Latest News

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο διευθυντής της CIA προειδοποιεί ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους

 Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς προειδοποίησε την Πέμπτη ότι εάν οι ΗΠΑ δεν στείλουν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, η Ουκρανία θα μπορούσε να «χάσει» τον πόλεμο κατά της Ρωσίας μέχρι το τέλος... του έτους.

Τα σχόλιά του σηματοδοτούν μια από τις ισχυρότερες προειδοποιήσεις μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με τα διακυβεύματα στην Ουκρανία, καθώς το Κογκρέσο συζητά αν θα εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας που καθυστερεί για πολύ καιρό στο Κίεβο.

Μόλις πριν από ένα μήνα, ο Μπερνς είχε προειδοποιήσει σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας ότι εάν το Κογκρέσο δεν κινηθεί για να εγκρίνει πρόσθετη υποστήριξη – που εδώ και πολύ καιρό εμποδίζεται από τη συντηρητική αντιπολίτευση στη Βουλή των Αντιπροσώπων – «η Ουκρανία είναι πιθανό να χάσει έδαφος και πιθανά σημαντικό μέρος των εδαφών της το 2024»

Αλλά την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο Κέντρο Τζορτζ Μπους, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία μπορεί να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει πλήρως.

«Με την ώθηση που θα προερχόταν από τη στρατιωτική βοήθεια, τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά, νομίζω ότι οι Ουκρανοί είναι απολύτως ικανοί να κρατηθούν μέχρι το τέλος του 2024», είπε ο Μπερνς.

«Χωρίς συμπληρωματική βοήθεια, η εικόνα είναι πολύ πιο τρομερή», συνέχισε. «Υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης μέχρι το τέλος του 2024 ή τουλάχιστον να βάλουν τον Πούτιν σε μια θέση όπου θα μπορούσε να υπαγορεύσει τους όρους μιας πολιτικής διευθέτησης».

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια απροσδόκητη πολιτική ευκαιρία στο Καπιτώλιο για να πιέσει τη Βουλή να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης βοήθεια για το Ισραήλ, και ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον δέχεται πιέσεις να επισπεύσει το πακέτο μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει διχασμένες φατρίες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, κάποιοι από τους οποίους είναι υπέρ και άλλοι κατά στη βοήθεια για την Ουκρανία, έχει χωρίσει τη νομοθεσία σε ξεχωριστά νομοσχέδια και το τμήμα βοήθειας της Ουκρανίας αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Μπερνς την Πέμπτη δεν διευκρίνισε πώς ορίζει την «ήττα» και μια πηγή εξοικειωμένη με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες σημείωσε στο CNN ότι εάν το πακέτο δεν περάσει, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι απίθανο να ισοπεδώσει την Ουκρανία από ακτή σε ακτή.

Αλλά η Ρωσία θα μπορούσε να ανακαταλάβει σημαντικά πρόσθετα εδάφη και στη συνέχεια να παγώσει ουσιαστικά τις γραμμές μάχης σε μια de facto κατάπαυση του πυρός, παρόμοια με αυτό που συνέβη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Μόσχα. Αυτό θα εξακολουθούσε να θεωρείται «απώλεια».

Ο Μπερνς εξήγησε την απόλυτη ανάγκη για βασικά πυρομαχικά που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. Ανέφερε ότι δύο ταξιαρχίες είχαν «15 βολές πυροβολικού την ημέρα» και «συνολικά 42 βλήματα όλμου», αντίστοιχα.

«Ήταν καταρρακωμένοι και δεν ήταν λόγω έλλειψης γενναιότητας ή αποφασιστικότητας από την πλευρά τους, και η ανησυχία μου είναι ότι θα δούμε περισσότερα Avdiivkas στο μέλλον χωρίς συμπληρωματική βοήθεια», είπε ο Μπερνς, αναφερόμενος σε μια πόλη της Ουκρανίας που πρόσφατα έπεσε στα χέρια των Ρώσων.