Latest News

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Ερντογάν: Γιατί ο έρχεται τώρα στην Ελλάδα – Οι στόχοι πίσω από τη σύντομη επίσκεψη

 Στην επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρεται σε... ανάλυσή του το Associated Press, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο να επισημαίνει ότι οι δύο χώρες επιχειρούν να βάλουν τις σχέσεις τους σε έναν πιο εποικοδομητικό δρόμο. Το άρθρο επίσης τονίζει ότι στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το Μεταναστευτικό.

Κατά την επίσκεψη Ερντογάν μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες ως μέρος της «θετικής ατζέντας», με στόχο την παράκαμψη μακροχρόνιων και συχνά ασταθών διαφωνιών, εξηγεί το άρθρο.

Μετά από χρόνια έντασης και τον διαφαινόμενο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη και να στείλουν ένα επίκαιρο μήνυμα συνεργασίας στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει στη συνέχεια.

Γιατί γίνονται τώρα οι συζητήσεις;

Ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης, που επανεκλέγησαν και οι δύο φέτος, επικεντρώνονται και οι δύο αντίστοιχα στην οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ανάπτυξη μετά από μια δεκαετία χρηματοπιστωτικής αναταραχής και την Τουρκία να μάχεται με τον πληθωρισμό και τις ασταθείς διεθνείς επενδύσεις.

«Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν αμέσως. Υπάρχουν όμως κεφάλαια που μπορούν να λυθούν άμεσα και μπορούν να διευρύνουν τη βάση για συνεργασία», είπε ο Ερντογάν. «Θα πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση win-win».

Επίσης, η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο, θα βοηθήσουν την Τουρκία στον κατευνασμό των τεταμένων σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλους δυτικούς συμμάχους.

Η συμφωνία ξεκινάει με τη μετανάστευση

Η αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕ θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από το αν η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρώπη να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.

Δέκα μέλη του υπουργικού συμβουλίου Μητσοτάκη θα παραστούν στις διμερείς συναντήσεις, τα περισσότερα από τα οποία είναι επιφορτισμένα με την υπογραφή διακηρύξεων και συμφωνιών συνεργασίας με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Η συμφωνία για τη μετανάστευση, βασίζεται ουσιαστικά στις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών ακτοφυλακής των δύο χωρών, που δραστηριοποιούνται στα ύδατα μεταξύ της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας και των κοντινών ελληνικών νησιών που αποτελούν ευνοϊκές διαδρομές για παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ.

Το ζήτημα παραμένει πολιτική προτεραιότητα στην Ευρώπη, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το άσυλο. Παράλληλα, η Τουρκία θέλει να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, και η Αθήνα έχει υποσχεθεί να βοηθήσει. Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων στον κόσμο, με περίπου 4 εκατομμύρια.

«Σφιχτό» το πρόγραμμα Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Ερντογάν έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση για τον πόλεμο στη Γάζα, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει τη φιλία της Ελλάδας με το Ισραήλ, αναφέρει το Associated Press, ως μία από τις διαφορές ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ωστόσο, το ταξίδι του Τούρκου προέδρου την Πέμπτη – αναμένεται να διαρκέσει μόνο κάποιες ώρες και το πρόγραμμα θα είναι σφιχτό. Και οι Έλληνες αξιωματούχοι από την πλευρά τους έχουν ήδη αναγνωρίσει σημάδια βελτίωσης της συνεργασίας.

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν παράνομα στα ελληνικά νησιά μειώθηκε κατά περίπου 60% τους τελευταίους δύο μήνες χάρη σε μεγάλο βαθμό στον καλύτερο συντονισμό με την ακτοφυλακή της Τουρκίας.

«Υπήρξε μια εποχή που οι τουρκικές αρχές δεν αντιδρούσαν και άφηναν τα σκάφη να περάσουν. Τώρα η συνεργασία είναι πολύ καλύτερη», είπε ο Καιρίδης στην κρατική τηλεόραση.

«Πρόκειται για μια επίσκεψη εργασίας του Ερντογάν και ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου, θα χάσουν τον εξαιρετικό χαρακτήρα τους και θα γίνουν απλώς μια συνηθισμένη ανταλλαγή μεταξύ δύο ηγετών», πρόσθεσε.

«Κυριάκο, φίλε μου»

«Κυριάκο, φίλε μου…». Σε αυτό το σύντομο χαιρετισμό, που απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτυπώνεται πάντως η θετική διάθεση που καταγράφεται λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη για την επίσκεψη Ερντογάν, καθώς παραδοσιακά η τουρκική πλευρά αρέσκεται να αιφνιδιάζει με τις κινήσεις της.

Μια πρώτη ιδέα της «ατζέντας» που θα έχει μαζί του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετέφερε εξάλλου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» την Τετάρτη 6/12, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Με στόχο τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, η Αθήνα διαμηνύει ξανά ότι αποδέχεται μόνο μια διαφορά με την Τουρκία. Η έμφαση και από τις δυο πλευρές δίδεται σε θέματα οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας αλλά και στο μεταναστευτικό, ενώ στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στην Αθήνα αναφέρθηκε ο Ερντογάν και μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Αύριο θα πάμε στην Ελλάδα. Είχαμε αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα χθες και θα συνεχίσουμε να έχουμε αύριο. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.