Latest News

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026

Χάος στο Ιράν: Μπλάκ άουτ στις επικοινωνίες, πτήσεις, διαδίκτυο και ενημέρωση- Φόβοι για βίαιη καταστολή (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Αυξάνονται οι ανησυχίες για σκληρή καταστολή των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιράν για δωδέκατη... συνεχόμενη ημέρα.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει, επειδή τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να λειτουργούν ελεύθερα στο Ιράν, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν δημόσια και τώρα το διαδίκτυο έχει υποστεί σοβαρούς περιορισμούς.

Το BBC μίλησε με ανθρώπους πριν από την σχεδόν πλήρη διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, δεν μπορεί να κρυφτεί το μέγεθος της δυσαρέσκειας και η έκταση ορισμένων διαδηλώσεων που έχουν κινηματογραφηθεί και αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν, το οποίο πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, μετέδωσε ότι δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από ένοπλους στην πόλη Λορντεγκάν, στα νοτιοδυτικά.

Σε πλάνα από αρκετές άλλες περιοχές, οι δυνάμεις ασφαλείας φαίνονται να κάνουν χρήση όπλων και δακρυγόνων προς το πλήθος των διαδηλωτών, μερικοί από τους οποίους πετούν πέτρες.

Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, απηύθυνε αυστηρά μηνύματα προς τους διαδηλωτές, την ώρα που οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε γενικευμένη διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες.

Παράλληλα, καταγράφονται ακυρώσεις πτήσεων, ενώ η ενημέρωση από ιρανικά ειδησεογραφικά μέσα γίνεται αποσπασματικά.


Ένας Ιρανός εισαγγελέας και αρκετοί υπάλληλοι ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στην πόλη Εφσαραγιέν της επαρχίας του βορείου Χορασάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας της επαρχίας.

«Έχουν δοθεί εντολές για τον εντοπισμό των υπευθύνων για το περιστατικό αυτό», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το CNN, οι διακοπές επικοινωνιών προηγούνται μιας αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων, γεγονός που αυξάνει τους φόβους ότι το καθεστώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και πάλι τη διακοπή ως κάλυψη για μια βίαιη αντίδραση.

Ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, στέκοντας μπροστά από τις φωτιές στην οδό Σαριάτι στο λιμάνι Ραστ της Κασπίας Θάλασσας, είπε: «Αυτό μοιάζει με ζώνη πολέμου – όλα τα καταστήματα έχουν καταστραφεί».