Latest News

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Αυτός είναι ο 24χρονος που αιματοκύλησε την Πράγα - Αυτοκτόνησε μετά την επίθεση - Τουλάχιστον 15 νεκροί από πυροβολισμούς - (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

 
Τον απόλυτο τρόμο έζησαν πολίτες, φοιτητές και καθηγητές στο κέντρο της Πράγας όταν ένοπλος ελεύθερος σκοπευτής άρχισε να πυροβολεί από ταράτσα του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην «καρδιά» της... τσεχικής πρωτεύουσας.

15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 24 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 9 σοβαρά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης. Ανάμεσα στους νεκρούς και ο δράστης, ο οποίος εξουδετερώθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο δράστης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως στους χώρους του πανεπιστημίου. 

Ο πατέρας του δράστη βρέθηκε νεκρός νωρίτερα σήμερα, δήλωσε η αστυνομία, ενώ κατά πληροφορίες που μεταδίδουν τσέχικα ΜΜΕ, ο νεαρός δράστης, φέρεται να συνδέεται και με αυτή την υπόθεση. Η αστυνομία βρήκε και το «άψυχο σώμα» του δράστη στο πανεπιστήμιο. Πιστεύεται ότι ο δράστης εμπνεύστηκε από παρόμοιες σφαγές που έγιναν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την αστυνομία. Καμία σύνδεση με διεθνή τρομοκρατία.

Τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι το όνομα του δράστη είναι Ντέιβιντ Κόζακ και πως είναι 24χρονος φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, ενώ οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και από τις αρχές. Ο Ντέιβιντ Κόζακ φέρεται να είχε αναρτήσει στο Telegram μηνύματα μίσους, όπου διατύπωνε στα ρωσικά και την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Η φωτογραφία του:

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πράγας, ο δράστης αφού σκόρπισε τον θάνατο, πυροβόλησε τον εαυτό του και έπεσε από την οροφή του κτιρίου από όπου πυροβολούσε. Τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν έντρομους φοιτητές την ώρα των πυροβολισμών να κρύβονται «κρεμασμένοι» στο περβάζι και τις ταράτσες.

Σοκάρει νέο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει ανθρώπους να πηδούν από παράθυρο για να γλιτώσουν από τον μακελάρη στην Πράγα. Οι φοιτητές πηδούν από παράθυρο του κτιρίου για να βγουν έξω, πέφτοντας σε ταράτσα που βρίσκεται από κάτω.

Την ώρα των πυροβολισμών η διοίκηση του Πανεπιστημίου έστειλε επείγον μήνυμα στους φοιτητές να μείνουν κλειδωμένοι στις τάξεις και τα γραφεία που βρίσκονταν. Φοιτητής ανέβασε φωτογραφία από την πόρτα της τάξης που έχει «αμπαρώσει» με καρέκλες. Ο ένοπλος προσπάθησε να μπει αλλά δεν τα κατάφερε…

Συγκλονιστική είναι και η εικόνα του δράστη να πυροβολεί:

https://twitter.com/GoldingBF/status/1737858588847305114

Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι ο δράστης εξουδετερώθηκε, η αστυνομία συνεχίζει τι ςέρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών.

Σε νοσοκομείο μεταφέρονται οι δεκάδες τραυματίες από την αιματηρή επίθεση με δράστη τον ελεύθερο σκοπευτή, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Κλείνουν μουσεία και τουριστικά αξιοθέατα.

Ελεύθερος σκοπευτής ο δράστης, άγνωστα τα κίνητρά του

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ένας άνδρας με όπλο που έφερε διόπτρα, άνοιξε πυρ από την ταράτσα του κτιρίου όπου στεγάζονται η Φιλοσοφική και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες που κυκλοφορούν στο κέντρο της Πράγας να σεβαστούν τις οδηγίες της αστυνομίας και να μην πάνε στο σημείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο δράστης πρέπει να είναι νεκρός», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακουσάν«Δεν έχει επιβεβαιωθεί δεύτερος δράστης» πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα ακύρωσε το πρόγραμμά του λόγω των πυροβολισμών στη φιλοσοφική σχολή και μεταβαίνει στην Πράγα, προτρέποντας τους πολίτες να σεβαστούν τις συστάσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Σε βίντεο και εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνονται δεκάδες νέοι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τρέχοντας το πανεπιστήμιο. 

Το προσωπικό του Πανεπιστημίου της Πράγας ανέφερε νωρίτερα ότι υπάρχουν πυροβολισμοί εντός του κτιρίου, σύμφωνα με email που στάλθηκε προς τους φοιτητές από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου του Καρόλου. «Μην μετακινηθείτε…κλειδώστε τα γραφεία σας», αναφέρει το email.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, που επικαλούνται δήλωση του δημάρχου της Πράγας, ο δράστης έπεσε στο κενό από οροφή και σκοτώθηκε, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Σύμφωνα με μάρτυρα που βρισκόταν μέσα στο κτίριο, ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς περπατούσε στο περβάζι.

Νωρίτερα, η τσεχική αστυνομία με ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Με βάση τις αρχικές πληροφορίες μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στο σημείο», τόνισε αρχικά η αστυνομία.

Με ανακοίνωσή της, η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους: «Προτρέπουμε τους πολίτες να μην παραμείνουν στην περιοχή και να μην βγουν από το σπίτι. Η επέμβαση της αστυνομίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη»

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο δράστης χρησιμοποίησε μακρύκαννο όπλο με διόπτρα.

Αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η πλατεία Jan Palach και η γύρω περιοχή είναι πλήρως αποκλεισμένη.

Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι γεμάτη τουρίστες αυτή την εποχή και η βρετανική πρεσβεία κάλεσε τους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται στην Πράγα να είναι πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου (Charles University) στην Πράγα ή γνωστό ιστορικά ως Πανεπιστήμιο της Πράγας είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Τσεχικής Δημοκρατίας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη που λειτουργούν αδιάκοπα από την ημέρα που ιδρύθηκαν. Σήμερα, το πανεπιστήμιο αποτελείται από 17 σχολές που βρίσκονται στην Πράγα (οι 14), το Χράντεκ Κραλόβε...