Latest News

Τετάρτη 20 Μαΐου 2026

Τελικός Europa League 2026: Βασιλιάς Έμερι, ιστορική Φράιμπουργκ και ο Ολυμπιακός σε αναμμένα κάρβουνα – Η ώρα και το κανάλι

 


Η Ευρώπη ετοιμάζεται για μια από τις πιο φορτισμένες ποδοσφαιρικές βραδιές της σεζόν, με δύο ομάδες που έφτασαν ως εδώ μέσα από έναν μαραθώνιο...53 συλλόγων.
 

Η Φράιμπουργκ αναζητά το πρώτο μεγάλο τρόπαιο της ιστορίας της, ενώ η Άστον Βίλα επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από δεκαετίες προσμονής.

Ο Ουνάι Έμερι κουβαλά ξανά την αύρα του «βασιλιά του Europa League», την ώρα που ο Γιούλιαν Σούστερ οδηγεί τη γερμανική ομάδα στη μεγαλύτερη στιγμή της.

Το σκηνικό στην Κωνσταντινούπολη είναι έτοιμο για μια μάχη που μπορεί να αλλάξει ισορροπίες, να γράψει ιστορία και να επηρεάσει ακόμη και ελληνικές ευρωπαϊκές προοπτικές.

Ο τελικός που αλλάζει ισορροπίες

Απόψε λοιπόν (20/5) στο Besiktas Park, Φράιμπουργκ και Άστον Βίλα συγκρούονται για το τρόπαιο της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA.

Η μετάδοση γίνεται από ΑΝΤ1 και COSMOTE Sport 1 και η σέντρα του ματς έχει προγραμματιστεί για τις 22:00.

Πέρα από το καθαρά ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, ο τελικός έχει και… ελληνικό χρώμα, καθώς ο Ολυμπιακός παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Ο βασιλιάς του Europa League ξανά στον θρόνο του

Ουνάι Έμερι και Europa League είναι μια σχέση σχεδόν μυθική.
Ο Ισπανός τεχνικός έχει ήδη τέσσερις κατακτήσεις — «τρεις με τη Σεβίλλη και μία με τη Βιγιαρεάλ» — και απόψε διεκδικεί την πέμπτη, οδηγώντας τη Βίλα στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά από δεκαετίες.

Πρώην συνεργάτες του, όπως ο Βιθέντε Ιμπόρα, τον περιγράφουν ως εμμονικό με τη λεπτομέρεια: «λαμβάνει υπόψη κάθε πιθανή λεπτομέρεια που μπορεί να προκύψει σε έναν αγώνα».
Οι παίκτες του το επιβεβαιώνουν: πολύωρα meetings, βίντεο, τακτική μέχρι εξαντλήσεως. Ο Μάτι Κας μίλησε για συναντήσεις που «μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και τρεις ώρες».

Η Βίλα φτάνει στον έκτο ευρωπαϊκό τελικό της καριέρας του Έμερι, με απολογισμό 4–1 μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τον αποκαλούν «βασιλιά του Europa League».

Η μεταμόρφωση της Άστον Βίλα

Όταν ο Έμερι ανέλαβε πριν από περίπου 3,5 χρόνια, η Βίλα ήταν 16η στην Premier League και μόλις τρεις βαθμούς πάνω από τον υποβιβασμό.
Σήμερα βρίσκεται σε τελικό Ευρώπης και έχει ήδη εξασφαλίσει συμμετοχή στο Champions League.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε άσχημα — «χωρίς νίκη στα έξι πρώτα παιχνίδια» — αλλά η νίκη επί της Μπολόνια στην Ευρώπη άλλαξε τα πάντα.
Από εκεί και πέρα, η Βίλα έγινε μια ομάδα με ταυτότητα, πειθαρχία και ατσάλινη ψυχολογία.

Φράιμπουργκ: Η μεγάλη έκπληξη που ζει το θαύμα

Η Φράιμπουργκ ζει την πιο ιστορική της στιγμή.
Μέχρι φέτος, το ταβάνι της στο Europa League ήταν οι «16». Τώρα βρίσκεται ένα βήμα από το πρώτο μεγάλο τρόπαιο της ιστορίας της.

Έχει σκοράρει ασταμάτητα στα νοκ άουτ — «τρεις ή περισσότερες φορές σε τέσσερα από τα έξι παιχνίδια» — και απέκλεισε Γκενκ, Θέλτα και Μπράγκα.

Ο Γιούλιαν Σούστερ έχει χτίσει μια ομάδα που παίζει με πάθος, ενέργεια και καθαρό πλάνο, παρά τις απουσίες όπως του Σουζούκι.

Η κατάκτηση του Europa League θα τη στείλει απευθείας στο Champions League για πρώτη φορά.

Ο Ολυμπιακός περιμένει το… δώρο

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του, εξασφαλίζοντας τη 2η θέση στα playoffs και το εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό του Champions League.
Όμως υπάρχει σενάριο που τον στέλνει κατευθείαν στον 3ο προκριματικό.

Χρειάζεται δύο πράγματα:

  • Η Άστον Βίλα να κατακτήσει το Europa League
  • Η Βίλα να τερματίσει 4η στην Premier League

Οι Villains είναι στο +3 από τη Λίβερπουλ αλλά υστερεί στην ισοβαθμία».
Και την τελευταία αγωνιστική παίζει εκτός με τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η Λίβερπουλ υποδέχεται την Μπρέντφορντ.

Με λίγα λόγια: ο Ολυμπιακός θέλει Βίλα απόψε, αλλά και… Βίλα την Κυριακή.

Το μεγάλο φινάλε στην Κωνσταντινούπολη 

Ο τελικός Φράιμπουργκ – Άστον Βίλα δεν είναι απλώς ένας αγώνας.

Είναι:

  • μια ιστορική ευκαιρία για τη Φράιμπουργκ
  • μια επιστροφή στην κορυφή για τη Βίλα μετά από 44 χρόνια
  • μια μάχη που κρίνει ευρωπαϊκά εισιτήρια
  • μια βραδιά που μπορεί να αλλάξει το καλοκαίρι του Ολυμπιακού

Και φυσικά, ο νικητής θα παίξει στο Super Cup στις 12 Αυγούστου στο Σάλτσμπουργκ.