Η Χαμάς αναμένεται να απαντήσει θετικά στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν τροποποιήσεις σε... βασικά σημεία.
Όπως αναφέρει το The Times of Israel, οι Άραβες μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει «παραγωγικές» συζητήσεις με ηγετικά στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, άμεση απελευθέρωση των ομήρων, πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς, αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και τη δημιουργία διεθνούς δύναμης επιτήρησης.
Ωστόσο, οι τροποποιήσεις που ζητά η Χαμάς στοχεύουν κυρίως στο να «χαλαρώσουν» οι όροι που προστέθηκαν από τον Νετανιάχου την τελευταία στιγμή, κυρίως ως προς το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και τον αφοπλισμό της οργάνωσης.
Το Κατάρ φέρεται να βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγών, ενώ η Αίγυπτος και η Γαλλία ζήτησαν δημόσια από τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο, ακόμα κι αν σημαίνει το τέλος της κυριαρχίας της στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, ηγετικά στελέχη της Χαμάς στη Γάζα εμφανίζονται αντίθετα, θεωρώντας πως το σχέδιο αποσκοπεί στον τερματισμό της οργάνωσης – με ή χωρίς τη συναίνεσή της.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπάντρ Αμπντελατί, χαρακτήρισε το σχέδιο «με θετικά στοιχεία, αλλά με σημαντικά κενά», ξεκαθαρίζοντας πως η Χαμάς «δεν θα έχει ρόλο στην επόμενη μέρα».
Παρόμοια στάση φαίνεται να υιοθετεί και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία αρχικά είχε απορρίψει το σχέδιο, αλλά πλέον εμφανίζεται πιο διαλλακτική, ζητώντας τροποποιήσεις αντί για πλήρη απόρριψη.
