Latest News

Παρασκευή 17 Απριλίου 2026

Τομ Μπάρακ: Ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Άγκυρα “παρέκαμψε” σχόλιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να μην χάσει τα ταξίδια του στη… Μύκονο ( ΒΙΝΤΕΟ)

 


Στο χιούμορ προσέτρεξε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τόμ Μπάρακ, αναφερόμενος στο Διπλματικό Φόρουμ της Αττάλεια, στο ακανθώδες ζήτημα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των... μαχητικών F-35.

Αν και υποστήριξε για άλλη μία φορά ότι το θέμα θα βρει σύντομα λύση, όταν η συζήτηση άγγιξε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ίδιος απέφυγε επιδεικτικά να τοποθετηθεί, επιλέγοντας έναν πιο ανάλαφρο τόνο. Με χιούμορ σχολίασε ότι πρόκειται για ένα «ιστορικά περίπλοκο ζήτημα» στο οποίο δεν σκοπεύει να εμπλακεί, γιατί —όπως είπε— κινδυνεύει να του… απαγορευτεί η επίσκεψη στη Μύκονο.

Συμμετέχοντας στο Antalya Diplomacy Forum, ο κος. Μπάρακ υποστήριξε ότι, από τη σκοπιά της Ουάσιγκτον και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ,  η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 δεν θεωρείται ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ως επιχείρημα, μάλιστα, ανέφερε την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία διαθέτει το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-300 ενώ ταυτόχρονα προχωρά στην απόκτηση F-35.

Η τοποθέτησή του εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει προκληθεί τα τελευταία χρόνια, όταν η Τουρκία προμηθεύτηκε τους S-400 από τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε στον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 λόγω ανησυχιών για τη διαρροή ευαίσθητης στρατιωτικής τεχνολογίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάρακ εκφράζει αισιοδοξία. Ήδη από τα τέλη του 2025, σε δηλώσεις του από τη Ντόχα, είχε εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση μέσα σε λίγους μήνες, ενδεχομένως μέσω απομάκρυνσης ή «παγώματος» της χρήσης των S-400 από την Τουρκία.

Στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, το ζήτημα παραμένει κρίσιμο για τις σχέσεις ΗΠΑ–Τουρκίας αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ, ειδικά σε μια περίοδο που η συμμαχία επιχειρεί να διατηρήσει ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία. Παράλληλα, η σύγκριση με την Ελλάδα —αν και χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα— θεωρείται από αναλυτές κάπως απλουστευτική, καθώς η περίπτωση των S-300 στην Ελλάδα έχει διαφορετικό ιστορικό και επιχειρησιακό πλαίσιο από την αγορά των S-400 από την Άγκυρα.

Συνολικά, το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη ήταν ότι υπάρχει πολιτική βούληση για συμβιβασμό, αλλά η τελική λύση θα εξαρτηθεί από λεπτές ισορροπίες μεταξύ ασφάλειας, διπλωματίας και στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή.