Latest News

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ώρα Μηδέν στην Μέση Ανατολή: Νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ - Ειλημμένη απόφαση για «απάντηση» - Τί λένε οι ΗΠΑ

 Συνεδριάζει εκ νέου μέσα στην ημέρα το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις, καθώς όπως όλα δείχνουν η απάντηση του Τελ Αβίβ στο Ιράν είναι ειλημμένη απόφαση και μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά... πάσα στιγμή.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν υπάρχει περίπτωση να μην τιμωρηθεί για τις πράξεις του, ενώ σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο χρόνος της επίθεσης δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες για το χτύπημα, που είναι αρκετά σύνθετες.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ακόμα ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή ενώ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα υποστεί συνέπειες γιατί «εκτός από τη γνωστή πυρηνική απειλή χτίζει και συμβατική απειλή, δημιουργώντας δαχτυλίδι πυρός γύρω από το Ισραήλ».

«Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος, και θα νικήσουμε», ήταν το μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι, τόσο ευθέως όσο και διά εντολοδόχων, διεξάγει μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία που «απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

ADVERTISEMENT

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι, προειδοποίησε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή». Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν το ίδιο σύντομα. «Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του» για την ανάπτυξη «drones και πυραύλων», των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

Η ιδέα είναι «να μεγεθυνθεί το προϋπάρχον καθεστώς (κυρώσεων) με στόχο τα ιρανικά drones», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, έπειτα από έκτακτη σύνοδο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, με τους ΥΠΕΞ των 27.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή θα βρεθεί σήμερα και αύριο, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της έκτακτης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τις εξελίξεις και τις ιρανικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τις καταδικάσει αλλά και να στείλει μήνυμα ενότητας «προτρέποντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στον Λίβανο, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει και να επαναλάβουμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή». Τονίζει ότι τα τελευταία γεγονότα «επιδείνωσαν μια ήδη εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην περιοχή».

Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές. Επικαλούμενοι τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν ξανά στις αρχές αυτού του μήνα τη διαδικασία με σκοπό την εισδοχή τους στον διεθνή οργανισμό που ανάγεται στο 2011. Όμως το εγχείρημα θεωρείται πως έχει από ελάχιστες ως μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ, κράτους-μόνιμου μέλους του ΣΑ.