Latest News

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Επεισόδια στου Ρέντη: Στον ανακριτή ο 18χρονος - Απολογείται για τον τραυματισμό του αστυνομικού, συγκλονίζει ο διμοιρίτης του 31χρονου

 Έφτασε στον ανακριτή λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης (14/12) ο 18χρονος που συνελήφθη για τον σοβαρότατο τραυματισμό του αστυνομικού έξω από το γήπεδο... Μελίνα Μερκούρη.

Σημειώνεται ότι εναντίον του συλληφθέντα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου για την αθλητική βία.

Κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών.

Υπενθυμίζεται πως ο 18χρονος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα το πρωί στις 11. Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του 18χρονου μέσα από μαρτυρίες από πρόσωπα κλειδιά στα οποία ο 18χρονος είχε εκμυστηρευτεί ότι το βράδυ της Πέμπτης μαζί με άλλα άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικούς κοντά στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη και ότι ο ίδιος τραυμάτισε τον αστυνομικό στο πόδι.

O 18χρονος ομολόγησε ενώ πλέον, η συμμετοχή του ταυτοποιείται και εργαστηριακά καθώς βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας στα χέρια του.

Σημειώνεται πως η έρευνα συνεχίζεται και στο κάδρο μπαίνει και ο μικρότερος αδελφός τους 18χρονου, ο οποίος κλήθηκε για νέα κατάθεση. Μάλιστα, έδωσε γενετικό υλικό ενώ ειδικό κλιμάκιο του πήρε και αποτυπώματα καθώς υπάρχουν πληροφορίες που τον συνδέουν με τα επεισόδια.

Οι Αρχές συνεχίζουν την έρευνα για να εντοπίσουν τον «καθοδηγητή», τον άνθρωπο που φέρεται να προμήθευσε με πολεμοφόδια τους συμμετέχοντες στην επίθεση, ενώ προσπαθούν να ταυτοποιήσουν και άλλα άτομα που συμμετείχαν στα ίδια επεισόδια.

Ο «καθοδηγητής» φέρεται να ήταν αυτός που έδωσε βόμβες μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών.

Επεισόδια στου Ρέντη: Παλεύει για τη ζωή του ο 31χρονος

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο 31χρονος αστυνομικός, καθώς για έβδομη μέρα παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή.

Ειδικότερα, οι γιατροί προχώρησαν στον ακρωτηριασμό του αριστερού κάτω άκρου λόγω των μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού του 31χρονου.

Απειλές για τη ζωή του 18χρονου δέχεται η οικογένειά του

Η μητέρα του 18χρονου δέχθηκε στο κινητό της ένα απειλητικό μήνυμα για τη ζωή του 18χρονου κάνοντας λόγο για «δεύτερη κηδεία», «βιασμούς» και «αυτοκτονία».

Επεισόδια στο Ρέντη: Συγκλονίζει μαρτυρία διμοιρίτη – «Του έριξαν και μολότοφ ενώ του δίναμε τις πρώτες βοήθειες»

Στα πρώτα 10 λεπτά των επεισοδίων, περίπου 500 μέτρα από το γήπεδο καθώς οι δυνάμεις είχαν ενημέρωση να απομακρυνθούν από το σημείο για να μην προκαλέσουν τους οπαδούς, έπεσε η ναυτική φωτοβολίδα σε ευθεία βολή στο πόδι του 31χρονου αστυνομικού.

Τη συγκλονιστική περιγραφή έκανε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ο διμοιρίτης που βρισκόταν στο πλευρό του αστυνομικού τη στιγμή που τραυματίστηκε σοβαρά.

«Καταλάβαμε αμέσως ότι ο τραυματισμός ήταν σοβαρός. Ο Γιώργος ήταν αξιοπρεπής και δυνατός, ζητούσε να βγάλουμε το αντικείμενο. Είχε τις αισθήσεις του» είπε και πρόσθεσε «η επίθεση ήταν προμελετημένη». Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων ο διμοιρίτης οι οπαδοί ήταν εφοδιασμένοι και είχαν έρθει αποφασισμένοι να προκαλέσουν σοβαρά επεισόδια.

Στο σημείο αυτό, ο αστυνομικός υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να είχαν κληθεί από την αρχή τουλάχιστον άλλες δύο διμοιρίες καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι οι οπαδοί είχαν οργανωθεί.

Αναφορικά με τον τραυματισμένο αστυνομικό, σημείωσε ότι για τουλάχιστον 20 λεπτά βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος. Αρχικά είχε τις αισθήσεις του, ωστόσο οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν.

Ο διμοιρίτης  περιγράφει καρέ- καρέ την επίθεση

Περιέγραψε πολεμικό σκηνικό, με τις εκρήξεις να είναι συνεχείς ακόμη και την ώρα που προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στον αστυνομικό.

«Βλέπαμε την ανάφλεξη στο πόδι του, της ναυτικής φωτοβολίδας, πως τη ζούσε. Ήταν αξιοπρεπέστατος, ούτε ούρλιαζε, ούτε φώναζε, ούτε τίποτα μόνο παρακαλούσε να βγάλουμε από πάνω του αυτό το υλικό»

«Ήρθε πιο ψύχραιμος συνάδελφος αμέσως με το γάντι που είχε το αντίστοιχο, τράβηξε τα ¾ της φωτοβολίδας. Έμεινε όμως ένα μέρος μέσα. Αμέσως προσπάθησα με το γάντι το δικό μου να το βγάλω αλά έβγαζα μόνο αίμα πάνω στην πληγή. Ήταν αδύνατο. Τον βάζουμε λοιπόν κάτω έχοντας της αισθήσεις και όση ώρα μιλάμε δεχόμαστε επιθέσεις. Βάλαμε τον συνάδελφο μου ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα για να ενεργούν οι συνάδελφοι μου που έπραξαν το τουρνικέ, το διπλό τουρνικέ, για να είναι υπό κάλυψη.».

Ο διμοιρίτης παρομοιάζει τα επεισόδια με πολεμικό σκηνικό και λέει πως είναι η πρώτη φορά που αντικρίζει κάτι τέτοιο…

«Όλα αυτά τα άτομα είχαν δει ότι είχαμε σύρει στο οδόστρωμα έναν άνθρωπο. Γιατί η περιοχή είχε μετατραπεί σε Γάζα. ‘Οταν δεχόμαστε τέτοιου είδους επιθέσεις με τέτοια μέσα, το επίπεδο της επίθεσης αλλάζει.»

Οι μολότοφ πέφτουν βροχή, και ο 31ος ετών αστυνομικός δέχεται και δεύτερη επίθεση δευτερόλεπτα μετά την πρώτη.

«Αφού είχε δεχθεί την φωτοβολίδα τη ναυτική, προτιμήσαμε να τον βάλουμε στο έδαφος για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αφού τον βάζουμε ήρθε και η εκρηκτική μολότοφ στο δεξί πόδι όπου αυτή μας έλουσε όλους όσοι ήμασταν εκεί. Και εκεί λοιπόν ο συνάδελφος έπαθε εσωτερική αιμορραγία. Έχουμε 2 εγκληματικές πράξεις εδώ. Η μία είναι η φωτοβολίδα και η δεύτερη, έχουμε μια εκρηκτική μολότοφ.»

Οι χούλιγκαν ήταν πάνω από 200, λέει ο αστυνομικός και κάνει λόγο για ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

«Το πρώτο πράγμα που ξεκίνησαν ήταν οι ναυτικές. Εγώ στα χρόνια υπηρεσίας που έχω, τόση ναυτική συσσωρευμένη δεν έχω ξαναδεί από το πρώτο δεκάλεπτο. Ήταν πολλές, ήταν διψήφιος ο αριθμός. Η συγκεκριμένη δεν γκελάρισε. Ήταν ευθεία βολή.»

Οι συνάδελφοι του περιγράφουν τον 31χρονο ως έναν αστυνομικό ευγενικό και αξιοπρεπή και του συμπαραστέκονται με την ελπίδα σύντομα να βγει από το νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επεισόδια στου Ρέντη: Έρευνες για το ρόλο του 26χρονου «μάνατζερ»

Έρευνες για ίχνη πυρίτιδας και ύποπτες επικοινωνίες θα αποκαλύψουν το ρόλο του 26χρονου μάνατζερ γνωστού τράπερ στη δολοφονική επίθεση του Ρέντη. Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι αντιφατικές καταθέσεις του σεσημασμένου οργανωμένου οπαδού, καθώς και άλλων υπόπτων που εξετάστηκαν μετά τα αιματηρά γεγονότα της προηγούμενης Πέμπτης, ενδέχεται να αποκαλύψουν ένοχα μυστικά. Την ώρα που ο κλοιός της Αστυνομίας σφίγγει γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, η οικογένεια του 18χρονου καθ’ ομολογία δράστη υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος δέχεται απειλές για τη ζωή του, με άγνωστα άτομα να τον προειδοποιούν να μην αποκαλύψει τους οργανωτές της επίθεσης.

«Φοβήθηκα…»

«Δεν σας το είπα προηγουμένως επειδή φοβήθηκα», ανέφερε στην τρίτη του εξέταση από τις Αρχές ο 26χρονος μάνατζερ γνωστού τράπερ, αποκαλύπτοντας ότι είχε αποκρύψει το τηλεφώνημα- ομολογία από τον 18χρονο δράστη που τραυμάτισε τον αστυνομικό των ΜΑΤ. Ηταν η πρώτη κλήση του νεαρού οπαδού αμέσως μετά την πράξη του. Στην πρώτη του κατάθεση, υποστήριζε στους αστυνομικούς: «Δυστυχώς δεν ξέρω ποιος έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα. Επειδή με ρωτάτε, σας λέω ότι κάποια από τα άτομα που ήταν στο γήπεδο και τα έπιασε η Αστυνομία ήταν γνωστοί μου. Μίλησα μαζί τους αλλά δεν μου είπαν ποιος έκανε τη μ…».

