Σοκ στη Γερμανία προκαλεί η επίθεση με μαχαίρι εναντίον της νεοεκλεγείσας δημάρχου της πόλης Herdecke, κοντά στο Ντόρτμουντ, στη... δυτική χώρα.
Η Ίρις Στάλτσερ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο διαμέρισμά της το μεσημέρι της Τρίτης, φέροντας πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, σύμφωνα με την αστυνομία.
Όπως μετέδωσε το γερμανικό δημόσιο δίκτυο WDR, η Στάλτσερ φαίνεται να δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι της και, αιμόφυρτη, κατάφερε να συρθεί μέσα πριν καταρρεύσει. Διασώστες την εντόπισαν ζωντανή, αλλά σε κρίσιμη κατάσταση, και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται σε εντατική ιατρική φροντίδα.
Η Στάλτσερ είχε εκλεγεί μόλις στις 28 Σεπτεμβρίου, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, κερδίζοντας με 52,2% των ψήφων τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φάμπιαν Κόνραντ Χάας. Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο, ενώ οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε συλλήψεις.
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει εκτεταμένη επιχείρηση αναζήτησης του δράστη, ενώ ειδικά συνεργεία εξετάζουν τον χώρο του εγκλήματος για ευρήματα.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (CDU) εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση:
«Λάβαμε μια φρικτή είδηση από τη Herdecke. Πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα το τι συνέβη. Φοβόμαστε για τη ζωή της δημάρχου Ίρις Στάλτσερ και ελπίζουμε στην πλήρη ανάρρωσή της. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους αγαπημένους της».
Οι τοπικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των αιρετών αξιωματούχων στη Γερμανία, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η τοπική αστυνομία αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «μια μεγάλη επιχείρηση στη μικρή πόλη», με τους αστυνομικούς να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. «Δεν αποκλείεται η επίθεση να έχει σχέση με την οικογένεια» αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «μια αποτρόπαια πράξη», προσθέτοντας: «Φοβόμαστε για τη ζωή της εκλεγμένης δημάρχου, Ίρις Στάλτσερ, και ελπίζουμε σε πλήρη ανάρρωση».
Το SPD δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματός του ήταν βαθιά σοκαρισμένα από την επίθεση.
Επίθεση με μαχαίρι σε δήμαρχο στη Γερμανία: Ανακρίνονται τα δύο υιοθετημένα παιδιά της
Αξιωματούχοι λένε ότι τα δύο υιοθετημένα παιδιά της Στάλτσερ- η 17χρονη κόρη της και ο 15χρονος γιος της- έκαναν την επείγουσα κλήση στις αρχές το μεσημέρι τοπική ώρα (11:00 BST).
Τα παιδιά μεταφέρθηκαν αργότερα για ανάκριση και ιατροδικαστική έρευνα.
Ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο, παρατήρησε έναν έφηβο να μπαίνει σε περιπολικό της αστυνομίας, με αναφορές να κάνουν λόγο ότι πρόκειται για τον 15χρονο γιο της, αν και τίποτα ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Σημειώνεται πως το καλοκαίρι του 2025 υπήρξε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην οικογένεια, το οποίο καταγράφηκε από την αστυνομία, ανέφεραν πηγές ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, τα υιοθετημένα παιδιά του θύματος κάλεσαν το ασθενοφόρο γύρω. Οι δύο έφηβοι δήλωσαν ότι η μητέρα τους είχε δεχτεί επίθεση «από περισσότερους δράστες» και ότι την είχαν βρει τραυματισμένη στο σπίτι.
