Latest News

Τρίτη 14 Ιουλίου 2026

Επιχείρηση «Παπουτσωμένος Γάτος»: Πώς η Μοσάντ θα έριχνε το ιρανικό καθεστώς με τη βοήθεια των Κούρδων

 


Νέες πληροφορίες για ένα φερόμενο σχέδιο ανατροπής του καθεστώτος της Τεχεράνης έρχονται στο φως, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο μιας επιχείρησης που, σύμφωνα με ισραηλινά και αμερικανικά δημοσιεύματα, δεν έφτασε ποτέ στο στάδιο της υλοποίησης. Στο επίκεντρο των αποκαλύψεων βρίσκονται η Μοσάντ, κουρδικές ένοπλες ομάδες και ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13, η Μοσάντ είχε εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Παπουτσωμένος Γάτος», το οποίο στόχευε στην αποσταθεροποίηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας μέσω συνδυασμένων στρατιωτικών και εσωτερικών ενεργειών.

Το σχέδιο προέβλεπε ισραηλινά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των Φρουρών της Επανάστασης κατά μήκος των συνόρων του Ιράν με το Ιράκ, κυρίως στην περιοχή του ιρανικού Κουρδιστάν. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι επιθέσεις αυτές θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις ώστε κουρδικές ένοπλες ομάδες να περάσουν από το βόρειο Ιράκ στο ιρανικό έδαφος και να κινηθούν προς τις κουρδικές πόλεις του βορειοδυτικού Ιράν.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βασιζόταν στην εκτίμηση ότι η παρουσία χιλιάδων Κούρδων μαχητών θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την αναζωπύρωση των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που είχαν ξεσπάσει τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας ένα ευρύτερο κύμα αμφισβήτησης της εξουσίας που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την ίδια την Τεχεράνη.

Ο ρόλος που αποδίδεται στον Αχμαντινετζάντ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά ότι, στο πολιτικό σκέλος του σχεδίου, προβλεπόταν η επιστροφή του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο προσκήνιο ως προσώπου που θα μπορούσε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια μεταβατική περίοδο.

Την ίδια ώρα, οι New York Times αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ φέρεται να είχε αναπτύξει πολυετή παρασκηνιακή προσπάθεια προσέγγισης του πρώην Ιρανού προέδρου. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το 2024 πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση του Αχμαντινετζάντ με τον τότε επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, στο περιθώριο ακαδημαϊκού συνεδρίου στη Βουδαπέστη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν επαφές μέσω στενών συνεργατών του πρώην προέδρου, ενώ φέρονται να υπήρξαν και οικονομικές ενισχύσεις προς τον εκπρόσωπό του, Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Γιατί εγκαταλείφθηκε το σχέδιο

Παρά τον εκτενή σχεδιασμό που περιγράφεται στα δημοσιεύματα, η επιχείρηση δεν προχώρησε ποτέ.

Σύμφωνα με το Channel 13, καθοριστικό ρόλο στην εγκατάλειψη του σχεδίου έπαιξαν οι διαρροές στον διεθνή Τύπο, οι έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας απέναντι σε οποιαδήποτε ενίσχυση κουρδικών ένοπλων ομάδων, αλλά και οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι ίδιοι οι Κούρδοι για τη συμμετοχή τους σε μια τόσο υψηλού ρίσκου επιχείρηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έδωσαν τελικά πολιτική στήριξη στην υλοποίηση του σχεδίου, με αποτέλεσμα αυτό να εγκαταλειφθεί πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, αποκαλύπτουν το εύρος των παρασκηνιακών διεργασιών που φέρεται να αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια γύρω από το Ιράν και αναδεικνύουν ότι η αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή δεν περιορίζεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά επεκτείνεται και στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, της πολιτικής επιρροής και των επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης.