Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι, υπέφερε από κατακράτηση υγρών στο σώμα και έδειχνε να έχει παραιτηθεί, τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, σύμφωνα με την κατάθεση του μασέρ του, στη δίκη για τις συνθήκες θανάτου του...το 2020.
Ο Μαραντόνα «δεν σηκωνόταν από το κρεβάτι, δεν ήθελε να φάει, δεν ήθελε να πλυθεί, δεν ήθελε να φροντίσει την προσωπική του υγιεινή», κατέθεσε την Πέμπτη ο Νικολά Ταφαρέλ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι εκείνη την περίοδο είχε ενημερώσει την ιατρική ομάδα του νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 πως θα έπρεπε να είναι πιο ενεργή και να τον επισκέπτεται «κάθε μέρα», όπως ακούστηκε σε ηχητικό μήνυμα που παίχτηκε στο δικαστήριο.
Ντιέγκο Μαραντόνα: «Οι γιατροί μού είπαν να ηρεμήσω, ότι αυτά τα συμπτώματα θα περνούσαν»
Επτά επαγγελματίες υγείας δικάζονται από τα μέσα Απριλίου στην Αργεντινή για πιθανή αμέλεια, η οποία ενδέχεται να συνέβαλε στον θάνατο του ποδοσφαιρικού ειδώλου.
«Ανέφερα τα προβλήματα που παρατηρούσα σε εκείνον, αλλά δεν είδα καμία συγκεκριμένη ενέργεια ή άμεση αντιμετώπιση», πρόσθεσε ο μασέρ, εμφανώς συγκινημένος και στα πρόθυρα δακρύων καθώς μιλούσε για τον Μαραντόνα. «Ήταν πρησμένος, τα πόδια του είχαν πρηστεί», περιέγραψε ο Ταφαρέλ.
«Οι γιατροί μού είπαν να ηρεμήσω, ότι αυτά τα συμπτώματα θα περνούσαν. Όταν είσαι αγχωμένος, τους εμπιστεύεσαι· λες στον εαυτό σου ότι θα περάσει, ότι όλα θα τακτοποιηθούν από μόνα τους. Όμως δεν πέρασε», ανέφερε.
Στις 24 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από τον θάνατο του Μαραντόνα, ο Ταφαρέλ περιέγραψε πως προσπάθησε μάταια να τον πείσει να σηκωθεί και να πιει μάτε, ένα παραδοσιακό αφέψημα της Νότιας Αμερικής.
«Μου είπε: Δεν θέλω τίποτα, Ταφίτα, αυτό ήταν. Τον ρώτησα: Τι εννοείς, αυτό ήταν; και μου απάντησε: Τίποτα, αυτό ήταν», είπε, παραθέτοντας τα αμφίσημα λόγια του Μαραντόνα. Η φράση «ya está» στα ισπανικά μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως «εντάξει» είτε ως «τελείωσε».
Ντιέγκο Μαραντόνα: Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών
Ο Μαραντόνα πέθανε μόνος στο κρεβάτι του την επόμενη ημέρα, σε ηλικία 60 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια και οξύ πνευμονικό οίδημα, μία κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες, δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.
Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών, αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη.
Οι περισσότεροι επικαλούνται την ειδικότητά τους και τον περιορισμένο ρόλο που είχαν στη φροντίδα του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν άμεση σχέση με τις κλινικές αιτίες του θανάτου, ως μέρος της υπερασπιστικής τους γραμμής.
Η δίκη ενδέχεται να συνεχιστεί και πέρα από τον τρέχοντα μήνα.

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο
