Latest News

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η Μάλτα επικήρυξε τους δολοφόνους της Ντάφνι Γκαλιζία για 1 εκατ. ευρώ



Η κυβέρνηση της Μάλτας προσφέρει αμοιβή ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για πληροφορίες που... θα οδηγήσουν στην καταδίκη των υπεύθυνων για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. 
«Πρόκειται για υπόθεση εξαιρετικής σημασίας που απαιτεί μέτρα εξαιρετικού χαρακτήρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι η θα προσφέρει «σημαντική» αμοιβή σε οποιονδήποτε έχει πληροφορίες για το έγκλημα, αλλά δεν είχε διευκρινίσει το ύψος του ποσού.

Η Καρουάνα Γκαλιζία, που συμμετείχε στις αποκαλύψεις των Panama Papers, η οποία επέκρινε μέσα από το blog της πολιτικούς από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, περιλαμβανομένου του Τζόζεφ Μουσκάτ, για εμπλοκή τους σε υποθέσεις διαφθοράς, σκοτώθηκε την περασμένη Δευτέρα όταν βόμβα ανατίναξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε.

Την Πέμπτη, η οικογένειά της ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε τα σχέδια της κυβέρνησης περί προσφοράς αμοιβής , αλλά αρνήθηκε να τα εγκρίνει. «Δεν ενδιαφερόμαστε για δικαιοσύνη χωρίς αλλαγή», δήλωσαν οι τρεις γιοί της Καρουάνα Γκαλιζία Μάθιου, Αντριου και Πολ.

«Δεν μας ενδιαφέρει μια καταδίκη και μόνο ώστε οι κυβερνώντες οι οποίοι επιδιώκουν να κερδίσουν από την δολοφονία της μητέρας μας να γυρίζουν και να λένε ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη, πέραν της ποινικής ευθύνης, θα αποδοθεί μόνο όταν όλα αυτά για τα οποία η μητέρα μας έδωσε μάχη -η απόδοση πολιτικών ευθυνών, η ακεραιότητα στη δημόσια ζωή και η ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία- αντικαταστήσουν την απέλπιδα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», έγραψαν.

Τα τρία παιδιά ζήτησαν επίσης την παραίτηση του Τζόζεφ Μουσκάτ, αλλά πριν από αυτήν την αντικατάσταση του Επιτρόπου της Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίοι δεν ενήργησαν για τη διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς που είχε καταγγείλει η μητέρα τους.