Latest News

Τετάρτη 20 Μαΐου 2026

Τρία τάνκερ διέσχισαν το Στενό του Ορμούζ με προορισμό Κίνα και Νότια Κορέα


Τρία υπερδεξαμενόπλοια διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ, μεταφέροντας συνολικά 6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για την ασιατική αγορά, έπειτα από μια παρατεταμένη αναμονή άνω των δύο μηνών... στον Κόλπο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις LSEG και Kpler, ένα ακόμα πλοίο κατευθυνόταν προς την περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαδρομής αυτής.

Αυτά τα πλοία ανήκουν σε μια μικρή ομάδα υπερδεξαμενόπλοιων που έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν τον Κόλπο κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, ακολουθώντας τη διαδρομή που έχει καθορίσει το Ιράν για τις μεταφορές τους.

Η κατάσταση στη ναυσιπλοΐα έχει επηρεαστεί δραματικά από την τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, η οποία ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου. Αυτή η ένταση έχει μειώσει σημαντικά τη ναυτιλία μέσω του Στενού του Ορμούζ, διαδρόμου που συνήθως φιλοξενεί περίπου το 20% των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθευτών.

Νοτιοκορεάτικο δεξαμενόπλοιο

Ένα από τα πλοία, το νοτιοκορεατικής σημαίας VLCC Universal Winner, που μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια κουβετιανού αργού, εξέπλευσε από τον δίαυλο μετά την αποχώρηση δύο κινεζικών πλοίων. Σύμφωνα με τις αναλυτικές πληροφορίες της Kpler, το Universal Winner κατευθύνεται προς το Ουλσάν, όπου θα εκφορτώσει στην SK Energy, τη μεγαλύτερη διυλιστική εταιρεία της Νότιας Κορέας, στις 9 Ιουνίου. Η SK Energy δεν προχώρησε σε σχόλια σχετικά με την παραλαβή του φορτίου.

Σημαντική είναι η αναφορά ότι πριν την εκδήλωση του πολέμου, οι διελεύσεις στο Στενό του Ορμούζ κυμαίνονταν από 125 έως 140 καθημερινά. Ωστόσο, μετά την έναρξη της σύγκρουσης, 20.000 ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε εκατοντάδες πλοία λόγω της αναστάτωσης στην περιοχή. Στις τελευταίες εβδομάδες, οι διελεύσεις έχουν περιοριστεί σε περίπου 10 πλοία την ημέρα, με την πλειονότητα αυτών να είναι εμπορικά και χημικά δεξαμενόπλοια, ενώ τα δεξαμενόπλοια αργού αποτελούν μια μικρή μερίδα των συνολικών μεταφορών.

Ο Joint Maritime Information Center, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του αμερικανικού Ναυτικού, επισημαίνει ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον στην περιοχή παραμένει υψηλού κινδύνου, με τελευταίες επιθέσεις και εχθρικές παρεμβολές από ιρανικές δυνάμεις να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Σύμφωνα με αναφορές από ενώσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας, πολλά πλοία εξακολουθούν να μην μπορούν να περάσουν από τον δίαυλο και, εάν οι συνθήκες ναυσιπλοΐας αποκατασταθούν, η κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για τη ναυτιλία. Οι πλοίαρχοι προειδοποιούν επίσης για τις επιθέσεις, τα drones, τις νάρκες, τις απρόβλεπτες καθυστερήσεις και την περιορισμένη στρατιωτική επιτήρηση.

Κινεζικά δεξαμενόπλοια

Αναφορικά με τα κινεζικά δεξαμενόπλοια, το VLCC Yuan Gui Yang, που φόρτωσε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού στις 27 Φεβρουαρίου, αναχώρησε νωρίτερα την Τετάρτη και αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι Σουιντόνγκ στην πόλη Μαομίνγκ στις 4 Ιουνίου. Επίσης, το Ocean Lily, σημαίας Χονγκ Κονγκ, που έχει φορτώσει 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού από το Κατάρ και το Ιράκ, πρόκειται να εκφορτώσει στο λιμάνι Κουανζού στις 5 Ιουνίου.

Οι κινεζικές εταιρείες Sinopec, Sinochem και Cosco Shipping, οι οποίες κατέχουν και διαχειρίζονται τα εν λόγω δεξαμενόπλοια, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. Παράλληλα, το VLCC Yuan Hua Hu, που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού πετρελαίου, εξέπλευσε από τον δίαυλο την προηγούμενη εβδομάδα και κατευθύνεται προς το λιμάνι Ζουσάν στην ανατολική Κίνα. Τέλος, το κυπριακής σημαίας VLCC Grand Lady εισήλθε στον δίαυλο με σβηστό πομπό και αυτή τη στιγμή παραμένει αγκυροβολημένο κοντά στο Ντουμπάι.