Η αρχική πληροφορία που διαχειρίστηκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής για τη δολοφονική επίθεση στου Ρέντη αφορούσε τον μάνατζερ του γνωστού τράπερ, ο οποίος εξετάστηκε ως πιθανός οργανωτής ή δράστης που εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα. Το άλλοθι που είχε προτάξει σχετικά με τη παρουσία του σε γνωστή αλυσίδα fast food δεν επιβεβαιώθηκε χρονικά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να ερευνούν το ρόλο του. Πρόκειται για ισχυρό μέλος συνδέσμου οπαδών των δυτικών προαστίων και «πρόσωπο» που εμφανίζεται σε τουλάχιστον 4 δικογραφίες υποθέσεων αθλητικής βίας. Ανάμεσά τους η επίθεση σε βάρος γυναίκας οπαδού αντίπαλης ομάδας στο Ιλιον το 2019 και η εκτόξευση μολότοφ σε σύνδεσμο οπαδών στο Μαρούσι, δύο χρόνια αργότερα.

Το αυτοκίνητο με τα πολεμοφόδια

«Εγώ ανέλαβα να πάω στο γήπεδο τα πανό που θα έμπαιναν στις εξέδρες. Το απόγευμα πήγα στο Καραϊσκάκη σε μια αποθήκη που έχουμε εκεί και πήρα τα πανό. Μαζί μου ήταν άλλα 10 άτομα. Δεν ήταν όλοι από τον δικό μου σύνδεσμο… Στη συνέχεια εγώ με το μηχανάκι μου και οι υπόλοιποι με τα δικά τους οχήματα πήγαμε τα πανό στο γήπεδο του Ρέντη», ανέφερε στην αρχική του κατάθεση ο 26χρονος οπαδός. Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο μάνατζερ να μην πήγε μόνο… πανό στο γήπεδο, αλλά να λειτούργησε ως «αποθηκάριος», «προμηθευτής οπλισμού» και «καθοδηγητής» του τάγματος των χούλιγκαν στη δολοφονική επίθεση. Δεν αποκλείουν μάλιστα να κινήθηκε προς το κλειστό του Ρέντη με Ι.Χ. και όχι με μηχανή.

Σε έρευνες στο σπίτι του, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ρούχα που φορούσε την ημέρα των επεισοδίων, τα οποία θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί εάν έχουν πάνω τους ίχνη πυρίτιδας, που ίσως θα τον συνδέσουν με κάποια από τις ναυτικές φωτοβολίδες που εκτοξεύτηκαν στους άνδρες των ΜΑΤ. «Ακουσα ότι πρόκειται να γίνουν επεισόδια. Δηλαδή ότι κάποια άτομα που θα έρθουν να δουν το παιχνίδι θα την πέσουν στους αστυνομικούς που είναι απέξω. Εγώ τους είπα ότι οι εποχές είναι περίεργες και πως δεν είναι καλό να γίνουν αυτά, και μόλις κατάλαβα ότι το πράγμα δεν γυρνάει έφυγα από το γήπεδο», είπε στους αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ότι την ώρα των επεισοδίων βρισκόταν σε αλυσίδα fast food, κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται χρονικά από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Στη δεύτερη κατάθεσή του πάντως, ο 26χρονος, που εργάζεται σε μπουτίκ κοντά στο γήπεδο Καραϊσκάκη, δέχτηκε να δώσει αποτυπώματα και γενετικό υλικό υποστηρίζοντας: «Οπως σας είπα, δεν ήμουν εκεί όταν έγιναν τα επεισόδια, ούτε τα έπιασα (σ.σ.: τα πολεμοφόδια) ποτέ στα χέρια μου».

ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ

«Μας είπε ότι άλλος του την έδωσε»

Το πρωί της Τετάρτης, ο 16χρονος αδελφός του καθ’ ομολογία δράστη, που βρισκόταν μαζί του στο γήπεδο, κλήθηκε εκ νέου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για να δώσει συμπληρωματική κατάθεση. «Μόλις γύρισε, μας είπε ότι είχε κάνει μ… Οτι πήγε να ρίξει μια φωτοβολίδα, όμως, αντί να τη ρίξει στον αέρα, την έριξε στο πόδι του αστυνομικού. Τη φωτοβολίδα του την έδωσε ένας άλλος που δεν τον ήξερε και του είπε να τη ρίξει προς τους αστυνομικούς. Αυτός του έδειξε και πώς θα τραβήξει το σχοινί», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς, που επιχειρούν να αναδείξουν αντιφάσεις οι οποίες ενδεχομένως να αποκαλύψουν κρίσιμα στοιχεία για την έρευνα.