Latest News

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στη Γάζα: Τραγωδία με 112 νεκρούς - Για σφαγή μιλά η Χαμάς, «δεν σκοτώσαμε πάνω από 10 άτομα», λέει το Ισραήλ

 
Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει το σκληρό χτύπημα του Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα την ώρα που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο τραγικός απολογισμός έως τώρα είναι 112 νεκροί ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους... 280.

Την ίδια στιγμή, Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζουν να υποστηρίζουν δύο διαφορετικές εκδοχές για τον λόγο της τραγωδίας.

Το Ισραήλ παραδέχεται ότι υπήρξαν θάνατοι από τα πυρά του αλλά τονίζει πως ο αριθμός των νεκρών δεν είναι μεγαλύτερος από 10, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να τονίζει πως οι υπόλοιποι θάνατοι προκλήθηκαν από τους οδηγούς των φορτηγών που έπεσαν επάνω στα συγκεντρωμένα πλήθη. Τον ίδιο ισχυρισμό έκαναν και οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), προσθέτοντας ότι μέρος των νεκρών είναι και από ενόπλους Παλαιστίνιους που άνοιξαν πυρ στο πλήθος. Εικόνα που καταγράφηκε από το drone του ισραηλινού στρατού δείχνει εκατοντάδες ανθρώπους να συρρέουν προς τα φορτηγά της βοήθειας.

Αντίθετα, η Χαμάς υποστηρίζει πως ευθύνη για την τραγωδία έχει εξ’ ολοκλήρου το Ισραήλ καθώς οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ισοπεδωμένη πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός αυτόπτη μάρτυρα, οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ και επικράτησε πανικός στο πλήθος, ενώ μετά την παύση των πυροβολισμών πολλοί προσπάθησαν να προσεγγίσουν ξανά τα φορτηγά, αλλά οι στρατιώτες άρχισαν και πάλι να πυροβολούν προς το μέρος τους.

Ωστόσο, ένας άλλος Παλαιστίνιος μάρτυρας είπε στο BBC ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είχαν καταπατηθεί από φορτηγά.

Απομακρύνεται η συμφωνία για κατάπαυση πυρός;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η αιματοχυσία θα περιπλέξει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και για απελευθέρωση των ομήρων πριν από τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος ξεκινά στις 10 Μαρτίου.

Η Χαμάς είπε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες στο Κατάρ. Η ομάδα δεν θα επέτρεπε τις συνομιλίες «να αποτελέσουν κάλυμμα για τον εχθρό για να συνεχίσει τα εγκλήματά του», είπε.

Μετά το χτύπημα ο Λευκός Οίκος είπε ότι εξετάζει τις αναφορές για ισραηλινά πυρά εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας, χαρακτηρίζοντας το «σοβαρό συμβάν».

«Θρηνούμε την απώλεια αθώων ζωών και αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου αθώοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν απλώς να θρέψουν τις οικογένειές τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να επεκταθεί και να διατηρηθεί η ροή ανθρωπιστικής αρωγής στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενδεχόμενης προσωρινής κατάπαυσης του πυρός» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για «απελπιστική κατάσταση» και καλεί το Ισραήλ να δώσει «απαντήσεις» μετά τους θανάτους αυτούς κατά τη διάρκεια διανομής βοήθειας που είχε τραγική κατάληξη. «Είμαστε σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση από νωρίς σήμερα το πρωί και καταλαβαίνουμε ότι μια έρευνα είναι σε εξέλιξη. Θα παρακολουθούμε από κοντά την έρευνα αυτή και θα ασκήσουμε πιέσεις για να λάβουμε απαντήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «νέο μακελειό», αυτούς που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι χάθηκαν όταν διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε χάος.

«Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για το ακόμη ένα μακελειό με θύματα άμαχους στη Γάζα που χρειάζονταν απελπιστικά ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι θάνατοι αυτοί είναι εντελώς απαράδεκτοι»

Σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 760 τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη στη Νάμπλους, όταν πλήθος κινήθηκε προς φορτηγά με τρόφιμα και ισραηλινοί στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίο του. Το Ισραήλ μίλησε για «περιορισμένα» πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

«Το να στερείται κόσμος βοήθεια σε τρόφιμα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ΔΑΔ (σ.σ. διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου)», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να παραχωρηθεί απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα».

Καταδικάζει ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε την «αλήθεια» και «δικαιοσύνη», μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που φθάνουν σε μας από τη Γάζα, όπου άμαχοι έγιναν στόχος ισραηλινών στρατιωτών», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω X (του πρώην Twitter).

«Εκφράζω την πιο σθεναρή καταδίκη μου για αυτά τα τα πυρά και απαιτώ την αλήθεια, δικαιοσύνη και τήρηση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ισπανία: Απαράδεκτοι θάνατοι αμάχων

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες χαρακτήρισε χθες Πέμπτη «απαράδεκτα» τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο εκατό και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, όταν διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε εφιάλτη στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται στη Γάζα, με δεκάδες παλαιστίνιους άμαχους νεκρούς καθώς περίμεναν τρόφιμα, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορεί να εισέρχεται ανεμπόδιστα», πρόσθεσε. «Η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι υποχρεωτική», θύμισε.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 760 τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη στη Νάμπλους, όταν πλήθος κινήθηκε προς φορτηγά με τρόφιμα και ισραηλινοί στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ. Το Ισραήλ έκανε λόγο για «περιορισμένα» πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.