Latest News

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: To Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα, κόλαση πυρός στη «φωλιά του τρόμου» - Ρουκέτες σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ

 Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακα... από προχθές, Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την παλαιστινιακή λωρίδα σε αντίποινα για την εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ενώ συνολικά οι νεκροί των Ισραηλινών 1.000) και των Παλαιστινίων ξεπερνούν κατά πολύ τους 1.500. Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύτηκαν προς την Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές, αλλά και στο Τελ Αβίβ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών και την επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ» ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι.

Σφοδρές μάχες μαίνονται και σήμερα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι επιβάλλει τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τροφίμων και καυσίμων στον πληθυσμό των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ταυτόχρονα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς και ήδη υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς.

Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας. Τα πλάνα που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν ένα ολόκληρο τζαμί ισοπεδωμένο, περιτριγυρισμένο από ετοιμόρροπα κτήρια και συντρίμμια.

Η ισλαμιστική οργάνωση επίσης αντεπιτίθεται με ρουκέτες και οι σειρήνες ηχούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, ενώ σε συναγερμό είναι και το βόρειο Ισραήλ για ρουκέτες που προέρχονται από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου. 

Κόλαση πυρός

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επισήμως ότι εξαπέλυσαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας παράκτιας συνοικίας στην πόλη της Γάζας, στοχεύοντας δεκάδες τοποθεσίες. Αποκαλεί την περιοχή, που ονομάζεται Αλ Φουρκάν από ένα τζαμί στην περιοχή, «φωλιά τρόμου» που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις επιδρομές, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Στο βίντεο διακρίνεται μπαράζ ισχυρών εκρήξεων σε μια ισοπεδωμένη πόλη, κατά την ισραηλινή επιδρομή. Είναι ενδεικτικό ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε 130 στόχους σε τρεις ώρες στη Γάζα.

Η ανακοίνωση

«Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν πρόσφατα σε πολλούς στόχους γύρω από τη συνοικία Αλ Φουρκάν. Η συνοικία Αλ Φουρκάν χρησιμεύει ως φωλιά τρόμου για τη Χαμάς από όπου πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες κατά του Ισραήλ».

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα του Ισράηλ συνεργεία μαζεύουν συντρίμμια από τις επιθέσεις στη μαζική επίθεση του Σαββάτου.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στόχος των επιθέσεων είναι μόνο η Χαμάς, αλλά οι πληροφορίες από τα νοσοκομεία της Γάζας αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Η Χαμάς υποστήριξε από την πλευρά της ότι από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τέσσερις Ισραηλινοί που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την εισβολή στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς εξαπέλυσε 120 ρουκέτες στις πόλεις Ασντόντ και Ασκελόν, ενώ στην ίδια κάνει λόγο για ρουκέτες και προς την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου πολυεπίπεδη επίθεση από Παλαιστίνιους ενόπλους από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε στρατεύματα για να αντιμετωπίσει μια πιθανή διείσδυση από το Λίβανο.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν αρκετά ένοπλα άτομα που πέρασαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο. Οι στρατιώτες των IDF συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κοντς, η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εντασσόταν στην ευρύτερη επιχείρηση «Θύελλα του Αλ Άκσα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επτά «σιωνιστές στρατιώτες» τραυματίστηκαν.

Σημειώνεται πως ο ήχος από τις ρουκέτες και τις σειρήνες πολέμου ηχεί συνεχώς μέσα στις πόλεις ενώ η κρατική εφαρμογή για να ειδοποιούνται οι κάτοικοι για νέες επιθέσεις τελευταία κατέγραψε εκτόξευση σε περιοχή 20 λεπτά από το Τελ Αβίβ.

Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύτηκαν προς την Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές, αλλά και στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα και με διεθνή ΜΜΕ.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι άκουσαν εκρήξεις.

Οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν ότι στην Ιερουσαλήμ σπεύδουν ασθενοφόρα γιατί υπάρχουν αναφορές για θύματα. Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους.

Την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι ώστε να μην κλείσει το αεροδρόμιο, το οποίο μπορεί να λειτουργεί κανονικά ωστόσο λίγες είναι οι αεροπορικές εταιρίες που συνεχίζουν τις πτήσεις, ενά αυτές που θα συνεχίσουν μέχρι τέλους είναι οι ισραηλινές. Στους δρόμους υπάρχουν παντού μπλόκα από ένοπλους στρατιώτες όπου δεν σε αφήνουν να συνεχίσεις σε σημεία που κρίνονται επικίνδυνα αλλά και εξονυχιστικοί.

«Με το δάκτυλο στη σκανδάλη» είναι συνεχώς οι ένοπλοι στρατιώτες στους δρόμους του Ισραήλ πραγματοποιώντας εξονυχιστικούς ελέγχους παντού.

Παράλληλα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και το Ισραήλ έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 123.000 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.

“Οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει εσωτερικούς εκτοπισμούς” πληθυσμού, αναφέρει το OCHA σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για “πάνω από 17.500 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 123.538 ανθρώπους (…) κυρίως λόγω του φόβου, των ανησυχιών για την προστασία τους και της καταστροφής των σπιτιών τους”.

Διακόπτεται το νερό – Με γεννήτριες λειτουργούν τα νοσοκομεία

Ο παλαιστινιακός θύλακας – που φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους – βρίσκεται υπό ισραηλινό αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό.

Σήμερα ανακοινώθηκε ο πλήρης αποκλεισμός της περιοχής απο νερό, τρόφιμα, φάρμακα. Ηδη διακόπτεται άμεσα η υδροδότηση, ενώ και η ηλεκτροδότηση έχει μειωθεί σημαντικά ήδη από το Σάββατο.

Η Youmna ElSayed του Al Jazeera δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε “συνεχή επιδείνωση”.

Η ηλεκτρική ενέργεια των 120 μεγαβάτ έχει πλέον μειωθεί σε μόλις 20MW, η οποία παρέχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που πληρώνονται από την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε ο ElSayed.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να βασίζονται σε εφεδρικές γεννήτριες για να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι κάτοικοι έμειναν να υπομένουν το σκοτάδι με το ανησυχητικό σκηνικό των εκρήξεων όχι μακριά.

Δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης

«Καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος της Χαμάς, από την Ντόχα του Κατάρ.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και η αντίσταση, υπό τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (το ένοπλο τμήμα της Χαμάς) συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού μας, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των ομήρων ή άλλα θέματα» με το Ισραήλ, είπε ο Χόσαμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

«Η αποστολή μας συνίσταται πλέον στο να εμποδίσουμε τον κατακτητή να συνεχίσει να διαπράττει σφαγές σε βάρος του λαού μας στη Γάζα, όπου στοχοθετούνται ευθέως κατοικίες πολιτών», πρόσθεσε.

Ωστόσο είναι βέβαιο πως θα υπάρξει κάποια στιγμή που η Χαμάς θα χρειαστεί να βρει μια διέξοδο, ακόμη και απέναντι στον δικό της πληθυσμό (σ.σ. της Γάζας) που θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα».

Το ζήτημα των Ισραηλινών ομήρων θα μπορούσε επίσης να παίξει κάποιον θετικό ρόλο για την έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι για πολιτικούς.

Η ΕΕ «παγώνει» τη βοήθεια στους Παλαιστινίους

Η Αυστρία αναστέλλει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους που ανέρχεται σε συνολικά περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ για μια σειρά από έργα ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι κυβερνώντες συντηρητικοί της ουδέτερης Αυστρίας έχουν υιοθετήσει μια από τις πιο φιλοϊσραηλινές στάσεις στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε στο γραφείο του καγκελαρίου και στο υπουργείο Εξωτερικών.

“Το μέγεθος της φρίκης είναι τέτοιο…ώστε δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα συνηθισμένα. Επομένως, θα παγώσουμε όλες τις πληρωμές από το αναπτυξιακό πακέτο συνεργασίας επί του παρόντος”, δήλωσε ο Σάλενμπεργκ.

Ο Σάλενμπεργκ δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στην Γάζα–τον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από την Χαμάς–και την πολύ μεγαλύτερη Δυτική Όχθη, που διοικείται από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, το κίνημα του οποίου, η Φατάχ, είναι αντίπαλη της Χαμάς.

Από την πλευρά της, η γειτονική Γερμανία ανακοίνωσε ότι η αναπτυξιακή βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη για την φετινή και την επόμενη χρονιά αναστέλλεται προσωρινά για όσο το ύψος της βρίσκεται υπό ενδελεχή επανεξέταση, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Βερολίνο.

Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα χορηγήσει περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ για αυτή και την ερχόμενη χρονιά.

Η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένια Σούλτσε του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση ήταν πάντα προσεκτική ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιούνται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Σήμερα, η υπουργός δήλωσε ότι προς το παρόν δεν παρέχεται χρηματοδότηση, αλλά ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν αυτό σημαίνει πως η Γερμανία παγώνει την βοήθεια, απάντησε: “Σε αυτό το στάδιο δεν θα χρησιμοποιήσω την λέξη ‘πάγωμα’ καθώς βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου…Η διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση επί του πεδίου. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας εκεί και επανεξετάζουμε τα πάντα”, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Σάλενμπεργκ είπε ότι η Αυστρία θα αξιολογήσει τα συγκεκριμένα έργα προτού αποφασίσει πως θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της εντός και εκτός της ΕΕ.

Τι θα κάνει η ΕΕ

Αύριο η ΕΕ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών με αντικειμενο την κατάσταση στο Ισραήλ. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πιζονέρο, δήλωσε ότι η επιθεση μπορεί να επηρεάσει την τρέχουσα και μελλοντική βοήθεια στην περιοχή και πως ξεκινά διάλογο για το θέμα, όπως μεταδίδει το Politico.

Ο Όλιβερ Βαρχέλι, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση και την πολιτική γειτονίας, αντιδρώντας στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ δήλωσε ότι «ως ο μεγαλύτερος δωρητής των Παλαιστινίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό επανεξέταση ολόκληρο το αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιό της, συνολικής αξίας 691 (εκατομμυρίων) ευρώ».

Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει όλες τις πληρωμές και όλα τα έργα, είπε. Επιπλέον, όλες οι νέες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων για το 2023, θα αναβληθούν “μέχρι νεωτέρας”, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

«Τα θεμέλια για την ειρήνη, την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν. Η υποκίνηση στο μίσος, η βία και η εξύμνηση της τρομοκρατίας έχουν δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών», δήλωσε ο Βαρχέλι. «Χρειαζόμαστε δράση και την χρειαζόμαστε τώρα».

Η ΕΕ αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό πάροχο ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στη Δυτική Όχθη, η οποία διοικείται εν μέρει από την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η στήριξη αυτή πηγαίνει σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική βοήθεια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και τα αναπτυξιακά έργα στον τομέα της “οικοδόμησης του κράτους”. Για τη Γάζα, τα χρήματα διοχετεύονται μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Εννέα Αμερικανοί σκοτώθηκαν, 10 Βρετανοί εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα πως εννέα Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και άλλοι πολίτες των ΗΠΑ αγνοούνται, μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς προχθές, Σάββατο, που σκότωσε 700 Ισραηλινούς.

“Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο εννέα πολιτών των ΗΠΑ”, ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχουν πολίτες των ΗΠΑ για τους οποίους δεν υπάρχουν πληροφορίες και εργαζόμαστε από κοινού με τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να προσδιοριστεί το πού βρίσκονται”, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο εννέα Αμερικανών πολιτών.

Οι Αμερικανοί που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να ταυτοποιηθούν από αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκότωσαν 700 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους κατά την επίθεσή τους σε ισραηλινές πόλεις το Σάββατο, στην πιο φονική έφοδο στο ισραηλινό έδαφος μετά τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στο Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Το Ισραήλ απάντησε σφυροκοπώντας τη Γάζα, σκοτώνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Τουλάχιστον 10 Βρετανοί εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται στο Ισραήλ, μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς σκότωσε 700 Ισραηλινούς και απήγαγε δεκάδες άλλους σε αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο.

Ένας άνδρας που είχε γεννηθεί στο Λονδίνο και υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό πέθανε το Σάββατο στα σύνορα με τη Γάζα, ανέφερε η οικογένειά του και ένας άλλος Βρετανός αγνοείται, ανέφερε χθες, Κυριακή, η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο.

Ρωσία και Αραβικός Σύνδεσμος ζητούν άμεση εκεχειρία

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την λύση των δύο κρατών, που προβλέπει την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Μόσχα, μετά την συνάντηση με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπουλ Γκέιτ, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν κι άλλες πολεμικές συγκρούσεις αν το Ισραήλ δεν αλλάξει προσέγγιση.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ρωσία από κοινού απευθύνουν έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, κάθε είδους βίας και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Μεσολαβητική πρωτοβουλία του Κατάρ

Το Κατάρ από την πλευρά του ήρθε σε επαφή με την Χαμάς προσπαθώντας να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται αιχμάλωτοι στην Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 γυναικών από την Παλαιστίνων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, όπως μεταδίδει το Reuters. Η μεσολάβηση του Κατάρ έγινε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις, με εκπροσώπους του πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου να έχουν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με  αντικείμενο συζήτησης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Μπένι Γκαντζ, στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, δηλώνει έτοιμος να μπει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά  εκφράζει επιφυλάξεις για την συμμετοχή των ακροδεξιών, σύμφωνα με το δίκτυο Ynet.