Latest News

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αυτοί είναι οι "κοπανατζήδες" του Δήμου Πειραιά (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Από τον Κύρο Παληκάρη

Αν πήγαιναν σχολείο, τότε θα είχαν κοπεί από απουσίες! Ο λόγος για τους Δημοτικούς Συμβούλους στο Δήμο Πειραιά που έχουν τις περισσότερες απουσίες από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ (ΟΝΟΜΑΤΑ)


Το  Reportaz Net αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη λίστα με τους πιο "κοπανατζήδες" Δημοτικούς Συμβούλους, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις απουσίες σε συνολικά 33 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για το 2017.

Πρώτος στη λίστα είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος δεν είναι πλέον δημοτικός σύμβουλος, καθώς παραιτήθηκε λόγω της παραπομπής του για κακούργημα στην υπόθεση των στημένων αγώνων, τον περασμένο Οκτώβριο. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία, απουσίαζε στις 26 συνεδριάσεις από τις 33 συνεδριάσεις που έγιναν την προηγούμενη χρονιά.
Την πρώτη θέση μοιράζεται με τον Εμμανουήλ Μαυριδάκη από τον συνδυασμό "Πειραιά Νικητής" και τον Γιώργο Σιγάλα από τον συνδυασμό "Μας Ενώνει ο Πειραιάς". (σ.σ.Ο παλαίμαχος μπασκεμπολίστας είχε πάρει τρίμηνη άδεια, αλλά συνέχισε ν' απουσιάζει ακόμα και μετά τη λήξη της από τις συνεδριάσεις).
Ακολουθούν οι Κυρ. Μανωλάκος (23 απουσίες), Χαρ. Τουμπέκης (21 απουσίες), Ειρήνη Νταϊφά, Ι. Μαστρονικόλας, Π. Ρέππας, Γ. Βοϊδονικόλας (από 20 απουσίες). 
Στην επόμενη θέση βρίσκεται με 19 απουσίες ο Τάσος Κάρλες, ο οποίος είναι ο μόνος δικαιολογημένος για λόγους υγείας. ( σ.σ. Οι υπόλοιποι έχουν από και κάτω 10 απουσίες σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. Πειραιά μέσα στο 2017).

Τι προβλέπει ο Νόμος

Σημειώνεται ότι δικαιολογημένη θεωρείται η απουσία μόνο για λόγους υγείας ή για επαγγελματικούς λόγους που έχουν σχέση με δραστηριότητα του Δήμου Πειραιά. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αν ένας Δημοτικός Σύμβουλος απουσιάσει αδικαιολόγητα τρεις φορές συνεχόμενα, τότε το Προεδρείο του Δ.Σ. οφείλει να ενημερώσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία τον καλεί σε να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους της απουσίας του και αποφασίζει σχετικά το Ειδικό Συμβούλιο.  
Στην περίπτωση που συνεχίζει να απουσιάζει αδικαιολόγητα, τότε παύεται από τα καθήκοντα του Δημοτικού Συμβούλου. Η σχετική νομοθεσία μάλλον δεν ισχύει για το Δήμο Πειραιά, που εφαρμόζει ένα δικό του καθεστώς: Όσοι απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις  δικαιολογούν οι ίδιοι (!) την απουσία τους είτε ενημερώνοντας προφορικά  είτε με αποστολή fax, είτε με email. Δηλαδή, οι απόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορούν και δικαιολογούν μόνοι τους τις απουσίες τους!

Δείτε τη λίστα με τους Δημοτικούς Συμβούλους που φαίνεται να έχουν τις περισσότερες απουσίες από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Πειραιά για το 2017: 



(σ.σ. Ανάλογες είναι οι απουσίες για το 2016, 2015 και το τελευταίο τετράμηνο του 2014 όταν ξεκίνησε η θητεία του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προκύπτει από τις σχετικές λίστες που μας έστειλαν από το Δήμο Πειραιά).

Αξίζει να επισημανθεί ότι δεν καταγράφονται οι απουσίες σε ορισμένες συνεδριάσεις που γίνονται "εικονικά" με περιφορά υπογραφών για παρουσία, αλλά ούτε και όσοι προσέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο κι αποχωρούν μισή ώρα αργότερα χωρίς να φαίνονται απόντες, με αποτέλεσμα να μένουν συνήθως στην αίθουσα περί τους 15 δημοτικούς συμβούλους κατά τη ψήφιση των θεμάτων. 

@Αυτοί θα μπορούσε να πει κανείς πως  είναι οι πιο "κοπανατζήδες" του Δ.Σ. Δήμου Πειραιά και καλό να γνωρίζουν οι δημότες κατά πόσον όσοι τους ζήτησαν να τους ψηφίσουν στις εκλογές, τελικά ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στην υποχρέωσή τους να παρίσταται στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδριάζει κατά μέσον όρο κάθε τρεις βδομάδες...