Latest News

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Στον αέρα οι άδειες για τα τηλεοπτικά κανάλια - Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο νόμος Παππά


Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε με ψήφους 14 έναντι 11 πως ο νόμος Παππά είναι...
αντισυνταγματικός μετά από μια σκληρή νομική μάχη που κράτησε πάνω από 5,5 ώρες 
Η απόφαση φέρνει τα πάνω κάτω στο τηλεοπτικό τοπίο και αποτελεί χαστούκι για την κυβέρνηση Τσίπρα που είχε επενδύσει επικοινωνιακά στη φούσκα με τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο κατά μια άλλα οπτική γωνία ίσως δίνει μια διέξοδο στην κυβέρνηση που είχε εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο με το νέο τηλεοπτικό τοπίο. 
 
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ  η διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου περνάει ολοκληρωτικά στο ΕΣΡ, όποτε αυτό συσταθεί. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι η σύσταση του ΕΣΡ και η επανάληψη της διαδικασίας από μηδενική βάση.

 Αυτό σημαίνει πως όλα τα υπάρχοντα κανάλια μένουν σε λειτουργία ενώ "παγώνουν¨ τα σχέδια για όσους είχαν πάρει άδεια, πλήρωσαν την πρώτη δόση της άδειας κι ετοιμάζονταν να στήσουν τηλεοπτικούς σταθμούς Έτσι, στον «αέρα» βρίσκονται και οι δύο νέοι σταθμοί που είχαν λάβει άδεια στον άκυρο πλέον διαγωνισμό, συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη. 
Επιπλέον το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στους προσωρινούς υπερθεματιστές το ποσό της πρώτης δόσης που είχαν καταβάλει για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.


Πρακτικά ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από το νέο τηλεοπτικό τοπίο καταρρέει, και ερχόμαστε στην "προηγούμενη κατάσταση" στα τηλεοπτικά πράγματα, ενδεχόμενο που ξόρκιζε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, όλη την ημέρα το επικρατέστερο σενάριο μιλούσε για αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά η απόφαση θα έδινε προθεσμία στην κυβέρνηση να τον «διορθώσει», με την συγκρότηση του ΕΣΡ.
Αντίθετα από τα αναμενόμενα φαίνεται πως επικράτησε η «σκληρή γραμμή» και δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά, κάτι που σημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣτΕ μία ομάδα δικαστών επιχειρηματολόγησε υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης, που δεν θα καθιστούσε αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον νόμο Παππά αλλά θα έδινε εξάμηνη διορία στην κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τον νόμο. Αυτό, όμως, τελικά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των δικαστών που απέρριψαν στο σύνολό του τον νόμο.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζονται άμεσα και οι πολιτικές εξελίξεις με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.
Η πρώτη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε από την Όλγα Γεροβασίλη η οποία έκανε επίθεση στο Στ Ε με μια σπασμωδική δήλωση, λέγοντας  ότι θα φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες.