Latest News

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Iστορίες φρίκης στην δίκη της Ντραγκέτα: Χήρα έγινε τροφή για γουρούνια


Το καταφύγιο στην πόλη Λαμέτσια Τέρμα της Ιταλίας μετατράπηκε σε δικαστική αίθουσα για την εκδίκαση της μεγαλύτερης υπόθεσης κατά της... «Ντραγκέτα».

Οι ιστορίες φρίκης που κατατέθηκαν αποτελούν σενάρια για τον κινηματογράφο. Αυτές άλλωστε αποτέλεσαν τη βάση για την ιστορική καταδίκη 207 μελών της πανίσχυρης οργάνωσης της μαφίας που συνολικά τους επιβλήθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, 2.150 χρόνια κάθειρξης.

Στο επίκεντρο της δίκης με τους συνολικά 338 κατηγορουμένους βρίσκονταν, σύμφωνα με αποκαλύψεις της βρετανικής «Daily Mail» πέντε εγκλήματα, ο βασανισμός και η δολοφονία δύο μαφιόζων το καλοκαίρι του 1996, ο φόνος ενός ομοφυλόφιλου μαφιόζου το 2002 και μια ακόμη διπλή δολοφονία το 2002. Οι τρεις από τις πέντε σορούς των παραπάνω θυμάτων δεν βρέθηκαν ποτέ. Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες από άλλα εγκλήματα της καλαβρέζικης μαφίας.

Μια από τις «παράπλευρες» απώλειες της δράσης της «Ντραγκέτα» ήταν η τραγική κατάληξη της Μαρία Τσιντάμο, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Μάιο του 2016. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε έξω από την πύλη του αγροκτήματος, που αγόρασε στο Λιμπάντι, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μικρή φάρμα. Δίπλα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν ίχνη αίματος. Η Μαρία Τσιντάμο δεν βρέθηκε ενώ η εξαφάνισή της, ακριβώς ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία του συζύγου της, προκάλεσε υποψίες ότι ίσως είχε πέσει θύμα της οικογένειας του άντρα της, επειδή την θεώρησαν υπεύθυνη για το θάνατό του, καθώς είχε ζητήσει διαζύγιο. Οπως αποδείχτηκε όμως δεν ήταν σύμπτωση, αλλά ο τρόπος των μαφιόζων να σβήσουν τα ίχνη τους. Η Μαρία Τσιντάμο είχε πέσει θύμα της μαφίας, γιατί αρνιόταν να πουλήσει το αγρόκτημά της σε κάποιον γείτονα που είχε διασυνδέσεις με μαφιόζους. Οπως αποκαλύφθηκε στη δίκη, ο εκτελεστής της «Ντραγκέτα» την εκτέλεσε και πέταξε το σώμα της σε γουρούνια για να το φάνε.

Η μαφία δεν δέχεται «όχι» και εξοντώνει όποιον στέκεται εμπόδιο στις κινήσεις της. Ενας άνδρας που βρέθηκε στο στόχαστρο της «Ντραγκέτα» υποβλήθηκε για τρεις μέρες σε βασανιστήρια με μια τανάλια που χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους για να κόβουν τις οπλές βοοειδών. Ενα άλλο θύμα της καλαβρέζικης μαφίας κατακρεουργήθηκε από εξάρτημα τρακτέρ. Ο νεαρός βιολόγος ονόματι Ματέο Βίτσι κάηκε ζωντανός στο αμάξι του. Μια βόμβα που είχαν τοποθετήσει σε αυτό μαφιόζοι εξερράγη σπάζοντάς του τα πόδια, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο αυτοκίνητο.

Ενας επιχειρηματίας που αρνιόταν να καταβάλει 2.000 ευρώ το μήνα στη μαφία βρήκε παρατημένο έξω από τα γραφεία της κατασκευαστικής του εταιρίας ένα νεκρό δελφίνι! Οπως αποδείχτηκε, ένας από τους μαφιόζους το βρήκε να έχει ξεβραστεί σε μια κοντινή παραλία και αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως «εργαλείο» εκφοβισμού για τη βρόμικη δουλειά του.

Εκτός από τις δολοφονίες και τους φριχτούς βασανισμούς, στη δίκη καταγράφηκαν κι άλλες δουλειές στο καθημερινό ημερολόγιο της μαφίας. «Κάνουμε λίγο απ’ όλα: δολοφονίες, τοκογλυφία, εκβιασμούς, νοθείες σε εκλογές, ναρκωτικά, ασφαλιστικές απάτες», κατέθεσε χαρακτηριστικά ένα μέλος της μαφίας, που συνεργάστηκε με τις Αρχές.

Όταν κάποιος αρνιόταν να πληρώσει για να έχει την προστασία των μαφιόζων, η προειδοποίηση για την τύχη που θα είχε ήταν σαφέστατη: ένας επιχειρηματίας με κατασκευαστική εταιρία βρήκε έξω από την εταιρία του ένα νεκρό δελφίνι. Ενας άλλος, με κατάστημα μόδας, βρήκε στην πόρτα του καταστήματός του κρεμασμένο ένα σκυλί. Σε άλλους άφηναν νεκρές κατσίκες, ή τους έκαιγαν τα αυτοκίνητα.

ΥΠΟΘΕΣΗ – ΓΙΓΑΣ

600 δικηγόροι 900 μάρτυρες

Στην εκδίκαση της υπόθεσης-γίγας ήταν παρόντες 600 δικηγόροι, ενώ κλήθηκαν να καταθέσουν 900 μάρτυρες. Στις έρευνες για τον εντοπισμό και τις συλλήψεις των μαφιόζων συμμετείχαν 2.500 αστυνομικοί, ενώ ρόλο-κλειδί στις καταθέσεις και στην εξιστόρηση των λεπτομερειών της δράσης της «Ντραγκέτας» διαδραμάτισε ανιψιός του Λουίτζι Μανκούζο, του αρχιμαφιόζου που είχε το παρατσούκλι «ο Υπέρτατος».

Μετά τη δίκη ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Βιντσέντζο Καπομόλα, δήλωσε ότι «η “Ντραγκέτα” έχει τόσο βαθιές ρίζες, έχει απλωθεί τόσο πολύ, που δεν υπάρχει καμία πτυχή της ζωής και της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην επαρχία που να μην ελέγχεται από την εγκληματική οργάνωση».