Latest News

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων στον Πειραιά : Άτολμο, γενικό και αόριστο, λένε οι εργαζόμενοι



Έκθεση ιδεών θύμισε το κείμενο-εισήγηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.Α) του Δήμου Πειραιά, που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...
της πόλης.
Το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου Πειραιά μπορεί να χαρακτηριστεί άτολμο και ακολουθεί το αόριστο και γενικόλογο πνεύμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί - εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.
Αυτό τόνισε στη παρέμβαση εκ μέρους του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατ/των  ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, ο οποίος έκανε και την πιο ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη παρέμβαση, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι:

Ο λόγος της παρέμβασης δεν έχει χαρακτήρα αντιπαραθετικό ή δογματικά ακυρωτικό αλλά γίνεται γιατί οι εργαζόμενοι θέλουν να συμβάλουν στο να βρεθεί μόνιμη λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες αρνητικές διαστάσεις.
Ο τρόπος διεργασίας που προκρίνει ο Εθνικό Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ) και ακολουθείται στο ΤΣΔΑ του Δήμου Πειραιά και βασίζεται στη διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, υγειονομική ταφή του υπολείμματος βρίσκει σύμφωνους τους εργαζόμενους, γιατί πραγματικά αν τελικά υλοποιηθεί (?) βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα υπερκέρδη των εργολάβων από τις προτεινόμενες μέχρι πρότινος φιλοεργολαβικές πολιτικές της διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων και την καύση.
Επισημάνθηκε από την πλευρά των εργαζομένων ότι δεν γίνεται λόγος στο Τ.Σ.Δ.Α. Δήμου Πειραιά νέες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας που θα έπρεπε να ανοίγει, στηρίζει την ανακύκλωση στα τουλάχιστον προβληματικά υφιστάμενα κέντρα ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ – ΚΔΑΥ κλπ), αντί να δημιουργεί δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και εμπορική αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών προς όφελος των δημοτών, δεν γίνεται χωροθέτηση των «πράσινων σημείων» ενώ κάνει λόγο μόνο για ένα «πράσινο σημείο» σε ολόκληρο τον Πειραιά, ενώ αφήνει και «παράθυρο» για ιδιώτες στην συλλογή – μεταφορά απορριμμάτων.
Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος τόνισε τον κίνδυνο από τις κωλυσιεργίες και τις καθυστερήσεις (νομοθεσία – αδειοδοτήσεις – διαγωνισμοί) ή των πιέσεων που υπάρχουν από τα εργολαβικά συμφέροντα, τόσο ο ΠΕΣΔΑ Αττικής όσο και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων να μείνουν στα χαρτιά και να μην υλοποιηθούν έτσι δια της διολισθήσεως θα οδηγηθεί η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε μοντέλα που προωθούν την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, ενταφιάζουν την ανακύκλωση και εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα των εργολάβων.