Latest News

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Το φάντασμα της ΧΡΩΠΕΙ πλανάται πάνω από τον Πειραιά





Από τον Κύρο Παληκάρη
Ένα από τα φαντάσματα του Πειραιά, τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να πλανώνται πάνω από...
την πόλη.
Μιλώντας τελευταία για τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε κανένα σκοπό να συναινέσουμε στη δημιουργία εμπορικού κέντρου ή νοσοκομείου...» 
Όπως διατείνεται  ο Δήμαρχος «υπήρχε μία πρόταση από την Περιφέρεια, την κα Δούρου, να δώσει 5 έως 7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι ιδιοκτήτες ζητάνε 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορεί ο Δήμος να βρει για να γίνει απαλλοτρίωση. Ούτε βέβαια υπάρχουν λεφτά στα “πράσινα ταμεία”. Αυτά μπορούν να δώσουν 500 έως 700 χιλιάδες ευρώ και όχι 20 εκατομμύρια...»
Σημείωσε ότι «υπάρχει πρόταση από συλλόγους και διάφορες παρατάξεις  να ισχυροποιηθεί η θέση του Δήμου με μία νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί, ότι δεν θα μπορεί να προχωρήσει ο ιδιώτης σε οποιαδήποτε αξιοποίηση μονομερώς. Αν και οι υπηρεσίες μας λένε  ότι είμαστε εξασφαλισμένοι εντούτοις, «αν απαιτηθεί, θα πρότεινα να πάρουμε νέες αποφάσεις για να αξιοποιήσουμε αυτό το πλαίσιο προστασίας του χώρου από τον Δήμο....»

Το χρονικό της ΧΡΩΠΕΙ

Η αξιοποίηση των τριών οικοπέδων που γειτονεύουν με το Στάδιο Καραϊσκάκη και κατά καιρούς έχει απασχολήσει τους προηγούμενους δημάρχους, Χρ. Αγραπίδη και Π. Φασούλα. 
Είναι γνωστό ότι για το παλαιό κτίριο και το οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ που αγοράσθηκε από τον επιχειρηματικό όμιλο Χαραγκιώνη και έχει έκταση, συνολικής επιφάνειας 45 στρεμμάτων,υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ενδεικτικό είναι ότι για το πρότζεκτ αυτό λέγεται ότι ασχολήθηκε ακόμα και ο Σωκράτης Κόκκαλης πριν μερικά χρόνια. Τότε ο Δήμος Πειραιά, κάτω από την πίεση των δημοτών του, αποφάσισε αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής και όχι εμπορικό κέντρο με πολλαπλές χρήσεις που θα αλλοίωναν την φυσιογνωμία του Πειραιά και θα μετέφεραν εκεί το κέντρο των εμπορικών δραστηριοτήτων. Η υπόθεση ξεκίνησε το 1999 όταν ο όμιλος Χαραγκιώνης αγόρασε την ΧΡΩΠΕΙ από την Εθνική Τράπεζα έναντι 24 εκατ. Ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου! 
Το 2007 επί δημαρχίας Π. Φασούλα είχε αποφασιστεί ο Δήμος να απαλλοτριώσει το οικόπεδο και να συνάψει δάνειο για το σκοπό αυτό. Όμως, η υπόθεση δεν προχώρησε.  Το σχέδιο αξιοποίησης του οικοπέδου της ΧΡΩΠΕΙ προέβλεπε εμπορική χρήση σε επιφάνεια 57.000 τ.μ. Αρχικά, η πρόταση του ομίλου Χαραγκιώνη έκανε λόγο για εμπορική εκμετάλλευση 95.000 τ.μ., ενώ στη συνέχεια αντιπρότεινε και παραχώρηση 22 στρεμμάτων για χώρους πρασίνου. Πέρασαν τρεις δήμαρχοι και τα τρία οικόπεδα που συνορεύουν με το στάδιο Καραϊσκάκη και ένα μέρος του σήμερα χρησιμοποιείται για πάρκινγκ των φιλάθλων που διαθέτουν κάρτες διαρκείας για τους αγώνες του Ολυμπιακού, μένουν αναξιοποίητα. Ούτε εμπορικό κέντρο έγινε, αλλά ούτε και χώρος πρασίνου. 
 Τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ συμπεριλαμβάνονται στους ελάχιστους διαθέσιμους ελεύθερους χώρους για τη δημιουργία χώρων Πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων στον Πειραιά. Οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια την υλοποίηση και την εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πειραιά. Επειδή όμως έχει παρέλθει τριετία από την τελευταία επικαιροποίηση, κρίνεται απολύτως αναγκαία η εκ νέου επικαιροποίηση των αποφάσεων.
Το ακίνητο παραμένει δεσμευμένο και βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία, που εξακολουθεί να έχει σχέδια για ανάπτυξη εμπορικού κέντρου και ενός μεγάλου ανοιχτού πάρκου, που θα καταλαμβάνει περίπου 50% της έκτασης...