Ένα δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων, το Marathi της Dynacom Tankers Management του Γιώργου Προκοπίου, διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ μεταφέροντας περίπου 1 εκατ. βαρέλια σαουδαραβικού αργού... σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
Η διέλευση θεωρείται από τις λίγες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η κίνηση αυτή καταγράφεται σε μία περίοδο που η ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς οι εταιρείες αποφεύγουν τη διαδρομή λόγω των κινδύνων, με αποτέλεσμα οι traders να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Παράλληλα, το Ιράν απέκλεισε πρόσφατα δύο κινεζικά εμπορικά πλοία, τα CSCL Indian Ocean και CSCL Arctic Ocean, αναγκάζοντάς τα να κάνουν αναστροφή κοντά στη νήσο Λαράκ, ενισχύοντας τον έλεγχο της Τεχεράνης στο στρατηγικό ενεργειακό πέρασμα.
Η Dynacom δεν σχολίασε δημοσίως τη σημερινή διέλευση, αλλά η κίνηση αυτή δείχνει τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στη διασφάλιση της ροής πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, ακόμη και σε περιόδους έντασης.
