Latest News

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Τι λέει τώρα ο Γιάννης Μώραλης για το Σχιστό

Εξαιρετικό ενδιαφέρον- για σχόλια τουλάχιστον- έχουν όσα λέει τώρα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης για τη δημιουργία κέντρου μεταναστών...
στο Σχιστό.
Μιλώντας  στην εκπομπή «Studio 3» της ΕΡΤ,  ο δήμαρχος Πειραιά εμφανίστηκε να επικρίνει όσους δημάρχους αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί ο εκάστοτε Δήμαρχος της όποιας περιοχής να είναι ευαίσθητος αλλά όταν είναι κοντά στην περιοχή του,  να λέει ότι το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων πρέπει να πάει σε κάποιον άλλο Δήμο».
Ωστόσο λίγο μετά αποκάλυψε ότι αυτό ακριβώς έκανε και ο ίδιος! Καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προτείνει να γίνει το κέντρο μεταναστών στο Σχιστό, σε έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά που όμως βρίσκεται εκτός της πόλης στα διοικητικά όρια του Περάματος και του Κερατσινίου.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Πειραιά  ανέφερε τα εξής : 

«Είχα συναντηθεί τον Σεπτέμβριο με τον υπηρεσιακό τότε Υπουργό κ. Μουζάλα και όταν με είχε ρωτήσει που θα μπορούσε να γίνει το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, του είχα πει ότι στο Σχιστό έχει μια ιδιοκτησία ο Δήμος Πειραιά, ανεξάρτητα αν είναι έξω από τα όριά μας.  Του είπα ότι μπορούμε να διαθέσουμε τη γη για να γίνουν οι υποδομές, εκτιμώντας ότι είναι έξω από τον ιστό της πόλης και είναι η καταλληλότερη περιοχή. Στο μέτρο αυτό, η περιοχή αυτή αποτελεί μια λύση. Τοποθετήθηκα δημοσίως, τάχθηκα υπέρ. Απλώς πρέπει να ρυθμιστούν ορισμένα θέματα που αφορούν στη λειτουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας, όπως π.χ ποιος θα είναι ο αριθμός των προσφύγων, αν θα υπάρχει περίθαλψη, αν θα υπάρχει ιατρική φροντίδα, τρόφιμα κ.λ.π.»
Και συνεχίζει:
«Το κακό είναι-και έτσι εξεγείρονται και οι Δήμαρχοι και βάζω και τον εαυτό μου μέσα- να διαβάζουν αποφάσεις από ανακοινώσεις. Θα ήταν καλύτερο να υπάρχει νωρίτερα μια διαβούλευση της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργού με τους Δημάρχους, ώστε και οι Δήμαρχοι να μπορούν να το γνωρίζουν και να το επικοινωνούν. Να μην πιάνονται εξ απήνης. Θέλω να πιστεύω ότι και οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Χαϊδαρίου, έχουν ευαισθησία και δεν στέκονται απέναντι στο προσφυγικό, σε καμία περίπτωσηΑπλώς έχουν πικρία γιατί δεν ενημερώθηκαν. Δεν πιστεύω ότι δεν θέλουν.  Θέλουν να εξασφαλίσουν ορισμένες προϋποθέσεις...»
Στη συνέχεια ο δήμαρχος δεν κρύβει ότι είναι θετικός για τη δημιουργία κέντρου μεταναστών στο Σχιστό παρά το γεγονός ότι δείχνει να μην γνωρίζει λεπτομέρειες για τα κυβερνητικά σχέδια, όπως τον αριθμό των φιλοξενούμενων αλλοδαπών, πόσο χρόνο θα παραμένουν στο κέντρο κλπ.

«Επιλέχθηκε το στρατόπεδο στο Σχιστό. Σκοπός είναι, αν το στρατόπεδο είναι χωρητικότητας 500 ατόμων, να μην φιλοξενήσει 5.000 πρόσφυγες, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι από το καλό θα πάμε στο κακό.  Σκοπός είναι να γίνει κάτι μελετημένο, οργανωμένο, αλλά επαναλαμβάνω ότι επί της αρχής είμαι θετικός. Και στα όρια του Δήμου Πειραιά αν υπήρχε μια τέτοια έκταση, που θα είχε μια υποδομή και θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε, θα ήμουν θετικός και για τον Δήμο Πειραιά..." 
(σ.σ. Εδώ θα μπορούσε να προτείνει πρώην εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στο Δήμο Πειραιά, αλλά ας μην ανοίγει κανείς θέματα τώρα...) 
Κλείνοντας ο δήμαρχος Πειραιά υποστηρίζει :
"Δεν μπορούμε να διεκδικούμε το Νόμπελ για τους νησιώτες και από την άλλη να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές. Η διαφωνία είναι θεμιτή, δεν μπορούμε 10.000.000 Έλληνες να συμφωνούμε. Η όποια αντίδραση πρέπει να είναι με συγκεκριμένο τρόπο και όχι να εμφανίζουμε εικόνες με δακρυγόνα και τραυματισμούς. Διεκδικούμε το Νόμπελ και το αξίζουν οι νησιώτες γιατί έχουν σώσει ζωές. Όσοι αντιδρούν αποτελούν μειοψηφία»!!! 
(σ.σ.Τι σχέση μπορεί έχει το Νόμπελ για τους νησιώτες με το κέντρο μεταναστών στο Σχιστό;)
@ Καλά, έχει κάνει κάποια έρευνα και μιλάει για μειοψηφία;
Μήπως βγήκε και ρώτησε τυχαία τους πρώτους 1000 περαστικούς Πειραιώτες από την πλατεία Κοραή, αν θέλουν κέντρο μεταναστών δίπλα στα σπίτια τους στον Πειραιά;