Latest News

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Επεισόδια στου Ρέντη: Ποιος ήταν ο προμηθευτής της φονικής φωτοβολίδας - Στο στόχαστρο 25χρονος χούλιγκαν


 Υπό άκρα μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους για την ταυτοποίηση των ατόμων που σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν την καταδρομική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον 31χρονο αστυνομικό των ΜΑΤ, Γιώργο Λυγγερίδη... στου Ρέντη.

Το «ξήλωμα» της καλά οργανωμένης ομάδας των χούλιγκαν αποτελεί «στοίχημα» τόσο για την πολιτική όσο και για τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές από τη λεωφόρο Κατεχάκη σημειώνουν στο ieidiseis ότι οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα για την εξάρθρωση της «εγκληματικής οργάνωσης» εξετάζουν και άλλα περιστατικά βίας, προκειμένου να διαβιβάσουν στον αρμόδιο Εισαγγελέα έναν πλήρη φάκελο που δεν θα εξαντλείται σε όλα όσα έγιναν στου Ρέντη.

Στο πλαίσιο αυτό στο μικροσκόπιο έχει μπει υλικό από κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν επεισόδια που έλαβαν χώρα στις 3 Δεκεμβρίου 2023 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, στο περιθώριο του αγώνα μεταξύ του Βόλου και του Ολυμπιακού. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια του Βόλου είχαν εμπλοκή και στην επίθεση με στόχο τη διμοιρία των ΜΑΤ στου Ρέντη. Στο Βόλο είχαν χρησιμοποιηθεί φωτοβολίδες ευθείας βολής, όμοιες με αυτή που τραυμάτισε θανάσιμα τον Γιώργο Λυγγερίδη. Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η Αστυνομία ανέφερε:

ADVERTISEMENT

«Μεγάλη ομάδα ατόμων, έξω από το γήπεδο, κινήθηκε απειλητικά κατά αστυνομικών -εκσφενδονίζοντας αντικείμενα (πέτρες και φωτοβολίδες ευθείας βολής) – με αποτέλεσμα να απειληθεί η σωματική ακεραιότητα των οργάνων της τάξης». Μία εβδομάδα μετά μία φωτοβολίδα ευθείας βολής τραυμάτισε τον 31χρονο αστυνομικό των ΜΑΤ στου Ρέντη.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους εξετάζουν εάν άτομα από τη «μεγάλη ομάδα ατόμων» του Βόλου βρέθηκαν και στου Ρέντη. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο συνέβη.

Ένα κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η αστυνομική έρευνα αφορά στον τρόπο προμήθειας των φωτοβολίδων. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι υπάρχει συγκεκριμένη «πηγή» από την οποία οι χούλιγκαν αγοράζουν τις φωτοβολίδες και τους εκτοξευτήρες. Μάλιστα, για το λόγο αυτό έχει μπει - από την πρώτη στιγμή- στο μικροσκόπιο νεαρός (ηλικίας περίπου 25 ετών), για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι σχετίζεται με την προμήθεια των «πολεμοφοδίων». Πρόκειται για νεαρό ο οποίος είναι γνώριμος των Αρχών, μεταξύ άλλων για εμπλοκή σε σοβαρή υπόθεση οπαδικής βίας. Περιγράφεται ως πρόσωπο με «δραστηριότητα» στη δυτική Αττική. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι εάν «αποκρυπτογραφηθεί» η διαδρομή των φωτοβολίδων μπορεί να προκύψουν πολύ σημαντικά ευρήματα για τα «πρόσωπα» που είναι ψηλά στην «ιεραρχία».

Σημειώνεται πάντως ότι η έρευνα δεν θα δρομολογήσει άμεσα εξελίξεις, καθώς υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 40 ημέρες για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της, η οποία θα περιλαμβάνει το σχηματισμό δικογραφίας για περίπου 20-25 άτομα. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι υπάρχουν κρίσιμες καταθέσεις στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με εργαστηριακά αποτελέσματα «για να παράξουν αποτέλεσμα». Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος οι κατηγορίες να χαρακτηριστούν ως αίολες. Πάντως όσο προχωρά η έρευνα τόσο γίνεται πιο έκδηλη στους αστυνομικούς η «ομερτά» στους κόλπους των χούλιγκαν, καθώς υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν «πρόσωπα και καταστάσεις» αλλά δε μιλούν ξέροντας ότι μπορεί να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα.

Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη υπόθεση χαρακτηρίζεται ως στοίχημα για την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και για έναν ακόμη λόγο, που αφορά στη σημειολογία και στο συμβολισμό της. Και αυτό διότι -όπως εξηγούν αρμόδιοι αξιωματούχοι- μόνο εάν η έρευνα «φτάσει έως το κόκκαλο» η πολιτεία θα στείλει -εν τοις πράγμασι- το μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην οπαδική βία.

Όσον αφορά στο κατηγορητήριο αυτό αναμένεται να αναβαθμιστεί μετά τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού. Επομένως, από απόπειρα ανθρωποκτονίας θα αναβαθμιστεί σε ανθρωποκτονία.