του «Μακεδονία Παλάς», ΟΛΘ και «ΞΕΝΙΑ»
Μία από τις εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις του ήταν η τριακονταετής ενοικίαση του επιβλητικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» έναντι δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Τα εγκαίνιά του αποτέλεσαν ίσως κορυφαίο κοσμικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας. Ολοι στριμώχτηκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου για να βγουν μία φωτογραφία με το νέο ιδιοκτήτη. Εξίσου «δυναμικό» είναι και το τελευταίο «απόκτημα» του ομογενή επιχειρηματία, καθώς μαζί με Γάλλους και Γερμανούς συμμετείχε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του ΟΛΘ. Η κοινοπραξία, στην οποία η εταιρία του κ. Σαββίδη έχει ποσοστό συμμετοχής 20%, κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά. Με 232 εκατομμύρια ευρώ κέρδισε το διαγωνισμό και σε λίγα 24ωρα αναλαμβάνει τη διοίκηση.
Τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην αγορά σημαντικών και ιστορικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης, τα οποία όμως ακόμη δεν έχει αξιοποιήσει, ενώ στα χαρτιά παραμένει και η ενοικίαση του «ΞENIA» στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, το οποίο δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί, καθώς οι δασικοί χάρτες το εμφανίζουν μέσα σε… δάσος.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗ ΣΕΚΑΠ
«Σημαδεύει» μεγάλα έργα, σκέψεις αποχώρησης από τα media
Στριμωγμένος στη γωνία, βαλλόμενος από παντού και έχοντας «απλώσει τα πόδια του περισσότερο από το πάπλωμα», ο Ιβάν Σαββίδης επανατοποθετεί τα πιόνια στην επιχειρηματική σκακιέρα του. Εισέρχεται σε φάση… αποεπένδυσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Ρωσία, και επιχειρεί να αλλάξει τον επιχειρηματικό δρόμο που μέχρι στιγμής ακολουθούσε.
Η ξαφνική απόφασή του να πουλήσει τη μεγάλη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak και τη ΣΕΚΑΠ (ως θυγατρική της) αλλάζει τα δεδομένα. Η Donskoy Tabak είναι η καπνοβιομηχανία στην οποία εργάστηκε από νεαρός, αντρώθηκε επιχειρηματικά και αποτέλεσε το όχημα που του άνοιξε πολλές πόρτες (ακόμη και του Κρεμλίνου) και του εξασφάλισε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την επιχειρηματική εισβολή του στην Ελλάδα.
Πάντως, συνεργάτες του ομογενή επιχειρηματία υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα αλλά θα επικεντρωθεί «σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων», αφήνοντας -φαινομενικά- εκτός τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό. Ενδεχομένως, ο Ιβάν Σαββίδης θα αποχωρήσει τόσο από το «ΕΘΝΟΣ» και το Epsilon TV όσο και από τον ΠΑΟΚ.
Ο ξέφρενος ρυθμός με τον οποίο αγόραζε στην Ελλάδα σχεδόν ό,τι ήταν προς πώληση είχε αρχίσει να ενοχλεί πολλούς και σημαντικούς παράγοντες. Κι όχι μόνο της εσωτερικής οικονομικής πραγματικότητας, αλλά και ολόκληρες χώρες. Αλλωστε, το μήνυμα των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρο και είχε πολλούς αποδέκτες. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 και από το βήμα του συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ δεν μάσησε τα λόγια του: «Εχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους», τόνισε με έμφαση. Κι όσοι γνωρίζουν τον κ. Πάιατ, ξέρουν πολύ καλά ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στα λόγια του. Οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι ο κ. Σαββίδης είχε απλωθεί πέρα από τις δυνατότητές του και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι οι υποδομές, ο αθλητισμός και τα ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιώτης που θα αναλάβει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το επιχειρηματικό σχήμα που απαρτίζεται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Innvest Εquity Partner, τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link και την Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.
Ομως, ο ομογενής επιχειρηματίας ενόχλησε και την ελληνική επιχειρηματική ελίτ. Η ενασχόλησή του με τον ΠΑΟΚ, η σχεδόν εμμονική πεποίθησή του ότι πρέπει να πάρει φέτος το πρωτάθλημα, ο ρόλος του… «λαγού» στο διαγωνισμό-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες τον Σεπτέμβριο του 2016, η εξαγορά του Πήγασου, η εμπλοκή στο Mega και η αγορά του Epsilon TV τον έβαλαν στο στόχαστρο πολλών επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της κυβέρνησης δέχονταν παράπονα αλλά και πιέσεις από επιχειρηματίες, οι οποίοι ζητούσαν να μπει ένα φρένο στην επέκταση των δραστηριοτήτων του κ. Σαββίδη.
Η εισβολή του με όπλο στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το μόνο που έκανε ήταν να αμαυρώσει την εικόνα του και να μπει στο στόχαστρο περισσοτέρων. Η πώληση της Donskoy Tabak και της ΣΕΚΑΠ ήρθε μετά την 24ωρη «εξαφάνισή» του για να γλιτώσει το αυτόφωρο, την επανεμφάνισή του να πίνει καφέ με παίκτες του ΠΑΟΚ και τη μυστηριώδη-αμφίσημη ανάρτηση του γιου του «Φεύγουμε για Ρωσία». Μένει να αποδειχτεί αν ο Ιβάν Σαββίδης αποχωρεί -από Ρωσία και Ελλάδα- μόνο από το χώρο του καπνού ή θα επιλέξει την έξοδο και από άλλους επιχειρηματικούς χώρους, όπως το ποδόσφαιρο και τα ΜΜΕ… ΕΤ