Latest News

Σάββατο 21 Μαρτίου 2026

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επέμβαση στο Ιράν - Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους 4.000 χλ. μακριά, στον Ινδικό Ωκεανό

 Ο στρατηγικός σχεδιασμός εστιάζει στις πιθανές επιχειρήσεις της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, μιας μονάδας που διαχειρίζεται τις πιο επίκαιρες και ευαίσθητες αποστολές, όπως η πρόληψη της διάδοσης...πυρηνικών όπλων. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανακτηθούν αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού από το Ιράν, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ, να υπογραμμίζει ότι αυτή η επιλογή παραμένει ενεργή.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανέφερε στο CBS ότι η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς οι κυλίνδροι περιέχουν ουράνιο με εμπλουτισμό 60%. Παρά τις δυσκολίες, τόνισε ότι είναι εφικτό και ότι υπάρχουν στρατιωτικές δυνατότητες για την εκτέλεση μιας τέτοιας επιχείρησης.

CNN: Βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν στόχευσαν αμερικανοβρετανική βάση στον Ινδικό Ωκεανό

Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν από το Ιράν με στόχο τη στρατιωτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία, η οποία χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εγκατάσταση αυτή, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, απέχει περίπου 3.810 χιλιόμετρα (2.370 μίλια) από τις ιρανικές ακτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το CNN, οι δύο πύραυλοι δεν κατάφεραν να πλήξουν τη στρατιωτική βάση. Η Ντιέγκο Γκαρσία έχει σημαντική στρατηγική σημασία, λειτουργώντας ως κεντρικό αεροδρόμιο για τον στόλο των βαρέων βομβαρδιστικών των ΗΠΑ. Επίσης, παίζει κρίσιμο ρόλο στις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων πέρα από τα σύνορα της χώρας, προσφέροντας υποστήριξη σε αποστολές που απαιτούν μεγαλύτερη εμβέλεια και επεμβατικότητα.