Latest News

Τρίτη 11 Αυγούστου 2026

Έδωσε 300 ευρώ για έναν αστακό σε εστιατόριο – Όχι δεν τον έφαγε, τον… έσωσε!


 Έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο βρήκε ένας Γάλλος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων για να σώσει έναν αστακό που προοριζόταν να καταλήξει στο πιάτο κάποιου πελάτη εστιατορίου.

Ο Στεφάν Λαμάρ πλήρωσε 300 ευρώ για να αγοράσει το ζωντανό θαλασσινό από εστιατόριο στη νοτιοανατολική Γαλλία. Μόνο που αντί να το παραγγείλει για το τραπέζι του, το πήρε μαζί του και στη συνέχεια το απελευθέρωσε στη θάλασσα.

Η «ψαριά της ημέρας» που άλλαξε το γεύμα γενεθλίων

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 9 Αυγούστου στο Roquebrune-Cap-Martin, σύμφωνα με τη Le Parisien. Ο Λαμάρ, πρόεδρος φιλοζωικής οργάνωσης την οποία ίδρυσε το 2000, είχε πάει στο εστιατόριο μαζί με μία φίλη του προκειμένου να γιορτάσουν τα γενέθλιά του.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, μια σερβιτόρα πλησίασε το τραπέζι τους για να τους παρουσιάσει την ψαριά της ημέρας, η οποία περιλάμβανε ψάρια και οστρακοειδή.

Ανάμεσά τους βρισκόταν και ένας ζωντανός αστακός.

«Δεν μπορούσα να αντέξω αυτό που έβλεπα»

Η εικόνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γάλλου ακτιβιστή, ο οποίος χαρακτήρισε αυτό που αντίκρισε «σκηνή φρίκης». Τότε αποφάσισε ότι δεν ήθελε να αφήσει τον αστακό να έχει την τύχη για την οποία προοριζόταν. «Δεν μπορούσα να αντέξω αυτό που έβλεπα», δήλωσε στο France 3.

Ο Λαμάρ είναι χορτοφάγος, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν ζητά από τα εστιατόρια να σταματήσουν να προσφέρουν κρέας ή ψάρι στους πελάτες τους.

Εκείνο που θα ήθελε, όπως ανέφερε, είναι τα θαλασσινά να αναισθητοποιούνται προτού τοποθετηθούν σε βραστό νερό.

Πλήρωσε τα 300 ευρώ και τον άφησε ελεύθερο στη Μεσόγειο

Η απόφασή του είχε πάντως και σημαντικό κόστος. Ο ακτιβιστής κατέβαλε τα 300 ευρώ που του ζήτησε το εστιατόριο και πήρε μαζί του τον αστακό. Στη συνέχεια τον μετέφερε στη θάλασσα και τον απελευθέρωσε στα νερά της Μεσογείου.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο αστακός κατάφερε τελικά να επιβιώσει μετά την επιστροφή του στο φυσικό περιβάλλον.

«Τουλάχιστον του έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει», ανέφερε.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που «αγόρασε» την ελευθερία αστακών

Για τον Στεφάν Λαμάρ, πάντως, η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό. Το 2024 είχε κάνει κάτι αντίστοιχο στο Μεντόν, όταν εντόπισε τρεις ζωντανούς αστακούς στη βιτρίνα ενός εστιατορίου.

Και τότε αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη, αγοράζοντας τους τρεις αστακούς με μοναδικό σκοπό να τους απελευθερώσει.

Google News

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο