Latest News

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ακριβά μου δημοτικά τέλη στον Πειραιά...


Αν και τα δημοτικά τέλη στον Πειραιά εξακολουθούν να είναι από τα ακριβότερα σ' όλη την Ελλάδα, ωστόσο αποτελεί... είδηση ότι μειώνονται κατά 3% για το 2017.
Την απόφαση αυτή πήρε, πριν από λίγο, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που μειώνονται τα τέλη στο Δήμο Πειραιά, όπου παρέμεναν σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά την τελευταία δεκαετία. (4 χρόνια δημαρχίας Παναγιώτη Φασούλα, 4 χρόνια Βασίλη Μιχαλολιάκο, 2 χρόνια  Γιάννη Μώραλη).
Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές (άνεργοι, πολύτεκνοι, άποροι κλπ) κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια που περιορίζουν αισθητά τον αριθμό των δικαιούχων που συχνά μπορεί να μην γνωρίζουν ότι εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες που απαλλάσσονταν ή δικαιούνταν μειώσεις στα δημοτικά τέλη.
Πάντως, τα δημοτικά τέλη στον Πειραιά είχαν αρχίσει να τραβούν την ανηφόρα κατά την οκταετία της δημαρχιακής θητείας του Στέλιου Λογοθέτη, αλλά εκτοξεύτηκαν στα ύψη κατά την οκταετία της θητείας του Χρήστου Αγραπίδη. 
Συγκεκριμένα, τα δημοτικά τέλη ακολούθησαν ανοδική πορεία επί δημαρχίας Λογοθέτη, καθώς ξεκίνησαν από το 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το 1991 και έφτασαν το 1,5 ευρώ το 1998.
Επί δημαρχίας Αγραπίδη τα δημοτικά τέλη αυξάνονταν κατά περίπου 5 με 6%  κάθε χρόνο για να εκτοξευτούν στα 2,11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το 2006.
Από το 2007 έως σήμερα παρέμεναν σταθερά σε υψηλά επίπεδα με τον το Δήμο Πειραιά να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις με τα ακριβότερα δημοτικά τέλη χωρίς να προσφέρει ανάλογες ανταποδοτικές υπηρεσίες στους δημότες. 
Σίγουρα είναι θετικό ότι για πρώτη φορά μειώνονται τα δημοτικά τέλη και χρειάζονταν να γίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση, ωστόσο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, δεν χρειάζεται να πανηγυρίζει κανείς μιας και δεν αναμένεται να επιφέρουν ιδιαίτερη αλλαγή στην καθημερινότητα των δημοτών... 

@ Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αν τα δημοτικά τέλη επιστρέφουν ανταποδοτικά στους δημότες ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους και την καθημερινότητα στην πόλη, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στο Δήμο Πειραιά...